Görme engelli bireylerin kamusal alanlarda bilgiye ve yönlendirmelere erişiminin kolaylaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında pilot uygulama alanı olarak Belediye Binası seçildi. Bu kapsamda, 100. Yıl Meydanı’ndan itibaren etütler gerçekleştirilerek sınırlılıklar, ihtiyaçlar ve hedefler belirlendi.
Toplantıda projenin kapsamı, uygulama alanları, yaygın etkisi, ürün geliştirme ve numune inceleme aşamalarının yanı sıra Çanakkale kent kimliklendirmesi adına sanat ve tasarımın erişilebilir kent planlamasındaki etkisi vurgulandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Prof. Yeşim Zümrüt danışmanlığında, seramik anasanat dalı yüksek lisans öğrencisi Buğra Kulbak, görme engellilerin bilgilendirme ve yönlendirmeleri için özel tasarımlar gerçekleştirdi. Bu tasarımlar, paydaşların uzmanlık alanlarıyla birlikte değerlendirildi ve Kale Seramik’in desteğiyle, ürün geliştirme süreçlerinin uluslararası standartlara uygun olarak görme engelliler için kamusal alanlarda kullanılabilecek bir nihai ürüne dönüşmesi hedeflendi.
Toplantıya; Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, Fen İşleri Müdürü Meral Harput, Karina Deniz Kültürü Merkezi Koordinatörü Abdullah Bayrak, Mimar Tuğçe Özdemir, Prof. Yeşim Zümrüt, Buğra Kulbak, Kale Seramik ÜRGE Müdürü Erdal Demirci, ÜRGE Yöneticisi Elif Alptekin, Altı Nokta Körler Derneği’nden Şube Başkanı Nagihan Çetin, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Şen, Umurbey Ortaokulu Müzik Öğretmeni Uğur Karabıyık ve ÇOMÜ Eğitim Fakültesinden Sabriye Kulluk katıldı.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 10 Aralık 2024 - 14:13
Çanakkale'de görme engelliler için yeni projeler
Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Kale Seramik ve Altı Nokta Körler Derneği iş birliğinde yürütülecek yeni projeler kapsamında paydaş temsilcileri, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası’nda bir araya geldi.
GÜNCEL
10 Aralık 2024 - 14:13