CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlanan ve çoklu baro sistemini getirmeyi hedefleyen yasa teklifine dair konuşmasında, “Avukatlık mesleğini alçaltmayın; barolar parçalanırsa, bölünürse, barolar zayıflarsa vatandaş nefes alamaz hâle gelir, bunu yapmayın” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlanan çoklu baro sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Erkek açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapıyorsunuz. Bu teklif hazırlanırken, Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapan bir teklif hazırlanırken kiminle çalışılması lazım? Doğal olarak barolarla. Ancak baroların yani 80 baromuzdan bir tek baronun dahi bu teklif Meclis Başkanlığına sunulana kadar bilgisi yoktu, bizlerin de yoktu, Adalet Bakanlığının da yoktu. Teklif sunulmadan birkaç gün önce Cumhuriyet Halk Partisiyle de görüşüldü ama bir taslak sunulmadı, sözlü bir görüşme gerçekleşti ve baroların, baro başkanlarının içinde olmadığı bir çalışma şimdi Adalet Komisyonunda, görüşülüyor; baro başkanları da şu anda Meclisimizin Çankaya kapısının önünde, etrafı bariyerlerle çevriliyor. Yani, nasıl bir tablo? Gerçekten anlamak mümkün değil. Ya, büyük bir trajedi, ülkemiz açısından, ülkemiz açısından. Ya, bunu niye yaşıyoruz biz? 50 tane, 60 tane baro başkanı yolun kenarından, kaldırımdan sembolik olarak 200 metre yürümek istedi yine etrafı bariyerlerle çevrildi. Fiilî bir gözaltı gibi. Şimdi yine bariyerlerle çevriliyor etrafları. Biz baro başkanlarımızı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ağırlayamıyor muyuz? Ağırlayamıyor muyuz Türkiye Büyük Millet Meclisinde? "Bizi alın, biz üçer baro başkanı Komisyonu takip edelim." diyorlar. Bu nasıl bir anlayış? Yani bu bence aslında demokrasimize, hukuk devletine yapılan çok büyük bir kötülük. Baro başkanlarımız sürekli... Baro başkanları, il protokollerinde yeri olan ve avukatları temsil eder denilen baro başkanlarının etrafı son günlerde, sürekli, bariyerlerle çevriliyor. Gerçekten, ilginç bir tablo” dedi.
"NİYE BU DAYATMA?"
Erkek açıklamasının devamında, “Avukatlık mesleğini alçaltmayın; barolar parçalanırsa, bölünürse, barolar zayıflarsa vatandaş nefes alamaz hâle gelir, bunu yapmayın. Bakın, baro başkanları Çankaya Kapısı'nda ve geliyor hepsi de 80 baro başkanı daha bu teklif somut olarak ortada yokken yazılı açıklama yaptılar "Çoklu baro istemiyoruz, temsilde adaleti yok etmeyin, bu teklifi getirmeyin." diye. 80 baro, Türkiye'deki baroların tamamı. Niye bu dayatma? Neden? Birileri istiyor diye mi? Değer mi bu mesleğe bu kadar zarar vermeye, adalete bu kadar zarar vermeye? Bakın, şimdi siz ne yapıyorsunuz, neyi getiriyorsunuz? Örnek verildi biraz önce. 4.900 üyesi olan Antalya Barosu da 4 delegeyle temsil edilecek Barolar Birliği seçiminde, 50 üyesi olan bir il barosu da 4 delegeyle seçilecek; bu, temsilde adalet mi? İstanbul ilinin 98 milletvekili var Parlamentoda, İstanbul ili 98 milletvekiliyle temsil ediliyor Parlamentoda. Kırıkkale ilimiz kaç milletvekiliyle temsil ediliyor? 3 milletvekiliyle. 31 katı, 32 katı. Hayır, o zaman Anadolu'nun o illeriyle milletvekili sayısını da dengeleyin. Böyle bir şey olur mu? 48 bin avukatın olması avukatların sorunu değil ki. Türkiye'yi yönetenlerin, bugüne kadarki iktidarların sorunu büyükşehirlerde avukatlar yoğunlaşmışsa. Tabii ki İstanbul'un 98 milletvekili olacak çünkü orada milyonlarca seçmen var. Demokrasi, temsil de adalet. Yani 48 bin üyesi olan bir baronun tabii ki delegede ağırlığı olacak. Şimdi siz ne yapıyorsunuz? Temsilde adaleti tümüyle yok ediyorsunuz, tümüyle. O zaman demokrasi kalmıyor ki. Barolar bugün, en demokratik seçimlerin yapıldığı yerler Türkiye'de. Siyasi partiler kendi içlerinde yaptıkları seçimlere baksın. Adaylar çıkabiliyor mu? AK Parti'nin 10 milyon üyesi var, 8 milyon üyesi gidip oy kullanıp mı Genel Başkanını seçiyor? Yani önce kendimizi düzeltelim, sonra meslek örgütlerini eleştirelim. Haksızlık yapıyoruz, burada meslek örgütlerinin seçimlerini tartışıyoruz, eleştiriyoruz. Kendi seçimlerimize de bir bakalım o zaman. Türkiye’nin bu kadar önemli sorunu varken biz, baro seçimlerine müdahale etmeye kalkıyoruz, baroların yapısına müdahale etmeye kalkıyoruz. Bunu gerçekten yapmayın, bunu bir hukukçu olarak söylüyorum, bunu barolar da istemiyor. Niye bu dayatma? Bu, mesleğe de büyük zarar verir, baroların tarih boyunca yürüttüğü hukukun üstünlüğü mücadelesine de ciddi zarar verir”
SİYASET
Yayınlanma: 03 Temmuz 2020 - 17:10
"Barolar bölünürse vatandaş nefes alamaz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlanan ve çoklu baro sistemini getirmeyi hedefleyen yasa teklifine dair konuşmasında, “Av
SİYASET
03 Temmuz 2020 - 17:10