Bozcaada, muhteşem plajları, üzüm bağları ve tarihi dokusuyla adeta bir cennet parçası. Ayrıca, adanın şarapları ve deniz ürünleri de gastronomi tutkunları için unutulmaz bir deneyim sunuyor. bozcaada hakkındaki her şey Bozcaada’yı biraz daha sevmeye sebep oluyor denilebilir. Tüm detaylarıyla Bozcaada:
İLKİM ERGENE ÇALIKBozcaada’ya ulaşım
Bozcaada’ya ulaşım için eğer Çanakkale Merkez’den geliyorsanız, Çanakkale Otogar’ından kalkan ‘’Geyikli Seyahat’’ firmasının otobüsleri ile başlayacak. Geyikli iskelesine kadar sürecek yaklaşık 1 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından Geyikli iskelesinden kalkan feribotlara binerek 40-45 dakikalık bir yolculuk sonrasında adaya varacaksınız. Adaya yaklaşırken tüm heybetiyle uzanan Bozcaada Kalesi’ni feribottan selamlamayı da unutmamak lazım.
Maliyete bakılacak olursa da Merkez’den Geyikli’ye getiren otobüsler şu an için kişi başı 120 TL, feribot ise yaya için 100 TL. Araçlı geçişlerde ise fiyatlar yeni güncellendi ve 1140 TL, araç içi her yolcu için de 45 TL ekstra ücret alınıyor. Daha detaylı ücretlendirme tarifeleri ise Gestaş’ın sitesinde bulunmakta.
Ada içi ulaşım
Bozcaada’ya aracınızla geldiyseniz adanın neredeyse her yerine aracınızla gidebilirsiniz. Yaya olarak gelenler için ise adada bulunan taksiler ya da minibüsler kullanılmakta. Minibüs hatlarında güncel fiyatlara göre kişi başı 50 TL gibi bir ücretle Bozcaada merkezinden Ayazma Plajı, Habbele Plajı, Sulubahçe Plajı ve Akvaryum Koyu’na ulaşım sağlanabiliyor.
Ayrıca Bozcaada’nın meşhur günbatımı yeri olan adanın batı ucunda yer alan Rüzgar Gülleri ’ne de gidiş-dönüş şeklinde 150 TL karşılığında yine minibüsler ile ulaşım sağlanmakta.
Bozcaada’nın ‘’Rum Mahallesi’’
Bozcaada’ya yolu düşen herkesin bir fotoğrafının olduğu noktaların başında adadaki Rum Mahallesi geliyor.
Bozcaada’da aslında 2 mahalle bulunmakta. Bunlardan biri Cumhuriyet Mahallesi, diğeri ise Alaybey mahallesi. Cumhuriyet Mahallesi, Rum Mahallesi olarak, Alaybey Mahallesi ise Türk Mahallesi olarak bilinmekte. Yani resmi olarak Türk-Rum Mahalleleri ismi geçerli olmasa da hem adanın yerlileri hem de turistler tarafından bu isimler kullanılıyor.
Rum Mahallesi’ni eşsiz kılan noktalardan biri ise; Rum Mahallesi’ndeki evlerin ve yapıların çok düzenli bir şekilde paralel ilerlemesi ve beyaz yapılardaki çiçekli süslemeler ile sokağa renk katmaları oluyor. Yapılar o kadar güzel ki gelen turistler önünde fotoğraf çektirmek için sıra oluyor diyebiliriz. Ayrıca sanat, adanın neredeyse tüm duvarlarına yansımış durumda.
Bozcaada’nın tarihi noktaları
Meryem Ana Kilisesi: Bozcaada’da yer alan 1869 yapımı Meryem Ana Kilisesi, adanın Rum mahallesi olarak adlandırılan Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kilise şu anda tadilatta ama tadilat haricinde aktif olarak pazar günleri ayin için hizmet veriyor.
Meryem Ana Kilisesi’nde yer alan çan kulesi ise, adanın neredeyse her yerinden görülebilme özelliğine sahip.
