Kısa çalışma uygulaması genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Kısa çalışma uygulaması kapsamında pandemiden etkilenen iş yerlerinde ise istihdamı korumaya yönelik bir uygulama olarak kolaylaştırılmış şartlarla kısa çalışma uygulaması hayata geçirilmişti. Uygulamayla, son 3 yılda en az 450 gün hizmeti olup bunun son 60 günü hizmet akdi ile çalışmış olanlara kolaylaştırılmış şekilde kısa çalışma ödeneği bağlanması sağlanmaktadır. Buna ek olarak pandemi döneminde kısa çalışma ödenekleri işsizlik maaşı süresinden de mahsup edilmeyektir. Aynı zamanda işten çıkarma yasaklarının da yürürlükte olduğu pandemi sürecinde kısa çalışma yapan işçilerin işten kendi istekleriyle ayrılmaları halinde işsizlik ödeneği alıp alamayacakları hususu ise sıklıkla karşılaştığımız sorulardan olup yazımızda buna cevap arayacağız.
İşsizlik ödeneği çalışanın işsiz kaldığı dönemde ve yeni bir iş buluncaya kadar geçen sürede en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlayan bir güvencedir. Bunun yanında işsizlik sigortasının yararlanıcılarına sağladığı bir diğer hak işsizlik maaşı alan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesidir. Sigortalı işsizler yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için ödeme alırlar. Buna göre işsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları: Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, olarak sıralanabilir.
Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde çalışan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler için kolaylaştırılmış kısa çalışma ödeneği uygulandığını yukarıda belirtmiştik. İŞKUR tarafından yayınlanan Pasif İşgücü Genelgesi’ne göre normal şartlarda kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin feshi dışında işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarının sağlanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişinin yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde iş sözleşmesi sona ermesi halinde, kısa çalışmanın başladığı tarih itibariyle sistemde ilgililer adına belirlenen işsizlik ödeneği hak sahipliği üzerinden, fesih tarihinden itibaren ödeme planı oluşmaktadır. Bu bilgi ışığında yazımızın konusu soruya cevap verecek olursak: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış işçi -son 3 yıl içerisinde en az 600 gün primi varsa- mevcut işinden istifa ederek ayrılması durumunda işsizlik ödeneği alır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 23 Eylül 2020 - 09:30
İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?
Kısa çalışma uygulaması genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koş
YAZARLAR
23 Eylül 2020 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir