20 Temmuz 1974 – 18 Ağustos 1974 tarihleri arasında Yunanistan ve Türkiye arasında büyük bir gerginlik mevcuttu. Belirttiğim tarihlerde aslında neler olduğunu hepimiz hatırlıyoruz ve doğru tahmin ediyoruz. ‘’Kıbrıs Barış Harekatı’’… Kıbrıs adası Yunan ve Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bunun sebebi ise Akdeniz’e egemen olabilmektir. Adada yıllar önce İngiltere hüküm sürmekte olup, bir sömürge devleti olduğu için hüküm sürdüğü yerlerde yaşam sürdürmekte olan insanlara eziyet edercesine yaklaşmaktadır. Bu sömürüler ve eziyetler karşısında Rum kesimi ‘’Enosis’’ politikasını yürütmek istemiştir. Enosis: Kıbrıs adasının "Yunanistan'a bağlanması" anlamını taşımaktadır. Bu sömürüden ve baskıcı tavırlardan sıkılan Rum kesimi politikasını devreye geçirerek adada isyan çıkarmış lakin adada sadece kendilerinin yaşadığını düşünüp Türkleri kale bile almamışlardır. Zaman su gibi akmış; Rum kesimi, İngilizleri adadan göndermiş, sıra Türklere gelmiştir.
Türkler ise yaşadıkları ve vatan saydıkları toprakları bırakmak istemiyordur. Ama Rumlar kararlı tavrından vazgeçmeyerek vahşice adanın kuzey bölgesine saldırıya geçmişlerdir. Yüzlerce türk evine girilip, evler yağmalanmıştır. Türk Devletinin yönetiminde o zamanlar Ecevit bulunmaktadır. Bu zulümlere tepkisini tüm dünyaya karşı göstermiştir ve Kıbrıslı Türklere bir söz vermiştir. ‘’Sizi bu zulümden kurtaracağız, vatanınıza kavuşacaksınız.’’ Sözünü tutmak için yola çıkan Türk askerleri belirtilen tarihte Kıbrıs topraklarına inememiştir. Bu gecikme üzerine Türk ordusuna ithafen aynı zamanda bu süreçte Türk halkını psikolojik olarak çöküntüye sürüklemek amacı ile Rum radyolarından “Bekledim de Gelmedin” adlı şarkıyı çalmışlardır. Kıbrıs Türkü ise devletine ve halkına güvendiğinden dolayı yine aynı şekilde müziğin bu psikolojik özelliğini kullanarak kendi radyolarından “Bir Gece Ansızın Gelebilirim” adlı şarkıyı çalmışlardır. Türkiye ise çoktan Kıbrıs’taki evlatlarının yardımına koşmaya hazırdı.
20 Temmuz 1974 yılında Türk Ordusu'na bağlı birlikler hava indirme harekatı ile Barış Harekatını başlattı. Adaya yalnız havadan değil dört bir koldan taaruza geçildi. Gemiler denizden çıkartma yaptı. Aynı zamanda Rum mevzileri havadan bombalandı.
Tıpkı yavru vatanımızın evlatlarının dediği gibi olmuştu; O kadar yürekten çağırmışlardı ki bir gece ansızın gelmiştik. Şöyle bir bakıyorum da müzik dünyanın ana dili olduğunun bir kanıtıdır. Irk, dil, cinsiyet, din ayrımı yapmaksızın sadece ve sadece iki tarafında iletişim aracı bu savaşta müzik olmuştur.
YAZARLAR
Yayınlanma: 12 Haziran 2021 - 10:00
Bir Gece Ansızın Gelebilirim
20 Temmuz 1974 – 18 Ağustos 1974 tarihleri arasında Yunanistan ve Türkiye arasında büyük bir gerginlik mevcuttu
YAZARLAR
12 Haziran 2021 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir