Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kazıların 29 Aralık 2024’e kadar devam ettiğini ve bu yılki kazı sezonunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında sağlanan ödenek ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirildiğini açıkladı.
Kazıların en önemli keşiflerinden biri, Assos’un Akropolisinde, Hüdavendigar Camii’nin güneyinde bulunan Bizans Çağı sarnıç ve sur duvarları arasındaki bölgede ortaya çıkan, Erken Osmanlı Dönemi’ne ait hamam oldu. Prof. Dr. Arslan, bu hamamın soyunma, ılıklık, halvet ve külhan bölümleriyle oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu belirtti.
İyi Korunmuş Osmanlı Hamamı
Prof. Dr. Arslan, hamamın oldukça iyi korunmuş olduğunu ve Osmanlı dönemi hamamlarında yaygın olarak kullanılan alttan ısıtma ve su dağıtma sistemlerinin bu yapıda da bulunduğunu ifade etti. Yapının, I. Murat dönemine ait olabileceğini düşündüklerini belirten Arslan, hamamın soyunma bölümünde devşirme mermer levha üzerinde İmparator Zeno dönemine ait yazıt bulunduğunu söyledi. Yazıtta kırsal alan kullanımı, vergilendirme ve hukuki konular gibi önemli bilgiler yer alıyor.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 10 Ocak 2025 - 16:24
Assos Antik Kentinde Erken Osmanlı Dönemine ait hamam bulundu
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Behram Köyü'ndeki Assos Antik Kenti'nde, erken Osmanlı dönemine ait bir hamam bulundu.
GÜNCEL
10 Ocak 2025 - 16:24