Bereketli köyünde doğan ve 1927 yılında Bereketli Köyü İlkokulunda öğretmenliğe başlayan Mehmet Yazgan, okulda yaptığı çalışmalarıyla bölgedeki tanınan isimlerden biri haline geldi.
Yazgan'ın öncülüğünde, 1938 yılından itibaren öğrenciler, haftalık olarak "İlk Adım" ve "Fikir" adlı duvar gazetelerini hazırlayıp okulun duvarlarına astı. Gazetelerde öğrencilerin çizdiği resimler ve elle yazılan metinler yer alırken, bölgedeki önemli olaylar; ölüm, doğum ve evlilik ilanları, adli olaylar gibi pek çok konuya da yer verildi.
Mehmet Yazgan, ayrıca okuldan mezun olan öğrencilerin fotoğraflarını çekip, "mezunlar" bölümünde sergileyerek, gazete hazırlama geleneğini devam ettirdi. "İlk Adım" ve "Fikir" gazetelerinin yayınlanmaya devam etmesi ve mezuniyet fotoğraflarının çekilmesi geleneği, Yazgan'ın emekli olmasının ardından da okulun kapandığı 2014 yılına kadar sürdü.
Bugün, köy konağı olarak kullanılan eski okul binasında, "İlk Adım" gazetesinin 1938 ve 1945 yıllarına ait iki sayısı, "Fikir" gazetesinin ise 1940 yılına ait bir sayısı sergileniyor. Ayrıca, farklı yıllarda mezun olan öğrencilerin fotoğrafları da köyün tarihini yansıtarak sergilenmeye devam ediyor. Bu gazete ve fotoğraflar, köyün kültürel mirasını yaşatmaya devam eden önemli birer belge niteliği taşıyor.
HABER MERKEZİ
EĞİTİM
Yayınlanma: 14 Ocak 2025 - 14:20
Bereketli Köyü İlkokulunun duvar gazeteleri, tarihe ışık tutuyor
Kastamonu'nun Ağlı ilçesine bağlı Bereketli köyünde, 1938-2014 yılları arasında öğrenciler tarafından hazırlanan duvar gazeteleri, köyün tarihine önemli bir katkı sağlıyor.
EĞİTİM
14 Ocak 2025 - 14:20
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir