ŞEHİR
Yayınlanma: 11 Mart 2024 - 17:30
Güncelleme: 11 Mart 2024 - 17:54
"Ben de Valiyim" demişti…
Troya Caddesi üzerinde ünlü motosiklet eğitmeni Zafer Akçay’ın radarına takılan trafik magandasının tavrı pes dedirtti. Motosikletli sürücü yayaya yol verdi diye demediğini bırakmayan trafik magandası Emniyet Müdürü Selim Arıcı’nın dikkatini çekince ceza yemekten kurtulamadı.
ŞEHİR
11 Mart 2024 - 17:30
Güncelleme: 11 Mart 2024 - 17:54
Asında bu olay Ocak ayının son günlerinde Troya Caddesi üzerinde yaşandı ama biz hem “Ben de Valiyim” diyen trafik canavarının tavrını hem de verilen cezayı tekrar gündeme taşımak istedik. Bu tür davranış sergileyen sürücülerin her geçen gün arttığına tanık oluyoruz.
Bu nedenle gerçekten ibretlik “yayaya yol verme” tartışmasını yeterli düzeyde tartışmadığımızı düşündük ve bir kez daha üzerinden geçmek istedik. Bunu şu nedenle yapmak istiyoruz.
Bu trafik magandasına kesilen ceza yeterli mi ? Pek çok görüşe göre ceza yetersizdi ve ehliyeti iptal edilmeliydi. Biz bir adım daha ileri gidiyor ve Sürücü Kurslarını tartışmaya açıyoruz. Suçlu sadece sürücü mü yoksa, trafik kurallarını yeterince öğretmeyen sürücü kursları mı ?
Belki de can acıtacak ama şu soru artık sorulmalı:
“Sürücü kursu hocaları trafik kurallarını yeterince biliyor mu ve sürücü adaylarının uygulamasında ısrarcı oluyor mu? Acaba kurs hocalarını da yüksek disiplin içinde yeniden sınavdan geçirip akredite etmek gerekir mi”
Peki ne olmuştu ?
Troya Caddesi üzerinde motosikletiyle seyir halinde ilerleyen sürücü, yaya geçidinde bekleyen yayalara yol vermek için önce yavaşları sonra da durdu. Koca koca harflerle yolun ortasına yazılmış “Önce yaya” vurgusunu dikkate alan motosiklet sürücüsünün arkasından gelen bir trafik magandası az kalsın yayalara yol veren motosiklet sürücünü biçiyordu.
Zaten kendisi de itiraf ediyor ve “az kalsın seni biçecektim” diyor.
Motosiklet Eğitmeni Zafer Akçay
Videoya ve yoruma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://twitter.com/ZaferAkcay/status/1751998914884960350x
Akan trafikte zınk diye duran ve motosiklet sürücüne carlayan trafik magandası haklılığını ortaya koymak için “Ben Valiyim” den tutun da akla ziyan cümleler kurarak pes dedirtmişti.
İki sürücünün arasında geçen konuşma ders niteliğinde. Sürücü kurslarında izletilmesi gereken bir video. Mutlak suretle sürücü kurslarından ehliyet alanların bu diyaloğu hafızalarına kazımaları gerekir ki; trafik kurallarının en can alıcısı “yayalara saygı” gösterebilsin.
İki sürücü arasında geçen diyalog
Otomobil sürücüsü gürlüyor: Orada yaya geçidinde yol mu verilir ?”
Motosiklet sürücüsü: Yaya geçidinde yol verilir zaten, tabela var”
Otomobil sürücüsü ikna olmaz ve kızgınlıkla ellerini birbirine çarparak “Verilmez, burada yayaya yol verilmez. Niye, burası anayol. Seni son anda fark ettim.”
Motosiklet: Aynaya baktım aramızda çok mesafe var diye durdum”
Otomobil: Biçiyordum seni verilmiş sadakalarımız varmış”
Otomobil : Hızlı geliyorum, telefonla konuşuyorum”
Motosiklet: Tabelaya bak, yola bak. Kanun ne diyorsa o, ben savcılıkta çalışıyorum”
Hah…
Motosiklet sürücüsü bunu söylediği andan trafik magandası sen kimsin dercesine “Fark etmez ben de Valiyim” diye yanıt verir.
Zafer Akçay durumu yorumluyor
Ünlü motosiklet eğitmeni Zafer Akçay, Youtube kanalında yaptığı yorumda “Emre Can duruyor, uuuvv. Korna çala çala giden bir araç. İleride duruyor. Yani kural, kanun, yasa tanımam anlamında bu şaka yapıyor da…tanımam, onlar da neymiş diyor. Sen görmedin diyor yani sen suçlusun diyor. Yayaya yol verdiği için Emre Can’ı suçlu ilan ediyor ve gidiyor” demişti.
Motosiklet Eğitmeni Zafer Akçay, "Yaya geçidinde durulur mu" diyen sürücüye ceza kesilmesi talimatı veren Çanakkale Emniyet Müdürü Selim Arıcı'ya ikinci videosunda teşekkür etti.
O videoya bu linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.instagram.com/reel/C2w6UKbtzrW/?utm_source=ig_web_copy_link
Magandanın cezasını Emniyet Müdürü Selim Arıcı kesti
Bu videoyu izleyen ve ardından aracın tespit edilerek gerekli cezai işlemin yapılması talimatını veren Çanakkale Emniyet Müdürü Selim Arıcı, trafik magandasını cezasız bırakmadı.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili Sosyal Medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti.
“Son günlerde sosyal medya hesaplarından paylaşılan ‘Yaya Geçidinde Yol Verme Tartışması’ olarak bilinen görüntülerin ilimizde meydana geldiği anlaşılmıştır. Bunun üzerine Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar sonucunda araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 74-B ve 73-C maddesinden cezai işlem uygulanmıştır.”
74-B ve 73-C ne demek ?
74/B Trafik Cezası : Görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işareti olmayan ama trafik işareti ya da levhalarıyla belirlenmiş olan yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak ve varsa buralardan geçen ve geçmek üzere olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek yasak kabul edilir. Cezası 1.917 TL
73-C, Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası Ne Kadar? 2024 yılı için 73/c yani seyir haline sürücünün cep telefonu kullanmasının cezası 1.506 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.129,50 TL
Peki bu ceza yeterli miydi ?
Belki kanunlarda yeri ve tarifi yok ama evrensel trafik kurallarının bilmeden trafiğe çıkmanın bir cezası olmalı mıydı. Bize göre olmalıydı. Eğer bir sürücü trafik kurallarını bilmiyorsa ve araç kullanıyorsa; üstelik de hız limiti 50 km olan yerde limitlerin üzerinde seyir ediyorsa, kurallara riayet eden kişiyi “burada yol verilir mi” diye azarlıyorsa mutlaka cezası çok ağır olmalıydı.
Çanakkale Emniyet Müdürü Selim Arıcı
Kimine göre ehliyeti iptal edilmeliydi. Bize göre de ehliyeti iptal edilerek, araç kullanması kesin olarak engellenmeliydi. Başka bir gün başka bir sürücü kural tanımaz – kural bilmeyen – aynı sürücü tarafından gerçektin biçilebilir.
Yalnızca sürücüyü suçlamak haksızlık olur
Kural bilmeyen sürücüyü suçlayarak işin içinden sıyrılmak işin en kolay yol. Cezayı kesersiniz ve gereğini yapmış olursunuz ama esas üzerinde durulması gereken sürücü kursları.
Sürücü kurslarından ehliyet sahibi olan pek çok kişi kuralları yeterince öğrenmeden ehliyet sahibi oluyor. Öyle ki; yayalara saygısı yok. Özellikle dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğünün kimde olduğu kesinlikle bilmiyor. Trafik ışıklarında kontrollü sağa dönüşün ne olduğunu bilmeden kornaya basıyor, yayalara yol vermiyor.
Bu olayın yaşandığı yerde özellikle araçlar hız limitlerine hiçbir zaman uymuyor. Uyanlar ise korna ile uyarılıyor. Yetmiyor camdan elini kolunu sallayarak “yürüsene ne sallanıyorsun” demeye getiriyor.
Sürücü kurslarında motor dersi verileceğine trafik kuralları üzerinde hassasiyetle durulmalı. Bugün tamamen teknolojik olan araçların arızalanması halinde sürücüsünün müdahale etmesi mümkün değilken, motor konusunda ısrar edilmesine gerek yok.
Birinci öncelik trafik kurallarının doğru öğrenilmesi ve uyulması.
Cezalar çok daha ağır olmalı
Cezalar çok ama çok ağır olmalı. Bile bile hata yapan sürücülerin canı öyle acıtılmalı ki; bir daha bilerek ve isteyerek o hataları yapması mümkün olmasın.
Bizim ülkemizde anlamsız kurallar da var. Örneğin, radara giren sürücü “radar levhanız yoktu” diye itiraz ediyor. Bu saçma sapan kurala göre yol kenarında levha koyup “radar kontrolü yapıyorum hız limitini aşmayın” demek saçmanın da saçması bir durum.
Oysa radar kontrolleri gizli yapılma ki; sürücüler limitlerde araç sürsün. Haber vererek radar kontrolü yapılması çok saçma.
CUMA ALi SAĞLAM
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir