Salgınla tanışmamızın üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Hayatımızda onca şey de bu süreçte değişti. Alışkanlıklarımız, vedalaşmak zorunda olduğumuz alışkanlıklarımız, giyimimiz, kuşamımız, yediklerimiz, içtiklerimiz… Sadece değişenlerden ibaret değildi elbette geçen günler; değişmeyenler, değişemeyenlerde oldukça gündemdeydi. Kimisi alışkanlıklarını değiştiremedi, kimisi tedbirlere alışamadı. Kimisi korkularından vazgeçemedi, kimisi de vazgeçmekten korkamadı bir türlü. Değişemeyen en önemli şeylerden biri ise düşünce yapımız oldu kuşkusuz. Her şey eskisi gibi devam ediyor algısından bir türlü kurtulamadık. Eğitim konusu başta olmak üzere hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını, olamayacağını kestiremedik gitti. Aceleci bir toplumuz, ‘’şartlar olgunlaşsın’’ gibi cümleleri kurmayı pek sevmeyiz. Aklına düşeni yapan bir milletiz. Bu aceleciliğimizden de pek bir şey kaybetmedik desem abartmış sayılmam.
İlk dönem okullar kısmen açılmış, salgının gidişatının oluşturduğu riskler neticesinde de tekrar kapatılmıştı. Acaba ne zaman açılır soruları gündemdeyken tahminlerimin ilk dönemin kapandığı, okların ikinci dönemi gösterdiği yönünde olduğunu sizlerle paylaşmıştım.
Alınan kararlar, yapılan açıklamalar da tahminlerimi doğrular nitelikte oldu. İlk dönem eğitim uzaktan devam etti. Şu an için ise yüz yüze eğitime geçiş için 15 Şubat tarihine hazırlık yapıldığı paylaşıldı. O tarihte açılır mı, açılmaz mı bekleyip göreceğiz ama ikinci dönem okullarda belirlenen bir senaryo dahilinde buluşulacağı bence aşikâr.
Şubat Mı Mart Mı?
İlk dönem bazı sınıflar hiç okula gidememiş, bazıları sınav olmuş, bazıları olamamış. Canlı derslere bir kısmı katılmış, bir kısmı katılamamışken, Kimin hangi ölçütü kullanarak not verdiği ya da vereceği meçhulken, bir dönemin daha uzaktan eğitimle geçirilmesi olanaklar dahilinde gözükmüyor.
Bu tarih 15 Şubat mı olur? 15 Mart mı olur bilinmez ama; çiçekli bahçelerimizin yollarından geçerek okullu olacağımız günler yakındaymış gibi hissediyorum.
Şimdi Sıra Kimde?
Sınıflarda pek etliye sütlüye karışmayan öğrenciler vardır. Öğretmenler tarafından tüm öğrenciler gibi sevilir bu öğrencilerimiz de. Herkes tahtaya kalkmış, bir soruyu cevaplamışken onlar genelde sessizce sıranın kendilerine gelmemesi için etrafa bakınırlar. Öğretmende ‘’Şimdi sen çık bakalım tahtaya.’’ der. Öğrencilik hayatlarınızda böyle bir arkadaşınız muhakkak olmuştur. Ya da o çocuk sizsinizdir. İşte şimdi tam da o öğrenciler için okullu olma zamanı gelmiştir. Bu yıl yüz yüze eğitime hiç geçemeyen sınıflardan bahsediyorum. Benim aklımda ki senaryo bu. Tabi tüm senaryolara hazırlıklı olmak gerek ama; küçük yaş gruplarıyla beraber önceliğin okullarını en çok özleyen sınıflarda olacağı kanaatindeyim.
ÖSYM Sınav Takvimi Açıklandı
Sınava girecek tüm adayların merakla beklediği tarihler açıklandı. Buna göre, geçen yıl oldukça tartışılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Temel Yeterlik Testi (TYT) 26 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 27 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.
KPSS A Grubu Öğretmenlik (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri), (Alan Bilgisi), 7-8 Ağustos 2021 tarihlerinde, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) ise 15 Ağustos 2021 tarihinde yapılacak.
Bu tarihlerin tüm adaylar için hayırlı olmasını temenni eder başarılar dilerim.
Stefan Zweig ile noktalayalım bu haftayı da;
‘’Dünyayı değiştiremiyorsan, dünyanı değiştirirsin. Hepsi bu.’’
Herkese sağlıklı, huzurlu, mutlu haftalar dilerim.
Kalın sağlıcakla.
YAZARLAR
Yayınlanma: 21 Ocak 2021 - 09:30
Bazı Şeyler Hiç Değişmez
Salgınla tanışmamızın üzerinden neredeyse bir yıl geçti
YAZARLAR
21 Ocak 2021 - 09:30
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir