5544 sayılı Kanun, tehlikeli ve çok tehlikeli toplam 204 meslekte çalışanların, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almalarını zorunlu hale getirmiştir. Yaptığı işin belge zorunluluğu taşıyıp taşımadığını merak edenler, www.myk.gov.tr sitesine girerek, “belge zorunluluğu kapsamındaki meslekler” bölümünden bilgi edinebilirler. Yine belge almak isteyenler de aynı sayfadan belge almak istedikleri mesleğiseçmek suretiyle, listede bulunan sınava girilecek mesleğin karşısındaki yetkilendirilmiş kuruluşlardan herhangi birine müracaat ederek belge alabilirler.
Burada altını çizmekte fayda görüyorum ki 5544 sayılı Kanuna göre Mesleki Yeterlilik Kurumunun, bireylerin mesleki yeterliliklerinin tespitine ilişkin sınav, ölçme ve değerlendirme işlemleri, ancak Kurumun başvurusunu onayladığı yetkilendirilmiş kurumlar tarafından yapılabilir. Yine ancak ulusal mesleki yeterliliklere göre yapılan sınav, ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilirler.
Geçtiğimiz günlerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alma zorunluluğu hususunda yeni bir gelişme de yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 31.12.2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin 2012/2 sıra noluTebliğ”i ile 21 yeni meslekiçin “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alma zorunluluğu getirdi. Tebliğde belirtilen 21 meslekle ilgili olarak, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin, 31.12.2022 tarihisonrasında belge almadan mesleklerini yapmaları mümkün olamayacak. Ancak, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmamaktadır.
Son olarak iş müfettişlerinceyapılacak olandenetimlerde belge zorunluluğunun kontrol edildiğini de söyleyelim. Tebliğ hükümlerine aykırı olarak tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca verilmiş Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçilerin çalıştırılması durumunda ise işveren veya işveren vekillerine hem de her bir işçi için 1.034’er TL idari para cezası kesilmekte olup idari para cezalarının tebligattan itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.
YAZARLAR
Yayınlanma: 02 Şubat 2022 - 09:34
Belgesi olmayanı çalıştırana ceza uygulanıyor
5544 sayılı Kanun, tehlikeli ve çok tehlikeli toplam 204 meslekte çalışanların, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarından “Mesleki Yeterlilik Belgesi
YAZARLAR
02 Şubat 2022 - 09:34
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir