Avrupa Komisyonu açıklamasına göre, önümüzdeki hafta daha sert ithalat sınırlarını araştırmayı kabul edecek. İlk hedefler arasında, AB çiftçilerinin kullanmasının yasak olduğu pestisitler kullanılarak yetiştirilen soya fasulyesi gibi başta ABD olmak üzere, birçok bölgede yetişen ürünler yer alabilir. Türkiye'nin de yıllık 200 milyar doları aşan AB'ye yönelik ihracatının önemli bölümünü tarım ve gıda ürünleri oluşturuyor.
"Avrupa Komisyonu, Başkan Trump'ın önerdiği 'karşılıklı' ticaret politikasını yanlış yönde atılmış bir adım olarak görmektedir. AB, tüm ortaklara fayda sağlayan açık ve öngörülebilir bir küresel ticaret sistemine olan bağlılığını sürdürmektedir” denilen açıklamada, şu konuların altı çizildi:
“AB dünyadaki en düşük gümrük tarifelerinden bazılarını uygulamaktadır ve ABD'nin kendi ihracatına uyguladığı gümrük tarifelerini arttırması için hiçbir gerekçe görmemektedir. Tarifeler vergidir. ABD gümrük tarifeleri uygulayarak kendi vatandaşlarını vergilendirmekte, işletmelerin maliyetlerini arttırmakta, büyümeyi engellemekte ve enflasyonu körüklemektedir. Tarifeler ekonomik belirsizliği arttırır ve küresel piyasaların verimliliğini ve entegrasyonunu bozar. Dünya ticareti öngörülebilir, şeffaf kurallar ve düşük tarifeler altında gelişmiştir. AB, on yıllardır ABD gibi ticaret ortaklarıyla birlikte çalışarak dünya genelinde gümrük tarifelerini ve diğer ticari engelleri azaltmış ve bu açıklığı kurallara dayalı ticaret sistemindeki bağlayıcı taahhütlerle -ABD'nin şu anda altını oyduğu taahhütlerle- pekiştirmiştir.”
İthalatının yüzde 70'inden fazlasının sıfır gümrük tarifesiyle yapıldığı ve bu nedenle de "dünyanın en açık ekonomilerinden biri" olduğu vurgulanan AB Komisyonu açıklamasında, "AB'nin ithal mallara uyguladığı ortalama gümrük tarifesi, dünya genelinde en düşük tarifeler arasında yer alıyor. Ekonomik entegrasyon ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması Avrupa Birliği'nin başarısının temelini oluşturuyor" denildi ve eklendi:
"Şeffaflık ve adalete dayalı, karşılıklı fayda sağlayan ve dengeli ticaret ortaklıklarına inanıyoruz. AB'nin dünyadaki en büyük ve en hızlı büyüyen ticaret anlaşmaları ağına sahip olmasının nedeni de budur. AB, ABD'nin üç katından daha fazla sayıda ticaret anlaşmasını müzakere etmiş ve sonuçlandırmıştır. AB, tarifelerin yasal ve ayrımcı olmayan politikalara meydan okumak için kullanıldığı durumlar da dâhil olmak üzere, serbest ve adil ticaretin önündeki haksız engellere karşı kararlı bir şekilde ve derhal tepki verecektir. AB, Avrupalı işletmeleri, çalışanları ve tüketicileri haksız tarife tedbirlerine karşı koruyacaktır."
Buna karşılık, bir Beyaz Saray yetkilisi, “Başkan Trump sürekli olarak adil ve karşılıklı ticaret için mücadele ettiğini ve Amerikalı çiftçileri savunacağını ifade etti. Yüksek kaliteli Amerikan ürünleri için dünya çapında pazarlar açmaya devam edeceğiz,” dedi
Kaynak: Hibya Haber Ajansı
HABER MERKEZİ
İŞ DÜNYASI
Yayınlanma: 19 Şubat 2025 - 13:22
Avrupa Komisyonu - AB gıda ürünlerinde Trump tarzı ithalat kısıtlamaları planlıyor
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın karşılıklı ticaret politikasını yansıtacak şekilde, çiftçilerini korumak için farklı standartlarda üretilen bazı gıdaların ithalatını engellemeyi planlıyor.
İŞ DÜNYASI
19 Şubat 2025 - 13:22
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir