Merhaba Sevgili Okur,
Son dönemlerde en çok duyduğumuz kelime sanırım “Tasarruf”. Hayatın pahalılığı ve beraberinde getirdiği kemerleri sıkma politikası, ister istemez çocukların dünyasında da yayılan bir konu oldu.
Maddi zorluklar, ekonomik krizler hayatımızın tamda ortasında ve bu sorunla baş etmenin bir yolu da tasarruflu olmaktır. Maddi anlamda harcamalarımıza dikkat etmek, ihtiyacımız dışında olan bir şeyi varken sadece istiyoruz diye almamak ya da bakımla, tadilatla kullanılabilecek bir eşyayı yenisiyle değişmeden kullanabilmek; kişilerin birey olarak yapabilecekleri tasarruflardır.
Peki, ekonomik krizle mücadeleyle tasarruf dışında tasarruf etmemiz gereken başka bir şey var mı? Tabii ki var sevgili okurlar. Dünya kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yine tasarruflu olmamız gereken kısımlar var. Birebir çok hissetmiyor olabiliriz fakat gündemimizde yerini almış kocaman bir iklim krizi var ve kaynakların devamı için tasarruf etmek ve tasarruf kavramını benimsemiş çocuklar yetiştirmeliyiz. Aksi halde Nil Karaibrahimgil’in de dediği gibi çocuklarımıza bir elmayı yalnızca masallarda anlatabileceğiz. Tadındaki o lezzeti, ağaçtan toplama heyecanını, sulu sulu ısırdığında ağzının kenarından akan elma suyu damlalarının verdiği o mutluluğu yaşayamayacak, yaşatamayacak sadece hatırımızda kalanlara göre anlatmaya çalışacağız.
İşte bu noktada atılması gereken adım “ yeteri kadar kullan!” sloganıyla herkesi bilinçlendirmektir. Her ebeveyn, her yetişkin, her insan kendi çevresine, kendi ailesine hatta en önce kendisine dokunduğu zaman fazla kullanım oranları azalacak ve dünya kaynakları sürdürülebilirliği sağlanacak.
Neler yaparak başlayabiliriz?
Dişlerimizi fırçalarken musluktan akan suyu kapatabiliriz. Ağzımızı çalkalarken bir bardak kullanarak daha az su harcayabiliriz.
Yediğimiz her ürünün belli bir emek, belli bir enerji ve belli bir kaynağın kullanımı ile bize ulaştığını bilip yeteri kadarını hazırlayabilir ve tüketebiliriz. Yemeyeceğimizden fazlasını yapıp çöpe dökmemek yeteri kadar tüketmek önemlidir.
Duş alırken saatlerce suyun akmasını izlemek yerine durulama esnasında tüketim fayda sağlayacaktır.
Bulaşıkları yıkarken sabunlama esnasında suyun akışını sonlandırmak “ birkaç öneri olarak sunulabilir.
En önemli nokta çocuklarımızı bu bilinç ve farkındalık ile büyütmek ve “yeteri kadar kullan” felsefesi ile büyümelerini sağlamak. Kullandığımız hiçbir kaynak sadece bize ait değil dünyaya ait ve gelecekte kullanacak olanlara da bu hakkı tanımalıyız.
Tasarruf konusunda çocuklarımız ile okuyabileceğimiz çocuk kitapları tavsiyem: Özge Bahar Sunar’ın “ Senede Bir Gün Dükkanı”, Tülin Kozikoğlu’nun “Harika Bir Uçurma”, Ian Mutch’un “Fazlası Zarar”, Stephanie Shaw’un “Möö La La Alışverişe Çıkan İnek”, Susan Vende’nin “Su Perisi” kitapları yalnızca bir kısmı.
Farklı konularda bilinçlenmek, bilinçlendirmek için çabalamak, bir el daha ilave ederek geleceğe umut olmak dileğimle.
Sevgiler,
Çocuk Kitabı Yazarı Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 03 Kasım 2022 - 09:35
Bir elmayı yalnızca masallarda anlatmayalım!
Merhaba Sevgili Okur, Son dönemlerde en çok duyduğumuz kelime sanırım “Tasarruf”
YAZARLAR
03 Kasım 2022 - 09:35
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir