16 Ekim Dünya Ekmek günü, medyada pek çok etkinlik, protesto, bilgi ile karşılaşabilirsiniz.
Ekmek geleneksel olarak temel gıda maddemiz, baş tacımız. Kelime anlamı olarak baktığımızda tahıl unundan yapılmış hamurun fırında sacda veya tandırda pişirilmesiyle yapılan yiyecek.
Daha önceleri tek tip ekmek tüketen ve ekmeğini kendi üreten bir toplumken şu an ekmek reyonlarında ve fırınlarda onlarcasını bulmak mümkün. Evde ekmek yapmak için ise onlarca un mevcut.
Genellikle tahıllar, tüketime hazır hale getirilirken çeşitli işlemlere tabi tutulurlar. Tahılların işlenmesi, onları esmerden beyaza çevirir, ancak besin değerlerini de azaltır. Tam tahıllılar birçok vitamin lif ve antioksidanları içerir. Rafine edilmiş tahıllarda ise buğday veya çavdar tanesinin kabuğu ve çekirdek katmanları soyulmuş oluyor. Tahılların işlenmesi; vitamin, mineral, lif ve sağlığa faydalı fitokimyasallarda yüksek oranlarda kayıplar oluşmasına neden olur.
Tam tane tahıllılar kepek, endosperm ve tohum kısımlarınıbirlikte içermeleri sebebiyle, protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengindirler. Aynı zamanda kompleks karbonhidrat yapısıyla kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve hızlı acıkmayı önler. Lif kaynağı olduğu için bağırsak sağlığı için önemlidir. Yapılan araştırmalar da tam tane tahıllı besinlerin diyabet, kanser ve kalp sağlığı hastalıklarının riskini azalttığını söylüyor.
Örneğin beyaz un üretimi sırasında kepek ve rüşeym bölümlerinin uzaklaştırılması unun raf ömrünü ve ekmek yapım kalitesini geliştirirken, bu bölümlerin protein, lif, vitamin ve mineral bakımından endosperm(unsu öz) kısmından daha zengin olması nedeniyle unun besin değeri düşüyor. Tam tane tahıl unları besin değeri bakımından beyaz undan daha zengin olduğundan, bu unlarla yapılan ekmek de beyaz ekmeğe kıyasla besin değeri bakımından daha üstündür.
Ekmek tüketimindeki temel noktamız günlük almamız gereken miktar ve hangi çeşit ekmek tüketilmesi gerektiğidir.Glutenintoleransı ya da maya allerjiniz varsa tercihleriniz ona göre şekillenir.
Ekmek ve yerine geçen ürünlerin (un ile hazırlanmış )tüketim zamanları kişilerin günlük biyoritimlerine göre ve yaşam tarzlarına göre de farklılık gösterirler.
Günlük beslenmemizde enerjinin %50-60’ını karbonhidrat grubundan sağlarız. Kilo vermek, gebelik hamilelik gibi özel dönemler, sporcu beslenmesi veya genç ve çocukların beslenmesi dâhil günlük yaşamda ekmek temel karbonhidrat kaynağı olarak dengeli bir şekilde beslenmenin içinde yer alır.
Tüketebileceğiniz kadar ekmek almak, ekmek israfını önlemede en büyük adımdır. Dilimlenmiş ekmekleri tercih ederseniz, tüketmediğiniz dilimleri buzdolabında saklayabilir, sonrasında ısıtarak kullanabilirsiniz.
Sağlık ve ağız tadı ile kalın..
YAZARLAR
Yayınlanma: 17 Ekim 2018 - 15:46
16 Ekim Dünya Ekmek Günü
16 Ekim Dünya Ekmek günü, medyada pek çok etkinlik, protesto, bilgi ile karşılaşabilirsiniz
YAZARLAR
17 Ekim 2018 - 15:46
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir