Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, bakanlık temsilcileri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) toptancı ve bayileri ile İl/İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri katılım gösterdi.
Türkarslan toplantıda yaptığı konuşmasında; “İlimizde 70'i özel, 44'ü ise Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi tüzel kuruluş olmak üzere toplam 114 Bitki Koruma Ürünü Bayisi bulunduğunu ifade etti. Türkarslan, ekolojik koşullar ve zararlı popülasyonlarındaki değişimlere bağlı olarak pestisit kullanımlarında yıllara göre değişimler yaşandığını ve yoğun Bitki Koruma Ürünü kullanımının çevre kirliliği problemini de beraberinde getirdiğini vurguladı. Özellikle Bitki Koruma Ürünü ambalaj atıklarının çevreye rastgele dağılmasının büyük bir sorun olduğunu belirten Türkarslan, bu sorunun önüne geçmek için 2018 yılından itibaren çalışmalar yürütüldüğünü ve Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı Projesi kapsamında çöp konteynerleri alındığını söyledi. Bu konteynerların özellikle zirai ilaç kullanımının yoğun olduğu sebze ve meyve üreticisi Köy Muhtarlıklarına teslim edilerek boş ambalajların usulüne göre toplanması sağlandığını ve imhası için Bertaraf tesisine teslimine kadar sürecin yakından takip edildiğini kaydetti" dedi.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, bitki koruma faaliyetlerinin öneminden bahsetti. Zirai mücadelede kimyasal mücadelenin son seçenek olduğunu vurgulayan Ocak, önceliğin Kültürel Önlemler, Mekanik, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele yöntemlerinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığında Çalışma Grup Sorumlusu Ümit Uğur Bahçe, Bitki Koruma Ürünlerinin satış usulleri hakkında bilgi vererek uyulması gereken kuralları anlattı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