u
Kazdağları savunmasından beri doğa ile ilgili konulara daha fazla önem veren Çanakkale ve çevre illerdeki vatandaşlar yeni başlayan bir proje için direniyor.
Çanakkale ve Balıkesir İllerinde çok sayıda altın madeni arama ve işletme ruhsatı bulunan Bahar Madencilik A.Ş., Balıkesir ili Balya ilçesi Çamucu köyünde, 03.01.2023 tarihinde 20055698 ruhsat numaralı sahada bir Altın Madeni Projesi için ÇED süreci başlatmıştı.
İddialara göre, Şirket Teck Madencilik’ten 2020 yılında devir aldığı ruhsatın alanı 1323,2 hektardır. Ancak Bahar Madencilik, ÇED alanını ÇED Yönetmeliğinin EK-1 listesinde verilen limitin (25 hektar) altında tutup 24,9 hektar göstererek Proje Tanıtım Dosyası sunmuştu. Şirketin amacı bir an önce “ÇED Gerekli Değildir” kararı alıp işletme ve çalışma izinlerini alarak alana girmekti. Tamamen ormanlık alan olan proje alanı Gönen Barajı’na 7,1 km, inşa halindeki Manyas Barajı’na ise 9,5 km. mesafede bulunuyor.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bu ÇED entrikasını fark edip hemen harekete geçerek Balıkesir Valiliğine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iki kez yazılı olarak başvurdu.
Dernek, Madencilik Şirketlerinin uzun ÇED süreçlerinden kaçmak için küçük ÇED alanı gösterip, ÇED Başvuru Dosyası hazırlamak yerine “Proje Tanıtım Dosyası” ile başvurduklarını, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak alana bir an önce yerleşmek istediklerini, Valiliklerin ve Bakanlığın da bugüne kadar çoğunlukla bu duruma müsaade ettiklerini belirterek 1322 hektar ruhsat alanı olan bu projenin 24,5 hektar ÇED alanı olamayacağını belirterek şirketlerin bu oyununa göz yumulmamasını ve Bahar Madenciliğin bu yeni projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmemesini istemişti.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ayrıca Çamucu köy ziyareti ile yerel halkı ve yaptığı basın açıklaması ile de basını ve kamuoyunu bilgilendirmişti.
Nihayet, 05.04.2023 tarihinde Bakanlık, derneğin yazılı itiraz sonrasında “ÇED Gerekli Değildir” diyememiş ve “ÇED Gereklidir” kararı vermiştir.
ÇAMYURT KÖYÜ’NDE YAPILAN YERLİ IRK SIĞIRCILIK DA TEHLİKEYE GİRECEKTİR
Süheyla Doğan, “Çamyurt Köyü ve civarında, yoğun bir şekilde yerli ırklarla hayvancılık yapılmakta ve proje alanı, mera olarak kullanılmaktadır. Yerli kara ve Bozırk hayvancılık, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenmektedir. Projenin gerçekleşmesi durumunda, meraları ellerinden gidecek olan köylüler hayvancılık yapamayacak, geçimlik kaynaklarından mahrum olacaktır” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Nisan 2023 - 10:54
Bahar Madenciliğin "ÇED Gerekli Değildir" oyununu Kazdağı Koruma Derneği bozd
u Kazdağları savunmasından beri doğa ile ilgili konulara daha fazla önem veren Çanakkale ve çevre illerdeki vatandaşlar yeni başlayan bir proje için direniyor
GÜNDEM
08 Nisan 2023 - 10:54
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir