Toplumda farkındalık oluşturmanın hayati önem taşıdığı bu günde, Uzm. Dr. Direybatoğulları hastalığın seyrini, belirtilerini ve yanlış bilinenleri detaylarıyla aktardı.
"Dopamin eksikliği vücut dengesini bozuyor"
Uzm. Dr. Direybatoğulları, beyinde hareketleri kontrol eden hücrelerin salgıladığı dopaminin önemine vurgu yaparak, "Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır. Bunlardan birisi de dopamindir. Dopamin beyne gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. Azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa Parkinson hastalığı denilmektedir," ifadelerini kullandı.
"Yavaş ve sinsi ilerliyor, ancak ölümcül değil"
Parkinson'un Yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Direybatoğulları, "Hastalık on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Ne ölümcül bir hastalıktır ne de felce neden olur. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır. Hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır," dedi.
İlk belirti titreme olabilir, ancak her titreme Parkinson değil!
Hastalığın sinsi ilerleyişi nedeniyle uzun süre fark edilmeyebileceğini belirten Uzm. Dr. Direybatoğulları, ilk belirtinin genellikle elde veya vücudun bir yarısında görülen titreme olduğunu söyledi. Hastaların geçmişinde öne eğik durma veya yürürken kolunu sallamama gibi durumların da gözlemlenebileceğini aktaran Direybatoğulları, "Temel olarak hastada titreme görülür. Parkinson hastalarının çoğunda bu vardır. İstirahat halinde bile titreme devam eder. Tabi ki her titreme Parkinson değildir. Günlük aktivite sırasında, heyecan, sinir gibi durumlarda titreme olur. Bu normaldir," uyarısında bulundu.
Hareketlerde yavaşlama günlük yaşamı zorlaştırıyor
Parkinson'un bir diğer önemli belirtisinin hareketlerde yavaşlama olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Direybatoğulları, "Hasta günlük işlerini yaparken zorlanır. Yemek yerken, bir tarafa dönerken, yavaşlama söz konusudur ve bunlar güçlükle yapılır," şeklinde konuştu.
SEMA ELMAS