Gökçeada’nın Yıldızkoyu’nun imara açılmasının planlanmasının üzerine, Ada Dayanışması ismiyle bir araya gelen Gökçeadalılar, Yıldızkoyu sahilinde “Yıldızkoy’da Bir Gün” etkinliği düzenledi.
Yıldızkoy’un imara açılmaması için imza kampanyası başlatan Ada Dayanışması ayrıca basın açıklaması düzenledi. Yıldızkoy'da bir araya gelen ve 'Yıldızkoy'a dokunma' yazılı pankartı sahilde açan Ada Dayanışması adına basın açıklamasını Serdar Nâzım Yüce yaptı.Yıldızkoy’un imara açılması planlarının daha önce de olduğunu, 2015’te Yıldızkoy için verilen ‘konut gelişim alanı’ kararının ardından imar planının son halini bu senenin Ekim ayında Gökçeada Belediye Meclisinden geçtiğini vurguladı.
Türkiye’nin ilk ve tek ‘Sualtı Milli Parkı’ olan Yıldızkoy’unu korumanın bir yurttaşlık vazifesini olduğunu belirten Yüce, "Bugün artık Türkiye’nin en küçük yerleşim yerlerine bile ulaşmış olan rant politikaları, Kuzey Ege Denizi’nin ortasında yer alan ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Gökçeada’yı da dört bir yandan kuşatmış durumda. Öyle ki, bugün bu politikaların ayak sesleri, Gökçeada’da bulunan ve Türkiye’nin tek ‘sualtı milli parkı’ Yıldızkoy’a kadar ulaştı" ifadelerini kullandı.
“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT EDİYOR”
Adanın biyolojik çeşitliliğinin tehdit edildiğinin altını çizen Yüce; "Etrafındaki mevcut yerleşim yerleri ve turizm tesislerinin atık suları, altyapı yetersizliği ve kıyı şeridine atılan çöpler bile son yıllarda Yıldızkoy’daki biyolojik çeşitliliği tehdit etmektedir. Geçtiğimiz yaz atık sular ve küresel ısınma ile birlikte artan deniz suyu sıcaklıkları deniz salyası gibi mikrobiyolojik felaketleri Yıldızkoy’a kadar getirmiş, altyapı eksikliği sebebiyle zaten hassas olan su altı canlılığı bu felaketten olumsuz etkilenmiştir. Doğanın bütün bu haykırışları göstermektedir ki; insan nüfusu ve etkileri ekosistemin taşıma kapasitesinin artık çok üstündedir. Bizlerin bunu fark etmemiz ve bir an önce bu hatadan geri dönmemiz gerekmektedir. Onaylanan bu imar planının uygulamaya konulmasının bölgedeki nüfus ve atık birikimini hızla artıracağı ve deniz ekosisteminin tamir edilemeyecek şekilde zarar göreceği bilimsel temellere dayanan bir gerçektir." şeklinde konuştu.
5 bin yıllık tarih
Yapılan basın açıklamasında Yıldızkoy ile çevresinin arkeolojik değerlerine vurgu yapılırken, "Yıldızkoy mevcut lokasyonu ile her şeyden önce tescilli arkeolojik alanların yer aldığı bir bölgede bulunmaktadır. Antik İmbros şehrinin Yıldızkoy’u da içine alan geniş bir alanda yayılım gösterdiği bilinmektedir. Yıldızkoy, M.Ö. 3000’lere tarihlenen ve yıllardır bilimsel kazılara devam edilen Yeni Bademli Höyüğü’nün etkileşim alanındadır. 5 bin yıl kadar önce Yenibademli Höyük’e kadar girinti yapan bir koy olduğu düşünüldüğünde, Yıldızkoy, Kaleköy ve Eski Bademli tepeleriyle birlikte denize doğru bir burun oluşturduğu için arkeolojik araştırmalarda bu alanlar bütünsel olarak ele alınmalıdır. Bu özellikleriyle 3. Derece Arkeolojik Sit alanı sınırlarında tanımlanan Yıldızkoy’un koruma kararları kapsamında olduğu asla unutulmamalıdır." denildi.
ÇEVRE
Yayınlanma: 15 Kasım 2021 - 15:10
Ada Dayanışması Yıldızkoy için harekete geçti
Gökçeada’nın Yıldızkoyu’nun imara açılmasının planlanmasının üzerine, Ada Dayanışması ismiyle bir araya gelen Gökçeadalılar, Yıldızkoyu sahilinde “Yıldızkoy’da Bir Gün” etkinliği düzenledi
ÇEVRE
15 Kasım 2021 - 15:10
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir