Bilindiği üzere kural olarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Halk arasında “kıdemi yakmak” diye de adlandırılan bu kuralın istisnası olarak, 1475 sayılı İş Kanunun yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddesinde yer alan hükümlere göre;
4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24 üncü maddesinde sayılan haklı fesih sebeplerinden herhangi birisi nedeniyle,Sosyal Güvenlik Kurumundan veya bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla, zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle, kadın sigortalının evlenme nedeniyle (evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde) işten ayrılan işçi, kendi isteğiyle işte ayrılmış olsa dahi, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini de doldurduysa, kıdem tazminatı alabilir.
Bunların yanında işçinin kendi isteğiyle işten ayrılarak kıdem tazminatı alabileceği bir durum da emeklilik için gerekli olan yaş dışındaki şartları yani prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlamış olması nedeniyle işten ayrılması halidir. 08 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa uzun vadeli sigortalı kollarına tabi sigortalı olup, sigortasının ilk başlangıç tarihinden itibaren 15 yılı ve 3600 gün prim ödeme gün sayısını tamamlayanlar bu kapsamda kıdem tazminatı almaktadır.
15 Yıl – 3600 Günle emekli olmak isteyenler Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları yazıyı işverene ibraz edip kıdem tazminatlarını alabilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri bu yazıyı aşağıdaki şartları sağlayanlara vermektedirler.
– 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olmak (sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999’dan önce olması).
– 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olmak (sigorta başlangıç tarihinden itibaren 15 yıl geçmiş olması).
– 3600 prim gün sayısını doldurmuş olmak.
– 8 Eylül 1999 tarihinden önce 18 yaşını doldurmuş olmak.
Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olan veya 18 yaşını 8 Eylül 1999 tarihinden sonra dolduranlar içinse 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 prim gün sayısı yahut sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 prim günü şartı aranmaktadır.
Kendi isteğiyle işten ayrılan, ancak yukarıda saydığımız şartları doldurmamış olduğu için kıdem tazminatı alamayan erkek işçi, bazı durumlarda askerli borçlanması yaparak buna hak kazanabilir. Söz gelimi prim gün sayısı yetersiz olan işçi; askerlik borçlanması ile kendisi için gerekli prim gün sayısını 3600, 4500 yahut 7000’e tamamlayıp, SGK müdürlüğünden kıdem tazminatına esas yazı alabilir.
Bu konuda bir diğer ve bence esas büyük avantaj ise kişinin askerliğini sigorta başlangıcından önce yapmış olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. İlk defa sigortalı olmadan önce askerlik yapmış olanlar askerlik borçlanması yapıp sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 tarihi öncesine çekebilir ve SGK müdürlüğünden kıdem tazminatına esas yazı alabilirler.
YAZARLAR
Yayınlanma: 06 Mayıs 2020 - 10:41
Askerlik borçlanması yaparak kıdem tazminatı alabilirsiniz
Bilindiği üzere kural olarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz
YAZARLAR
06 Mayıs 2020 - 10:41
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir