Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi destekleriyle düzenlenen 2025 Trakya Kariyer Fuarı (TRAKYAKAF), Marmara Bölgesinin en büyük kariyer fuar organizasyonu olarak dikkat çekiyor.
“Geçmişin İzinde Geleceğini Keşfet” mottosuyla yola çıkan fuar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde; Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin paydaşlığında gerçekleşiyor.
Bir araştırma şirketinin, 2020'li yılların sonu ve 2030'lu yıllara dair Türkiye'ye yönelik yaptığı öngörüye göre, iş gücünün yeteneklerinde bir dönüşüm yaşanmasının beklendiğini aktaran Alpkan, sözlerine şöyle devam eti:
"Türkiye'de 33 milyon çalışanımız var. Mevcut çalışanların da yeteneklerinde bir dönüşüm gerekiyor ki bu hayat boyu öğrenme ile alakalı ama üniversite mezunlarında da özellikle müfredat, iş tecrübesi ve staj açısından da yeni teknolojilere adapte olma fırsatı var. Bu araştırmaya göre, iş gücü içerisinde yüzde 60 mevcut yeteneklerde dönüşüm gerekiyor. Yüzde 20 kadar firmaların birbirlerinden eleman transfer etmesi bekleniyor. Kalan yüzde 20 de üniversitelerin yetiştireceği yeni mezunların sahip olacakları yeni yetenek ve donanımlarla kapatılması öngörülüyor."
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Trakya Kariyer Fuarı'nın gençler için düzenlendiğini belirterek, "Çünkü biz her birinizin birbirinizden farklı olduğunuzu ve farklı yeteneklerinizin olduğunu biliyoruz. Sizlere inanıyoruz. Amacımız, yetenekleriniz doğrultusunda ülkemizin kamu sektörünü, özel sektörünü ve sivil toplum alanını iyi tanımanız, etkileşim içinde olmanız. Bu sayede mezuniyet sonrası bir hayat çizgisi oluşturabilmeniz, doğru adımlar atabilmeniz." dedi.
Türkiye'nin son dönemlerde istikrarlı şekilde büyüyen nadir ekonomilerden birisine sahip olduğuna değinen Vali Toraman, bu büyümenin nüfus artıyı göz önüne alındığında çok daha kıymet arz ettiğini, bu büyüyen ekonomi sayesinde işsizlik oranının düştüğünü ifade etti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, gençlerin, kariyer planlamalarına yön vermek, onları iş dünyasıyla buluşturmak ve istihdam olanaklarını arttırmak için bir araya geldiklerini belirtti.
Kariyer planlamasının, bireyin yalnızca mesleki bir yol haritası çizmesi değil aynı zamanda kendi potansiyelini keşfetmesi, ülkesine ve insanlığa katkı sağlayacak bir misyona sahip olması anlamına geldiğini ifade eden Erenoğlu, "Bugün burada yalnızca iş arayan gençler ile işverenleri bir araya getirmiyoruz. Aynı zamanda ülkemizin geleceğini şekillendirecek büyük bir buluşmaya da tanıklık etmekteyiz." dedi.
Kariyer Atölyeleri ve Seminerler: Alanında uzman isimler, katılımcılara iş dünyasında başarılı olmanın ipuçlarını paylaşacak.
Networking İmkanları: İş dünyası temsilcileriyle doğrudan iletişim kurarak kariyer fırsatlarını keşfetme şansı.
Girişimcilik ve İnovasyon Panelleri: Kendi işini kurmak isteyenler için ilham verici paneller ve atölyeler düzenlenecek.
“Geçmişin İzinde Geleceğini Keşfet” mottosuyla yola çıkan fuar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde; Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin paydaşlığında gerçekleşiyor.
