Buhurdan nedir konusunda gelir isek aromatik yağların hoş kokularıyla ortam kokulandırmak için en pratik yöntem buhurdan kullanımıdır. Gerek dekoratif gerek pratik olması nedeniyle buhurdan ya da diğer adıyla aroma lambası kullanımı giderek artmaktadır. Günün stresini ve yorgunluğunu üzerinizden atmak için siz de yaşam alanlarınızda buhurdan kullanabilirsiniz.
Buhurdanlık Nedir?
Buhurdanlık kullanımına dair sorular, aromaterapi ile ilgilenen kişi sayısı ile doğru orantılı olarak her geçen gün artmaktadır. Buhurdan kelimesi, ’yakılınca güzel kokulu duman çıkaran madde’ anlamına gelen Arapça ‘bahur’ kelimesinden türetilmiştir. Kullanım bakımından çok eski devirlerden beri kullanılan tütsüyle benzer özelliktedir. Farklı olarak bitki parçaları ve reçine gibi maddeler yerine damıtma yöntemiyle elde edilmiş olan saf uçucu yağlar kullanılır.
Buhurdanlık Kaç Bölümden Oluşur?
Genellikle cam ya da seramik olarak üretilen buhurdanlar , su ve tealight mum koyulan iki ayrı bölümden oluşabileceği gibi tek parça olarak da bulunabilir. Kapaklı modeller kokunun yoğunluğunu ayarlamaya yardım eder.
Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?
Öncelikle buhurdanın su haznesi doldurulur. (Zamandan tasarruf etmek için sıcak su koyulabilir) Haznedeki suyun üzerine tercih edilen uçucu yağdan bir kaç damla damlatılır. Ardından mum yakılarak buhurdanın alt kısmında bulunan bölüme yerleştirilir. Mum alevi suyun ısınmasını ve uçucu yağın tüm oda içerisinde yayılmasını sağlar.
Buhurdan Ne İçin Kullanılır?
İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne dek doğanın bizlere sunduğu güzel kokular insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Geçmiş dönemlerde, başta dini ritüellerde olmak üzere parfüm yapımında, mumyalama ve günlük hayatta güzel kokularla kötü ruhların uzaklaştırıldığına inanılırdı.
Buhurdanın günümüzdeki temel kullanım amacı zihinsel rahatlama, ruhsal durumu dengeleme, hava temizleyici gibi durumlardır. Buhurdanlar genelde meditasyon sırasında, ders çalışırken, uyku öncesi rahatlamak ve ortamdaki negatif enerjiyi temizlemek için tercih edilir.
Buhurdan Kullanılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Buhurdanda kullanılan yağların mutlaka uçucu yağ olması gerekmektedir. Badem yağı gibi sabit yağlar buhurdanda kullanılmaz.
- Uçucu yağların yanmaması için haznede her zaman yeterli miktarda su bulunmalıdır.
- Aromaterapide doz çok önemlidir. Koku yoğunluğunu artırmak için fazla miktarda yağ kullanılmamalıdır. Ortam büyüklüğüne göre gerekirse birden fazla buhurdan kullanılabilir.
- Buhurdanda kullanılan uçucu yağların saflığı kadar yakılan mumun doğal olması da önemlidir. Bunun için bitkisel tealight mumlar tercih edilebilir.
- Kullanılan uçucu yağların her kullanım sonrası yenilenmesine gerek yoktur.
- Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
- Limon
- Bergamot
- Sedir
- Ylang Ylang
- Greyfurt
- Okaliptüs
- Tea tree (Çay ağacı)
- Lime
- Paçuli
- Itır
- Lavanta
- Portakal
- Biberiye
- Adaçayı
- Joy
- Relax
- Focus
- Bereket