Geçen dönem Ak Parti ve MHP oylarıyla milyonlarca m² arazi ekoturizm adı altında imara açıldı. Üç kuruşluk arazi milyon değerlere ulaştı. Son seçimde İl Genel Meclisinde çoğunluk sandalyeyi Ak Parti CHP’ye kaptırdı. Dün ekoturizme hayır diyen CHP yerel mecliste iktidar olunca evet demeye başladı. Peki ne değişti de CHP hayır dediklerine şimdi evet diyor.
Sokaktaki adamın aklına bir tek şey geliyor.
Rant.
Ekoturizm yapmak isteyenler gerçekten rant peşinde mi yoksa hakkıyla bu işi yapmak mı istiyor. Hakkıyla turizm yatırımı yapmak arzusunda olanlar; villa veya arsa için ekoturizm ardına gizlenerek rant sağlamak isteyenler bu girişimleri kirletiyor olabilir mi ?
Bir tespit ile başlayalım. İl Genel Meclisi sandalye dağılımı şu şekilde. CHP 19, AKP 12, İyi Parti 2 ve MHP 1 olmak üzere toplam 34 üyeden oluşuyor. AKP-MHP ortaklığı var. Bu gurup gelen her ekoturizm projesine evet oyu veriyor. Keza CHP de oyunu evet olarak kullanıyor. Bir tek İyi Parti ekoturizme ne olursa olsun geçmişten gelen kaygıları dikkate alarak hayır diyor.
Vali Aktaş geri yollamıştı
Eski Vali İlhami Aktaş, meclisten geçen ekotirizm dosyalarını meclise geri yollamıştı ki; o da ne 42 adet ekoturizm (2.500.000 m²) jet hızıyla tekrar geçti. Geçti geçmesine ama bu kez yapılan oylama CHP’yi darmadağın etti.
AKP-MHP her zaman olduğu gibi evet oyu verdi. İyi Parti her oyunun değiştirmedi ve hayır dedi. CHP’de ise ilginç bir durum ortaya çıktı. 8 CHP’li ve bir AKP’li oylamaya katılmadı. 41 ekoturizm dosyası 23 evet 2 hayır ile geçti.
Koltuğa yeni oturan Çanakkale Valisi Ömer Toraman eski vali İlhami Aktaş’ın ret erek İl Genel Meclisine geri yolladığı ekoturizm dosyalarını kucağında bulacak. 41 kelli felli 2 milyon 500 bin m² arazi imara açılmak isteniyor.
Burada yanıt bekleyen soru Vali Toraman bu işe ne diyecek ? Evet mi diyecek yoksa ret mi edecek ?
Bir dosyaya vize çıkmadı peki neden ?
İl Genel meclisine 42 ekoturizm dosyası indi. 41’i jet hızıyla geçti. Sadece bir tanesi reddedildi. Edinilen bilgiye göre reddedilen dosya Çan Bardakçılar bölgesinde. Dosyanın mahiyeti, büyüklüğünün ne olduğu bilinmiyor. Bilinmeyen bir şey daha var o da 41 dosya geçerken bir dosya neden geçmedi. Bütün kurumlardan vize alarak İl Genel Meclisine gelen ekoturizm dosyasının ret yeme sebebi nedir ?
Ekoturizm işi Çanakkale’de çok kirlendi. Akıllara kötü kötü şeyler getiriyor. Örneğin, son 42 dosyada ne yaşandı ki 8 CHP’li ve bir AKP’li oylamaya katılmadı.
Siyasi kulisler oylamaya katılmayanların kerhen evet oyu kullandığını belirterek “Sayın İl Genel Meclisi üyelerinin oylamaya katılmamak gibi bir hakkı yoktur. Seçilmişler, mutlaka irade belirterek oluşabilecek şüpheleri silmeliydi. Katılmama gerekçeleri ne olursa olsun yanlıştır, kafa karıştırıcıdır. Girersin oturuma oyun neyse adam gibi kullanırsın. Çekimser kalmak, oylamaya katılmamak korkaklıktır. Bu işi hakkıyla yapamıyorsanız istifa edin” diye yorumluyor.
Kulisler, bir dosyanın neden reddedildiğini İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul’un açıklamak zorunda olduğu belirtilerek “Bu dosyaların hepsi şu anda şaibe altındadır. Mutlaka başkan olarak Halil Ertuğrul açıklama yapmak zorundadır. Bunu Çanakkale halkına, kendisine oy verenlere borçludur. Kimse oy kullanmaktan korkarak, kaçarak kurtulamaz” söylemleriyle çalkalanıyor.
Ekoturizm dosyası hazırlatmak ne kadar ?
Bir dosya hazırlamanın bedeli bu işleri yapan çevrelere göre bir milyon liranın üzerinde. 11 kamu kurumdan tek tek olur alınıyor. Daha sonra İl Özel İdaresine başvurusunu yapıyor. İl Özel İdaresi dosyası inceliyor ve eksik yoksa İl Genel Meclisi İmar Komisyonuna havale ediyor. 4 CHP, 3 AKP meclis üyesinden oluşan İmar Komisyonu dosyayı inceliyor ve genel kurula sevk ediyor. 42 dosyada ilginç bir durum var. İmar Komisyonu Başkanı Gelibolu CHP üyesi Hakan Öztürk’ün dosyalarda imzası yok. Aslında soru işaretleri komisyonda başlıyor. Başkanın imzası neden yok. Yanıt bekleyen anlamlı bir soru da bu. Başkan Öztürk mü yanıtlar, Meclis Başkanı Ertuğrul mu yanıtlar bilemeyiz ama mutlaka yanıtlanması gereken sorular var.
