Modern tarım uygulamalarına geçilmesi ve hızlı sanayileşme sonucunda çevre kirliliği problemleri günden güne yaşamımızı tehdit etmekte. Toprağa ve suya karışan endüstriyel atıklar beslenmemiz açısından büyük risk oluşturuyor. Ciddi zararları ise zamanla görünür hale gelecek.
Ağır metaller; doğada çevre kirliliğine neden olan ve insanlar üzerinde sağlığı olumsuz etkileyen metaller için kullanılan bir terimdir.
Civa, kurşun, kadmiyum, bakır, alüminyum, nikel, arsenik en sık etkileşimi bulunan ağır metallerdir. Söz konusu metaller; tahıllara, otlarla beslenen hayvanların etleri ve sütüne, kirlenmiş sularda avlanmış balıklara ve saklama sırasında kullanılan kaplardan bulaşabilir.
En tehlikeli olanı ise endüstriyel atıklar ile yer altı su kaynaklarına ulaşıp içme suyumuza karışması...
Çeşitli yollarla kirlenen toprakta yetişen tüm besinlerde ağır metal içerikleri de artıyor. Kök sebzeler olan lahana, havuç, kereviz, marul ve kuşkonmaz gibi sebzelere kirlenmiş topraktan ağır metal bulaşma riski oldukça yüksek.
Dünyada en sık görülen kirlenme endüstriyel kirliliktir.
Havaya karışan ağır metaller, tarım yapılan tüm alanlarda insan sağlığını tehdit ediyor.
Kalaylı bakır tavalar, cezveler ve tencereler de ağır metal kirliliğinin en önemli kaynaklarındandır. Yemekleri bakır kaplarda pişiren aileler, normalden 7 kat daha fazla kurşun ve bakıra maruz kalarak zehirlenebiliyor. Demir dökme çaydanlık, tavalar ve tencere kullanan ailelerde ise demir ağır metali toksisitesine bağlı kanser vakalarının sık görüldüğü gözleniyor.
Günümüzde sık kullanılan ve şık görünümlü seramik kapların da özellikle kurşun kaynaklı ağır metal bulaşmasını sağladığı söylenmekte.
Ekmekleri gazete kağıdına sarmak, plastik kaplara turşu,zeytin koymak, naylon poşetlerde peyniri ,şarküteri ürünlerini sarıp bekletmek ve balık gibi etleri unlama ya da baharat ile harmanlama işlemi yaparken gazete kağıdı kullanmak kurşun ağır metalinin yiyeceğe geçişine neden oluyor.
Ağır metallere maruz kalmamak için ;
Renkli şekerler, boyalı pastalar, katkı maddesi güvenliği belirtilmemiş ürünleri kullanmayın.
Bakır kapları pişirme, saklama için kullanmayın.
Alüminyum tencerelerde asitli besinler saklamayın ve yüksek ısıda besin pişirmeyin.
Güvenli şişelenmiş su tüketin. Güneşte bekletmeyin.
Geleneksel veya organik tarım sertifikası olan besinleri almaya özen gösterin.
Besinleri iyi bir şekilde yıkayın, sirkeli suda bekletin .
YAZARLAR
Yayınlanma: 27 Mayıs 2021 - 10:00
Ağır metaller beslenmeyi olumsuz etkiliyor
Modern tarım uygulamalarına geçilmesi ve hızlı sanayileşme sonucunda çevre kirliliği problemleri günden güne yaşamımızı tehdit etmekte
YAZARLAR
27 Mayıs 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir