Alman tüccar ve amatör arkeolog Schliemann'ın 1868'den itibaren üç parti halinde yurt dışına kaçırdığı eserler, bulundukları ülkelerden toparlanarak bir araya getirildi. Beş bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nden çalınan eserlerin de içinde yer aldığı sergi, British Museum'da ziyaretçilerle buluşuyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'daki müze, en büyük Troya sergilerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Özel bir salonda gezilebilecek olan Troy: Mit ve Gerçek adlı sergide yaklaşık 300 eser yer alıyor. 1868'den itibaren Alman tüccar ve amatör arkeolog Heinrich Schliemann'ın üç parti halinde yurt dışına kaçırdığı eserlerin bulundukları ülkelerden toparlanarak bir araya getirildiği sergide, Troya gerçek ve efsanevi yönleriyle anlatılıyor. Almanya'daki Berlin Müzesi, İngiltere'deki Ashmolean Müzesi ve Danimarka Ulusal Müzesi'nden getirilen eserler arasında, çömlekler, gümüş kaplar, bronz silahlar, heykeller ve lahitler bulunuyor. Ancak sergide beş bin yıllık antik kentten kaçırılan ve şu anda Rusya'nın başkenti Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenen altın Troya Hazineleri'nin orjinalleri yerine sadece iki takının 19. yüzyılda yapılan imitasyonuna yer veriliyor. Homeros'un ünlü İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan ve Çanakkale sınırları içinde bulunan kente ve yaşanan savaşa ilişkin Roma İmparatorluğu ve sonrasındaki dönemlerde yapılan eserler de sergi kapsamında görülebiliyor. Serginin küratörlerinden Lesley Fitton, yaptığı açıklamada, Schliemann'ın eserleri bulduğu zaman Troy antik kentinden gizlice çıkarıp Yunanistan'a götürmesinin yanlışlığına işaret etti. Sergi, 8 Mart 2020'ye kadar gezilebilecek.
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 22 Kasım 2019 - 15:49
Çalınan eserlerle Londra'da Troya sergisi
Alman tüccar ve amatör arkeolog Schliemann'ın 1868'den itibaren üç parti halinde yurt dışına kaçırdığı eserler, bulundukları ülkelerden toparlanarak bir araya getirildi
KÜLTÜR - SANAT
22 Kasım 2019 - 15:49