Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) ve Teknopark iş birliğiyle düzenlenen toplantıya, bu kurumların temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
“1975’ten bu yana Atikhisar Barajı, kentimizi sel ve su baskınları gibi afetlerden korumanın yanı sıra tarımsal faaliyetlere katkı sunmuştur. Ancak hızla artan nüfus ve alternatif içme suyu kaynaklarına ulaşmanın zorluğu nedeniyle, barajdaki su tüketim hızı pik noktasına ulaşmıştır. Gelecekte bu durumun daha da kötüleşmesi ve yağışların tüketimi karşılayamaz hale gelmesi aşikardır.”
Atikhisar Barajı’na Dikkat Çekildi
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Doruk Özdemir, sürdürülebilir su yönetimi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Özdemir, kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile ilgili önemli bilgiler paylaşarak, baraj rezervinin artan tüketim talebine yanıt veremez hale gelmesi riskine dikkat çekti. Özdemir, konuşmasında şunları kaydetti:“1975’ten bu yana Atikhisar Barajı, kentimizi sel ve su baskınları gibi afetlerden korumanın yanı sıra tarımsal faaliyetlere katkı sunmuştur. Ancak hızla artan nüfus ve alternatif içme suyu kaynaklarına ulaşmanın zorluğu nedeniyle, barajdaki su tüketim hızı pik noktasına ulaşmıştır. Gelecekte bu durumun daha da kötüleşmesi ve yağışların tüketimi karşılayamaz hale gelmesi aşikardır.”
Su Tasarrufunda Örnek Çalışmalar
Belediyenin su tasarrufu ve yönetimi konusundaki başarılarını aktaran Özdemir, şu bilgileri paylaştı:- 2019 yılından itibaren kayıp-kaçak oranları %60’tan %24’e düşürüldü.
- Türkiye ortalamasının (%32) altına inilerek, Bakanlığın 2028 hedefleri şimdiden yakalandı.
- Arıtılmış atık suların peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılması planlanıyor.
- Kurakçıl bitki kullanımı ve suyun özenli kullanımını teşvik eden aparatlar yaygınlaştırılıyor.