Gece saatlerinden itibaren alana gelen konuklar, soğuk havaya rağmen uyku tulumları içinde tören saatini bekledi. Katılımcılar, bekleyiş sırasında hazırlanan belgesel gösterimini izleyerek Gelibolu’daki tarihi mücadeleye tanıklık eden görüntülerle duygusal anlar yaşadı.
Şafak Ayini sırasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda yaşamını yitiren yabancı askerlerin ailelerine hitaben yazdığı mektup da okundu.
Tören kapsamında Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve Avustralya ile Yeni Zelanda başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen resmi heyetler de etkinlik alanına çelenk bıraktı.
Törene; Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, Avustralya Genel Valisi Sam Mostyn, Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık Savunma Ataşesi Col Jim Torbet, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Fransa İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton, Fransa Savunma Ataşesi Deniz Yüzbaşı Nora Zelazlı, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, Yeni Zelanda Büyükelçisi Greg Lewis, Avustralya Büyükelçisi Miles Armıtage, Hindistan Büyükelçisi Muktesh Pardeshi, Avusturya Büyükelçisi Gabriele Juen, Senegal Savunma Ataşesi Albay Boucar Sene, Güney Afrika Askeri Ataşesi Albay Ivan John Afrikander, Macaristan Büyükelçi Temsilcisi Valéria Kıcsı, Macaristan Savunma Ataşesi Albay Jnos Hess, Pakistan Büyükelçiliği Müsteşarı Saleem Qazi, Pakistan Savunma Ataşesi Brig General Imran Noor, Kanada Büyükelçisi Kevin Hamilton, Kanada Savunma Ataşesi Capt Robert Taylor katıldı.
Her yıl 25 Nisan’da düzenlenen Şafak Ayini, Anzak Günü anma programlarının en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Anzak Günü, Birinci Dünya Savaşı’nda Gelibolu’da hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin anısına düzenleniyor. Savaşın ardından her iki ülke için ulusal kimliğin oluşmasında simgesel bir öneme sahip olan bu gün, barış ve uzlaşı mesajlarıyla uluslararası düzeyde de anlam kazanıyor.
SEDANUR ARIGÜN