Turizm yazarı Halil Öncü, Çanakkale Merkez'e bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri ile 10 Ekim 2018 tarihinden bu yana ziyarete açılan ve 2018 yılı sonuna kadar 11 bin 047 kişinin ziyaret ettiği Truva Müzesini ziyaret etti. Halil Öncü, Truva Antik Kentini ve Truva Müzesini Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile birlikte gezdi.
Denetimler tam not alıyor!
Ziyaretçi sayısının artışının, Troya Antik Kenti’nin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20’nci yılı dolayısıyla 2018’in Troya Yılı ilan edilmesinin etkili olduğu biliniyor.
Truva Antik kentinde denetimler tam not alırken, TÜRSAB Yetkilisi Zeki Tolu, TUREB Yetkilisi Olgun Yüksel de Truva Antik Kentinde gerçekleştirdikleri denetimler ile adeta kuş uçurtmuyorlar. Bölgeye her gün yüzlerce ziyaretçi gerçekleşirken, dünyanın dört bir yanından tarih meraklısı Truva’ya adeta akın ediyor.
Ali Atmaca tarih yolculuğuna çıkardı!
Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca, Halil Öncü’ye Çanakkale’ye ve ülke turizmine değer katan çok özel bir proje olan Truva Müzesi’ni gezdirirken adeta bir tarih yolculuğuna çıkardı.
Troya Müzesi, 2018 Troya Yılı'nın en önemli projesi olarak görülürken, Müze 10 Ekim 2018 tarihinde açıldı. Açılışı itibarı ile ilk 10 gün ücretsiz olan Truva Müzesi, 20 Ekim'den 2018 yılının son gününe kadar 11 bin 047 kişi tarafından ziyaret edildi. Troya Müzesi hem Milli Parkı hem de Troas bölgesini tanıtırken, Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca ise müze hakkında şu bilgileri verdi:
“90 bin m2.lik geniş bir alana yayılmış olan Truva Müzesi’nin, 35 bin m2.si peyzaj alanı 12 bin 750 m2.si kapalı alanlardan oluşmaktadır. Kapalı mekân içerisinde ofisler, depolar, sosyal donatılar ve teşhir salonu yer almaktadır. Müzemiz zemin artı üç kattan oluşmaktadır. Zemin katı tamamen Troias katı olarak düzenlenmiştir. Müzenin birinci katı Troia katmanları, ikinci katı antik dünyayı ve üçüncü katımız ise bölgemizin arkeolojik tarihini ziyaretçilerimize sunmaktadır. Müzemizde İl Merkezimizde yer alan müzemizden getirilen toplamda yaklaşık 2000 eser sergileniyor. 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri´ndeki Penn Müzesi´nden getirilerek, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde emanette kalan 24 parça altın eserimiz ile yine Troya kazılarına başkanlık yapan Blegen koleksiyonuna ait altın eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden müzemizde sergileniyor. Müzemizde sergilenecek eserler arasında heykeller, pitoslar, mimari kaideler, pişmiş toprak eserler yer alacak” dedi.
Destanlar şehri Çanakkale!
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale’nin bir destanlar şehri olduğuna dikkat çekerken, Troya Müzesinin açılmasının önemine dikkat çekti ve şunları ifade ediyor:
“Çanakkale destanlar şehri. 104 yıl önce bu milletin Gelibolu Yarımadası’nda yazdığı bir destan, diğer taraftan da İlyada’nın Homeros destanı. İşte o destanın yazıldığı Troia’dayız. Bölgemizde Troya Müzesi hizmete geçmiş durumda. 10 Ekim 2018 tarihinden bu yana ziyarete açıldı. 2018 yılı sonuna kadar, müzemizi 11 bin 047 kişi ziyaret etti. Diğer taraftan da Troia ören yerini ziyaret edeb ziyaretçi sayısı açısında tüm zamanların rekoru kırıldı. Troia ören yeri ziyarete açıldığından bu yana 531 bin 500 kişi ziyaret etti ki, bu da tüm zamanların rekoru oldu. Biz bu güzel mekanların Çanakkale’mize çok turizm anlamında büyük bir katma değer sağladığını ifade ediyoruz. Ve uerli yabancı tüm ziyaretçileri Truva2ya Çanakkale’ye görmeye davet ediyoruz”
Yurt dışındaki Troya eserleri ana yurduna gelsin!
Troya´dan çıkarılarak değişik dönemlerde yurt dışına kaçırılan hazinelerin bir bölümünün de Türkiye´ye dönüşüne imkân sunan Troya Müzesi, halen yurt dışında bulunan Troya eserlerinin tamamının ait oldukları topraklara dönüşü için de umut oldu. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz bu konuda umutlu olduklarını söylüyor:
“Kültür ve Turizm Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde Çingene Kızı’nın bir parçasını Türkiye’ye ait olduğu tere getirdi. Ümidimiz Truva Müzesi’nin hayata geçmesi ile birlikte, yıllar önce Truva kazıları ile ortaya çıkan ve yurt dışına kaçırılan eserlerin ait olduğu topraklara dönmesi ve ana yurduna dönmesini beklediğimiz bu eserlerin Truva Müzesi’nde sergilenmesi. Bu anlamda da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yıllardan beri süren bir uğraşası var ve bundan sonra da devam ediyor”
Troya Müzesi Mutlaka ziyaret edilmeli…
Maliyeti 70 milyon lirayı bulan, yaklaşık 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müzede Masif ahşap, masif taş, brüt beton gibi malzemelerin kullanılırken, Müzede Troya ve Troias şehirlerinden yaklaşık 2 bin eser sergileniyor.
Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri'ne giriş ücreti ise 35 TL.
TURİZM
Yayınlanma: 15 Ocak 2019 - 15:39
Bu müze mutlaka ziyaret edilmeli
Turizm yazarı Halil Öncü, Çanakkale Merkez'e bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri ile 10 Ekim 2018 tarihinden bu yana ziyarete açılan ve 2018 y
TURİZM
15 Ocak 2019 - 15:39