‘’Tüm varlıklar bu ekosistemin, doğanın bir parçasıyız’’
Başkan Erkek rapor sunumunda sokak hayvanlarının bakımı hakkında yapılan çalışmaları; ‘’Can dostlara hizmetlerimiz tabii kentte can dostlarımız da var aslında canlı cansız tüm varlıklar bu ekosistemin doğanın bir parçasıyız bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz bu çalışmalar kapsamında 2023 onda 210 köpekle 217 kedi sahiplenilmiş merkezimizde 613 köpek ve 1729 kedi kısırlaştırılmış 2843 hayvan aşılanmış ve toplam 4876 muayene gerçekleştirilmiş kent genelinde beslenme noktalarında 6450 kg kedi 9510 kg köpek maması kullanılmış. HAYTAP tarafından da beş üzerinden dört puanla belediyemiz derecelendirilmiş. Önümüzdeki süreçte de bu konuda hem yeni rehabilitasyon ve bakım merkezimizi yapacağız hem de mama makinaları gibi birçok adım belki mobil kısırlaştırma aracı, kısırlaştırmayı çok yoğunlaştırmamız gerekiyor. Başıboş dolaşan can dostlarımız da bazen sorunlar yaratabiliyor bu da bir gerçek’’ ifadeleri ile anlattı.
‘’Ortak eylem çalışmaları var’’
Faaliyet raporundaki ortak eylem ve strateji çalışmalarına da değinen Erkek konu hakkında; ‘’Strateji geliştirme ve proje faaliyetleri hem kalkınma ajansımız hem de Avrupa birliği finansmanıyla toplam üç proje yürütülmüş Bayramiç Balya Yenice belediyelerimiz Çanakkale Ziraat Odası ortaklığı ile yürütülen projeler var. Üniversitemiz Turizm Bölümü ortaklığı ile yürütülen projeler var bir de sürdürülebilir turizm için ortak eylem çalışmaları var. Ayrıntıları raporumuzda mevcut evet yeşil yerel yönetim hizmet binası ve kültür merkezi bu da yeşil bina sertifikasına uygun olarak 2023 yılında tamamlandığı için faaliyet raporumuzda mevcut.’’ Dedi.
‘’Çanakkale’de herkes rahatlıkla musluklarından akan suyu içebilir’’
Çanakkale’deki suyun içilebilirliği üzerinde duran Erkek su arıtma çalışmaları hakkında; ‘’Su arıtma tesisimiz günlük 100.000 metreküp su arıtma kapasitesine sahip ikinci kademe içme suyu arıtma tesisi devlet su işleri tarafından biliyorsunuz yapıldı. Yıl içinde teslimi gerçekleşti. Çok önemli bir arıtma tesisidir. Yüksek teknoloji ile bugün Çanakkale’de herkes rahatlıkla musluklarından akan suyu içebilir zaten içme suyu tesisimizi de bir çoğunuz görmüştür. Bunun da teslimi 2023 yılında gerçekleşti. Yeraltı su kaynakları küresel ısınma etkisi ile oluşacak şiddetli kuraklık dönemlerinde ve oluşabilecek büyük çaplı isale hattı arızalarında tek su kaynağımız Atikhisar Barajı’na alternatif su kaynağı oluşturmak amacıyla etütler yapıldı raporlar doğrultusunda yedi noktada yeraltı su alanı tespit edildi.’’ İfadelerini kullandı.
‘’Su dünyanın en önemli konusu’’
Suyun tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu da vurgulayan Erkek müsilaj meselesine de değindi ve Çanakkale’de atık su arıtma tesisleri hakkındaki bölümde; ‘’Dört noktada 100 metre derinliğinde yeraltı su sondaj kuyuları açıldı ve su toplama depoları imal edildi. Su dünyanın en önemli konusu gelecekte de olacak biliyorsunuz Akhisar barışımız bizim tek içme suyu kaynağımız onun için onun etrafında yapılan her faaliyet direkt olarak bizi Çanakkale belediyesine ve Çanakkale halkını da ilgilendiriyor. Barajdan bizim içme suyu arıtma tesisimize iki hat geliyor ama o hani bir hatta bir sorun olsa diğer hat devreye giriyor ama olur ya ciddi bir arıza ciddi bir sorunda herhangi bir susuzluk yaşanmaması sebebiyle bu önlemler de alındı. Biliyorsunuz iki tane ileri biyolojik arıtma tesisimiz var atıksu ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz var biri merkezde biri Güzelyalı’da ileri biyolojik olması çok önemli keşke bütün Marmara’da zamanında olsaydı belki de o müsilaj meselelerini yaşamazdık.’’ Dedi.