Bir not daha iliştirelim. İmar Komisyonu dosyayı genel kurula indirmeden önce projeyi yerinde görüyor, inceliyor ve ona göre komisyon kararı alıyor. Peki gerçekten dosya yerinde inceleniyor mu ?
Parti baskı mı yapıyor ?
CHP Grup Başkan Vekili Güneş Pehlivan bilindiği gibi “bu dosyalara evet vereceksek ben görevimden istifa ederim” demiş ve dediğini yapmıştı. Kulisler bu istifanın ardından pek çok dedikoduya kucak açtı. Güya Ak Parti, mecliste çoğunluğu elde etmek için harekete geçtiği ve transfer edeceği üyelerin hazır olduğu iddiaları dedikodu babında konuşulmaya başlandı.
Kulisler CHP’nin üyelere baskı yapmış olabileceği yönünde konuşmalara tanıklık ediyor. Bu baskılar nedeniyle CHP’de pek çok rahatsız üyenin olmaya başladığı gelen haberler arasında. Daha önce hayır diyen CHP’lilerin şimdi evet demesinin altında yatan sebeplerin mutlak kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine işaret eden vatandalar “Kapalı kapılar ardında laf gevelemeyin. Çıkın açık açık nedenlerini kamuoyu ile paylaşın. Bu görev İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul’a düşer” düşüncesini konuşmaya başladı.
9.500.000 m² ekoturizm alanı ne durumda ?
Son 10 yılda 252 adet dosya imar hakkı kazandı. Bunun toplamı 9 milyon 500 bin m² alanı kaplıyor. Vali Toraman onaylarsa yeni dosyalar ile birlikte bu alan 12 milyon metre kareye çıkacak.
Peki şu soruyu soralım. Bu güne kadar meclisten geçen onca dosyanın durumu ne. Meclisten geçen dosyaların ruhsatı eko turizm olarak kesiliyor. Edinilen bilgilere göre 21’in de inşaat devam ediyormuş ancak devam eden dosyaların ne olduğu bilinmiyor. Sadece gerçek anlamda 4 dosyanın turizm amaçlı yapıldığı bildiriliyor.
252 dosyada bilinen sadece 4 adet ekoturizm amaçlı çalışma yapılıyor. İlginç değil mi ?
İl Özel İdaresi son 10 yılda ruhsatı kesilmiş olan dosyaların durumunu araştırmak, yerinde görmek için sorgulayacak. Bakalım bu sorgulamanın sonucunda nasıl bir sonuç ortaya çıkacak.
İsminin açıklanması istemeyen bir üye “Neredeyse her ilçede birkaç tane dosya var ancak bölgesinin durumuna ve gelişimine hakim olamayan üyeler nedeniyle bazı dosyaları yeterince anlayamıyoruz. Bu eksikliğin giderilmesi için üyelerin bölgesini tanıması, kimin kiminle iş tutup ne yapmak istediğini bilmek zorundadır. Görevinin hakkını vererek yapması herkesin beklentisidir” dedi.
Kaçarak, gizlenerek bu görev yapılmaz, irade gösterin
Son bir not ekleyerek bu habere nokta koyalım. Her bir İl Genel Meclisi üyesi 20.000 TL ile 23.000 TL arasında tıkır tıkır maaş gibi huzur hakkı alıyor. Hem seçilmiş olmanın hem de kamunun parasını alıyor olmanın verdiği vicdani zorunluluk ile her bir üye bölgesini en ince ayrıntısına kadar çalışmalı, bilgi sahibi olmalı. Fikrini, zikrini genel kurullarda net olarak ortaya koymalıdır. Kaçak güreşerek, gizlenerek bu görevi yapanlardan adaletli, hakkaniyet gözeterek görev yapmasını beklemek anamızın ak sütü gibi bize helaldir. Sizden görevinizi düzgün yapmanızı bekliyoruz.
HABER MERKEZİ
SİYASET
Yayınlanma: 15 Ağustos 2024 - 00:26
41 ekoturizm dosyasına yeniden evet diyen İl Genel Meclisinde çarşı karıştı
Son yılların en çok tartışılan konusu Ekoturizm. Herkes ekoturizm yapmak istiyor; öyle ki son 10 yılda 9 buçuk milyon m² arazi imara açılmış. Şimdi ise CHP-AKP-MHP ortaklığının elleri 2 buçuk milyon m² arazinin daha imara açılması için kalktı. İşte detaylar.
SİYASET
15 Ağustos 2024 - 00:26
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir
Partiler değişse bile işleyiş aynı kalıyor. Geçmişte ekoturizme hayır diyen chp şimdi kalkıyor hepsine evet oyu veriyor. Ne değişti de oyunuzun rengi evete döndü. Aklımıza kötü kötü şeyler geliyor haklı olarak. Asla şeffaflık yok. Her şey gizli kapaklı yapılıyor. Haberde sözünü etmişler, 41 dosya evet oyu almış ama bir dosya hayır'a takılmış. Neden, bunu bilmek bizim hakkımız değil mi. Meclis başkanı bunu açıklamalı. Meclis başkanı bir şeyi daha açıklamalı. İmar komisyonu başkanı dosyaya imza atmamış. Neden, ne oldu da 8 chpli oylamaya katılmadı. Yanıt bekliyoruz başkan, çık konuş. Bir dosyaya neden hayır dediniz.