Bozcaada Müzesi: Bozcaada Müzesi, ziyaretçilerine adanın zengin tarihi ve kültürel mirasını keşfetme fırsatı sunuyor. Müze, Bozcaada'nın geçmişinden günümüze uzanan hikayesini anlatan eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Müze de aynı kilsie gibi adanın Rum Mahallesi’nde yer alıyor. 2006 yılında koleksiyoner Hakan Güreney tarafından oluşturulan müzede Türk eşraftan ve Rum ailelerden yüzlerce eşya sergileniyor.
Müzenin güncel giriş ücretleri ise yetişkinler için 100 TL, öğrenciler için 50 TL. Ayrıca müzede, müze kart geçerli değil.
Bozcaada Kalesi: Bozcaada Kalesi, antik çağlardan günümüze kadar uzanan zengin bir tarihi geçmişi barındırıyor. İlk olarak Persler zamanında inşa edilen kaleyi, daha sonra Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar farklı dönemlerde restore ediyor. Bu nedenle de kale, farklı kültürlerin birleştiği bir yapı halini alıyor.
Kale’ye giriş ücretleri ise; öğrenciler için 15 TL, yetişkinler için 30 TL.
Adada yeme-içme
Adada yeme-içme imkânı çok fazla. Her sokakta, her köşe başında bir yeme-içme mekânı yer almakta. Adaya gelenlerin en çok tercih ettikleri mekanlar ise genelde meyhaneler sokağında yer alan meyhaneler oluyor. Ayrıca Zübeyde Hanım Çay Bahçesi de adanın gözde yerlerinden biri.
Adada yeme içme denildi mi akla ilk gelen yemek ise elbette balık oluyor. Adanın kenarında uzanan balık restoranları yaz aylarında resmen tam kapasite faaliyet gösteriyorlar.
Bozcaada’nın belki de en çok eleştirildiği nokta ise yeme-içme konusunda çeşitlilik çok fazla olsa da maliyetlerin çok yüksek olması. Bozcaada’da bir şeyler yemek ya da bir kahve içmek dahi Çanakkale’nin diğer bölgelerine göre çok yüksek meblağlara çıkıyor. Adaya gelenler ise adanın güzelliği karşısında harcanan masrafı görmezden gelebiliyor.
Uygun fiyatlı yiyecekler için ise Alaybey Mahallesi Yalı Caddesi’nde yer alan mekanlar tercih edilebilir. Özellikle Meral’in Bahçesi’nin kahvaltısı gerçekten tam bir ada kahvaltısı.
Adada kendi yaptığı reçelleri satan Sevgi Ev Reçelleri’nden Sevgi Hanım ada reçellerini; ‘’En çok sevilen ve tercih edilen domates reçeli oluyor. Domates reçeli aslında buradaki Rum halkının kültürüdür. Biz bayramlarda misafire baklava ikram ederken onlar ise domates reçeli ikram ederlermiş. O yüzden domates reçeli adaya özgü bir reçel. Ayrıca gelincik ve incir reçelleri de yine adaya özgü olan ve çok tercih edilen reçeller.’’ Sözleriyle anlattı.
Bu tegzgahlarda ayrıca; kantaron yapı, kudret narı, çıtır kabak reçeli, Kazdağı kekiği, ev yapımı salça, süt reçeli, kaya koru gibi bşr çok çeşitte ürün bulabilmek mümkün.
Bozcaada plajları
Bozcaada’da şu an sezon tam olarak açılmamış olsa da adanın plajlarından bahsetmemek olmaz. Bozcaada’nın plajları merkeze yürüme mesafesinde değil, o yüzden araçla gitmek gerekiyor. Aracı olmayanlar taksi ya da minibüsle yolculuk yapabilirler. Sezon açıldığında en dolu olan plajlarından başında, adanın en popüler plajı olan ‘’Ayazma Plajı’’ geliyor.
