13 Ekim 2023 tarihinde saat 17:30’da Anadolu Hamidiye Tabyaları, Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, 10.Bonet’te açılacak sergide Çanakkale’ye özgü geleneksel motifler ile Ayvacık yöresi halı ve kilim motifleri çağdaş yorumlar ile harmanlanarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Sergiyi18 Ekim 2023 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.
Çanakkale’den İzler Sergisi hakkında Fulya Savaş Kalem Gazetesi’ne bilgi veren Savaş, “Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan Çanakkale ili, Türk seramik tarihinin en önemli merkezlerinden birisidir. Osmanlı dönemi son seramik merkezleri arasında yer alan Çanakkale ilinde, 17. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıla kadar olan süreçte kırmızı kil seramik üretimi ile karşılaşılmaktadır. 18. Yüzyılda kırmızı kilden tabak, testi, matara gibi formlar üretilmiştir. Bu formlar incelendiğinde, beyaz astarlı yüzeyler üzerinde Çanakkale’ye özgü geleneksel ev, balık, çiçek, yaprak gibi motifler dikkati çekmektedir. Geleneksel aktarım seramik yüzeyler dışında Ayvacık bölgesine ait halı kilim motiflerinde de görülmektedir. Doğdukları toplumu temsil eden sözsüz iletişim aracı olan geleneksel motifler, bir toplumun değer yargılarına, inançlarına, gelenek ve göreneklerine dair düşünce yapısının soyutlaştırılmasıyla yaratılan sembollerdir. Bu semboller özellikle maddi kültür unsurları üzerinde tercih edilerek, eserlere kimlik kazandırmaktadır. Yapılan eserlerde, Çanakkale’ye özgü geleneksel motifler ile Ayvacık yöresi halı ve kilim motifleri çağdaş yorumlar ile harmanlanarak izleyiciye sunulmuştur” ifadelerini kullandı.
Fulya Savaş kimdir?
İzmir doğumlu sanatçı, 2006 yılında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel El Sanatları, Eski Çini Onarımları Programından mezun oldu. 2006 yılında, Avrupa Birliği Hareketlilik Projesi Leonardo da Vinci Programı ile Portekiz’in Lizbon şehrinde uygulamalı “Geleneksel Çini ve Seramik Üretimi” eğitimi aldı. 2006-2011 yıllarında, Yüksel Seramik Fabrikası A.Ş‘de Tasarım Sorumlusu olarak görev yaptı. 2013 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Seramik Bölümü’nden ‘’Türkiye’de Çağdaş Karo Tasarımında Kullanılan Geleneksel Motiflerin Kullanımı ve Örnek Uygulamalar’’, başlıklı eser metniyle başarıyla mezun oldu. 2014 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. 2013-2017 yıllarında, Tamsa Seramik Fabrikası AŞ’de tasarım sorumlusu olarak görev yaptı. 2021 yılında, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Anabilim Dalında Sanatta Yeterlik (doktora) ‘’Anadolu Selçuklu Duvar Kaplamaları Geometrik Desenlerinin İncelenerek Günümüz Karo Endüstrisinde Kullanımı ve Güncel Yorumları’’ başlıklı eser metniyle başarıyla mezun oldu. 2022 yılından itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Programında Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır.
GİZEM AY
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 12 Ekim 2023 - 15:55
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:39
''Çanakkale'den İzler'' Sergisini kaçırmayın
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ayvacık Meslek Yüksekokulu, Geleneksel El Sanatları Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr .Üyesi Fulya Savaş sergi açacak.
KÜLTÜR - SANAT
12 Ekim 2023 - 15:55
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:39