Çanakkale’nin kendine özgü mimarisinden dokular taşıyan Avlulu Konak’ın, her bir köşesi adeta tarih kokuyor. Duayen tarihçi İlber Ortaylı’nın gezip de restorasyonuna üzülmediği nadir yerlerden biri olan Avlulu Konak bir müzeyi andırıyor. Çanakkale’nin 19’uncu ve 20’inci yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan konağın, geçtiğimiz yüzyılın başlarında Polo oyuncuları tarafından kullanıldığı da mekan ilginç yönleri arasında…
Çanakkale’nin tarihi evleri meşhurdur. Her biri dışarıdan birbiriyle aynı gözükse de evlerin içine girdiğinizde bambaşka bir yer olduğunu fark edersiniz. Çanakkale’nin o meşhur tarihi evlerinden biri de Kemalpaşa Mahallesi Kızılay Türker Cafer Sokak’ta bulunan ve 100 yılı aşkın süredir ayakta duran Avlulu Konak, bundan birkaç sene önce Kimya Mühendisi Yusuf Öksüz tarafından satın alınıp, tarihi yapısı korunarak baştan aşağıya restore edilmiş. Yapılan restorasyona rağmen tarihi doku bozuntuya uğramamış ve evin ilk halinden kalan materyaller Avlulu Konak’ın içinde sergileniyor. Evin yapımında kullanılan ve Çanakkale’de yapılan el yapımı mıh çiviler, evin ilk sahiplerinin kapıları açmak için kullandıkları mekanizmalar ve evin orijinalinin tabanını süsleyen karolar, iki katlı Avlulu Konak’ın girişinde bizleri karşılıyor. Eceabat’ta üretilen tarihi tuğlalar da konağın avlusunda sergileniyor. Hem Türk hem de Rum firmalar tarafından yaklaşık 100 yıl önce üretilen tuğlalar duvarda yerlerini almış durumda. İki katlı olan Avlulu Konak’ın her bir noktası adeta tarih kokuyor…
İlber Ortaylı’dan tebrik
Avlulu Konak, duayen tarihçi İlber Ortaylı’nın gezip de restorasyonuna üzülmediği nadir yerlerden biri. Ortaylı, bu sene başında gerçekleştirdiği Çanakkale ziyareti sırasında Avlulu Konak’ı ziyaret edip; “Uzun zamandır, yapılan restorasyonlardan dolayı çok üzülüyordum. Burayı görünce üzüntülerim gitti” ifadelerini dile getirmiş.
Polo oyuncuları konaklıyormuş
Halk Bahçesi’nin yaklaşık 100 yıl önce şu anki durumundan çok daha büyük olduğu biliniyor. At üzerinde dörderli iki takım oyuncularının ellerindeki özel oyun sopalarıyla 10 cm çapındaki bir topa vurmalarıyla oynanan bir oyun olan Polo oyununun, geçmişte Halk Bahçesi’nde oynandığı ifade edilirken; Polo oyunu için Çanakkale’de bulunan at eğitmeni ve oyuncularının Avlulu Konak’ta kaldığı edinilen bilgiler arasında.
YAŞAM
Yayınlanma: 15 Ekim 2019 - 15:03
Avlulu Konak tarih kokuyor
Çanakkale’nin kendine özgü mimarisinden dokular taşıyan Avlulu Konak’ın, her bir köşesi adeta tarih kokuyor
YAŞAM
15 Ekim 2019 - 15:03