Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nde gerçekleşen söyleşide Mimar İsmail Erten, sunumlarıyla Türkiye’de Meslek Odaları hakkında bilgi verdi.
Mimar İsmail Erten yaptığı sunumda Cumhuriyet Öncesi Dönemden başlayarak Mimarlık Meslek odaları hakkındaki söyleşisine Selçuklu, Bizans mimarisinin Türkiye’deki örneklerine ve Selçuklu Dönemindeki Mimarlık loncalarından bahseden Erten, Mimar Sinan döneminin mimaride ulaştığı muhteşem noktalara parmak bastı.
1908 yılından başlayarak kronolojik bir sıralama ile akıcı bir dille sunumunu yapan Erten, 1927 yılında Ankara’da kurulan Türk Yüksek Mühendisler Derneğini anlattı. Cumhuriyetimizin 100. Yılında geçmişten günümüze gelen Mimarlık mesleğinin zorluklarını, ahilik ve usta çırak ilişkisinin Mimari Sanatında çok etkili olduğunu ekledi.
Günümüze kadar ulaşan ve halen etkinliğini devam ettiren Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın Temelinin 1954 yılında atıldığını kaydetti.
Ankara’nın simge binalarını hayata geçiren Mimar Kemaleddin, Vedat Tek gibi Mimarlarımıza yer verdiği konuşmada Erten, 1950’li yıllarda Avrupa’da etkili olan Mimari Sanat akımları olan Bauhause , Art deco’ya örnekler vererek Türkiye’ deki en güzel örneklerin Emin Onat’ın projelendirip gerçekleştirdiği Anıtkabir ve Çanakkale’nin simgesi Şehitler Abidesi olduğunu ekledi.
2000’li yıllara değinen İsmail Erten, 21.yy gelindiğinde mimaride kentsel tasarımcı ve endüstriyel tasarımcıların birbirinden ayrı disiplinleri olduğu için bu dönemden sonra ayrıldıklarını söyledi.
GİZEM AY
GÜNCEL
Yayınlanma: 05 Ocak 2024 - 23:13
Çanakkale'de Meslek Odaları konuşuldu
Cumhuriyetin 100. yılında Çanakkale’de Kent ve Mimarlık sunum ve söyleşisi gerçekleşti. Gerçekleşen söyleşide Mimar İsmail Erten, Türkiye’de Meslek Odaları Oluşumu ve Mimarlar Odası hakkında bilgi verdi.
GÜNCEL
05 Ocak 2024 - 23:13