Çanakkale SS 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş, seferlerin durumunu, 65 yaş ve engelli binişlerini, araç kapasitesini, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala kooperatif olarak alınan önlemleri Kalem Gazetesi’ne anlattı.
Türkiye genelindeki özel halk otobüslerinde ise 15 Ekim tarihi itibariyle 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz biniş hakkının iptal olabileceğine dikkat çeken Başkan Ateş, Çanakkale’de belediyeden ücretsiz taşıma ile ilgili destek aldıklarını, ama bu durumun ülke genelinde o şekilde olması gerektiğini, düzelmezse 15 Ekim’den sonra 65 yaş üstü taşımayacaklarını kaydetti.
“Araba eksiğimiz de yok, şoför eksiğimiz de yok”
Şoförlerin geçen aydan maaşlarını alamadığı ve o nedenle araçların sefere çıkmadığı, şehir içi ulaşımda bu nedenle aksaklıklar yaşandığı ile ilgili iddialara da açıklık getiren Başkan Hasan Ateş,” Araba eksiğimiz de, şoför eksiğimiz de yok” dedi.
“103 aracımız var”
Kooperatifin toplam 103 aracı olduğunu kaydeden Ateş, “Elektronik veriler var, verilerde açıyoruz hangi hatta, ne kadar yolcu taşınıyor bakıyoruz. Mesela hafta içi 30 bin yolcu var, araç sayısı, araçların kaç dakikada kalkması gerekiyor gibi noktalara bakıp ona göre araç çıkarılıyor. Araçlar 12 metrelik, 90 kişilik ise biz 60-70 kişi arası hesaplayarak yapıyoruz ve hatları tamamlıyoruz, problem yok gibi duruyor” dedi. Ateş, “Bazı saatlerde hesaplamadığımız bir durum olduğunda hemen ek araba çıkartıyoruz, bizim garajımız Troya Caddesi’nde, sanayi yanında, yani merkeze yakın, şoförler de orada ve bölgeye 5 dakikada gelebiliyorlar” dedi.
“20 tane daha şoföre ihtiyacımız var”
Çanakkale Belediyesi’nin şoför ilanı vermesi konusunu da değerlendiren Başkan Ateş, “Şoför bize, yani kooperatife lazım, şu anda belediye ile birlikte 70 tane araç çalışırken, üniversite öğrencisi 25 bin, 30 bin geldiğinde ekstra 30 tane daha şoföre ihtiyacımız var. Elimizde 10 tane fazla şoför var, 20 tane daha olması gerekiyor, ihtiyacımız var, müracaatlar sürüyor, eksik kış mevsiminde dahil olmayacak” ifadelerini kullandı.
“Çanakkale Belediyesi bize 65 yaş üstü taşıma için gerekli desteklemeyi veriyor”
65 yaş üstünün taşınmaması konusu ile ilgili Ankara’daki gelişmeler ve Çanakkale’ye yansıması hakkında da bilgi veren Hasan Ateş, “Kentimizde de rahatsızlık var, bazı illere, küçük şehirlere daha önce destekleme yoktu, ama aşağı yukarı bir, bir buçuk senedir küçük şehirlere de destekleme çıktı, belediyeler ücretsiz taşımalar karşılığında destekleme veriyor. Çanakkale Belediyesi de zaten bize 65 yaş üstü taşıma için gerekli desteklemeyi veriyor. Ama çoğu il, yüzde 90’ı vermedi. Ankara da veriyordu, fakat orada partiler arasında problem oldu, mecliste. Tabii ki esnafa da yıkmamak gerekiyor bu olayları. Biz aslında 15 Ekim’e kadar karar aldık, eğer bu konuda herhangi bir düzeltme olmazsa, bir destekleme sağlanmazsa taşınmayacağını hükümete ve bütün yerel ve hatta ulusal gazetelere de verdik. Böyle de bir karar alındı, bu durumda biz destek alsak da devam edeceğiz, çünkü bu Türkiye genelinde alınmış bir karar var genel, buna uymak zorundayız, biz bir topluluğuz” dedi.
“Engellilerin binişi yasaklanmadı”
Toplu taşıma araçlarına engelli vatandaşların binişinin yasaklandığına dair konuşulanlara da açıklık getiren Ateş, “Engelliler hasta diye bir ibare var, yüzde 40 hasta, yani engelli olanlar var, bunlar ameliyat geçirmiş, ya da şeker hastası, geçici olarak bu hak verilmiş, ama bunu hep kullanmak istiyorlar. Bugün ben gitsem bana da verirler yüzde 40 engeli, yüzde 80’imiz gitse alır. Bunlar ayrıca çalışmaya da devam ediyorlar. Ama biz yüzde 60’ın üzerinde engeli varsa elbette seve seve taşırız, gazilerimizi, basını seve seve taşıyoruz. Durumu bizden daha iyi ama ücretsiz binmeye çalışıyorsa, bu adalet değil. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir şey yok, demiryolları da dahil, yüzde 50 indirimli taşınıyor, bir tek otobüsler ücretsiz, yazık değil mi bu esnafa?” diye konuştu.
HABER MERKEZİ