Geçmişin İzinde, Geleceğini Keşfet Trakya Kariyer Fuarı ÇOMÜ'de Başladı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kongre merkezinde gerçekleşen açılış programına, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Selim Atay, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Milletvekili İsmet Güneşhan, İyi Parti Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Raif Cergibozan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek gibi önemli isimler katıldı. Açılışa, akademisyenler, iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Doç. Dr. Bahadır Çokamay yönetimindeki ÇOMÜ Senfoni Orkestrası’nın verdiği mini konser ile devam etti. Ardından ÇOMÜ ve Trakya Kariyer Fuarları tanıtım filmleri izleyicilerle buluştu. Açılış konuşmalarında;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Kariyer Fuarlarının, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin organize ettiği çok önemli bir etkinlik olduğunu ve geleneksel hale geldiğini, bu bağlamda gençlerin fuara ilgi göstermesi ve işverenlerle buluşmalarının önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Bakanlık ve İŞKUR olarak gençlere verdikleri hizmetlere değinen Alpkan, "İŞKUR Gençlik Programı üniversitelerde uygulamalı eğitim programı vesilesiyle bu dönem 100 bin, önümüzdeki dönem 200 bin ve 5 yıl içinde toplam 1 milyon öğrencimizi iş hayatına hazırlama konusunda büyük bir fırsat sunuyor. Trakya ve Güney Marmara'daki üniversetelerimizde de gençlerimiz buna çok yüksek bir teveccüh gösteriyorlar." dedi. Hem üniversite hayatında staj vesilesiyle hem İŞKUR Gençlik Programı ve diğer programlar vesilesiyle, mezun olmadan iş hayatına hazırlanmanın çok önemli olduğuna değinen Alpkan, mesleki ve teknik bilgilerin hem teorik hem de pratik olarak öğrenciyken en iyi şekilde öğrenilmesinin önemini vurguladı. Böyle bir disiplinle yetişip, iş hayatına hazır hale gelen öğrencilerin nitelik açığını en aza indireceklerini, iş verenler tarafından istihdam edileceklerini belirten Alpkan, "Bu bağlamda iş verenlerin kariyer fuarlarına ve öğrencilerin nitelik kazanmasına destek vermeleri çok önemli. İnsan kaynağımız çok değerli. Hala Avrupa'ya kıyasla genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Yaş ortalaması 50'nin üzerine çıkmış gelişmiş ülkelere kıyasla bizim hala 30'lu yaşlarda medyan yaşımız var. Dolayısıyla bu sermayeyi iş verenlerin de değerli görmeleri ve yatırım yapmaları çok önemli." diye konuştu.

Ana Sponsor Firmalara Plaket Takdim Edildi
Protokol konuşmalarının ardından, 2025 Trakya Kariyer Fuarı'na ana sponsor olarak destek veren firmalara plaket takdim edildi. Böylece açılış programı sona erdi ve fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklere start verildi.
40 Bini Aşkın Öğrenci, 250’in Üzerinde Firma ve 150’ye Yakın Etkinlik, 110 Sürpriz Hediye
Genç yetenekleri, bölgedeki ve ulusal düzeydeki sektör temsilcileriyle buluşturarak öğrenci ve mezunların kariyer yolculuklarına ışık tutmak, kurumsal iş birliklerini güçlendirmek ve Trakya bölgesinin ekonomik-sosyal gelişimine katkı sağlamak temel amacında olan organizasyonu; 40 binin üzerinde öğrencinin ve mezunun ziyaret etmesi bekleniyor. Fuara; 250’yi aşkın ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış kamu kurumu, özel sektör firmaları ve STK katılırken; 150’ye yakın atölye çalışması, panel, seminer, söyleşi ve network etkinliği gerçekleşecek. Ayrıca Çanakkale Zaferinin 110. Yılına özel olarak öğrencilerimize 110 sürpriz hediye verilecek.
Trakya Kariyer Fuarı 2025’te Neler Var?
İnsan Kaynakları (İK) Stantları ve İş Görüşmeleri: Farklı sektörlerden birçok firma, katılımcılarla tanışarak iş ve staj başvurularını kabul edecek.Kariyer Atölyeleri ve Seminerler: Alanında uzman isimler, katılımcılara iş dünyasında başarılı olmanın ipuçlarını paylaşacak.
Networking İmkanları: İş dünyası temsilcileriyle doğrudan iletişim kurarak kariyer fırsatlarını keşfetme şansı.
Girişimcilik ve İnovasyon Panelleri: Kendi işini kurmak isteyenler için ilham verici paneller ve atölyeler düzenlenecek.