Diğer plajlar arasında ise Habbele Plajı, Beylik Koyu, Sulubahçe, Akvaryum Koyu, Tuzburnu Koyu ve Çayır Plajı gibi birbirinden güzel ve keyifli alternatifler bulunuyor. Her biri doğal güzellikleri ve huzurlu ortamlarıyla adanın güzelliklerini keşfetmek isteyenler için ideal.
Ada reçelleri ve Amaranda çiçeği
Ada merkezinde yer alan çay bahçesinin hemen arkasında, yer alan iskele caddesinden girilen sokakta ise ada reçellerinin satıldığı tezgahlar bulunuyor. Bozcaada’ya gelen hemen herkes birkaç reçel alarak dönüyor geri. Adada alışık olmadığımız tatlarda bile reçeller yer alıyor. Ayrıca 30 yıl çiçeği olarak bilinen ada çiçeği Amaranda da farklı şekillere getirilmiş halde yine bu tezgahlarda satılıyor. Adada toplanan bu çiçekler, 30 yıl solmadığı için bereket çiçeği olarak adlandırılıyor. Tezgahlarda ise, yerel satıcılar bu çiçeğe farklı şekiller vererek kapı süsleri haline getiriyorlar. Adaya gittiğinizde muhakkak almanız gereken şeylerden biridir ‘’Amaranda’’. Güncel olarak buketi 50 TL’den satılıyor.
Bozcaada şarabı
Şarap konusunda geniş bir seçeneğe sahip olan Bozcaada’da yerel halkın da geçim kaynaklarından biri bağcılık. Merkezde birçok şarap tadım evleri ve şarap satış noktaları bulunuyor.
Adanın en meşhur şarap üreticilerinin başında yer alan ve 1927 yılında kurularak adanın en eski şarap üreticisi unvanını alan Ataol Şarapçılık’tan Burak Bey ada şarapları hakkında; ‘’Adada karasakız, kuntra, çavuş, vasilaki üzümlerinden yapıla şaraplar üretiliyor. En çok tercih edilen şarap çeşitleri; kırmızı şarap için karalahna ve kuntra, beyaz şaraplarda ise vasilaki ve çavuş. Özellikle çavuş üzümü, ada için çok kıymetli.’’ bilgilerini verdi.
Çiçek Pastanesi ve ada kurabiyesi
Pastacılık ve fırıncılık mesleğini nesillerdir devam ettiren bir ailenin adaya turizm amaçlı olarak geldiklerinde hayranlık duymaları sonucunda kurulan ve adanın marka isimlerinden biri haline gelen Çiçek Pastanesi’nin işletmecisi Sıdıka Hanım meşhur ada kurabiyesini; ‘’Biz 2005 yılında Bozcaada’da bu işletmeyi açtığımızda adadaki en büyük eksik zaten pastaneydi. Biz damla sakızlı bademli Tenedos kurabiyesini aslında burada geçmişte yaşayan ve halen var olan Rum komşularımızdan bu tarifi alarak ve sonrasında deneyip geliştirerek damla sakızlı bademli kurabiyeyi ürettik. Gerçekten zaman içerisinde büyük ilgi gördü ve beğeni kazandı.’’ Sözleriyle anlattı.
Gerçekten de Sıdıka Hanım’ın dediği gibi, adaya her gelenin elinde ‘’Çiçek Pastanesi’’ poşetleri ile geri döndüğünü görebilirsiniz. Adaya gelindiğinde belki de ilk yapılacak şey de Çiçek Pastanesi’nin samimi ortamında; çay eşliğinde meşhur ada kurabiyelerinden tatmak olacaktır.
Tenedos kurabiyesine ek olarak yine adada çok meşhur hale gelen sofi badem, unsuz yağsız badem lokumu ve damak çatlatan kurabiye çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.
Bozcaada’da günbatımı
Günbatımının en özel ve güzel izlendiği yerlerden olan Bozcaada gerçekten gezi dolu bir gün sonunda rahatlamak ve huzur bulmak için ideal bir yer. Adada günbatımı turizmi zaten çok yoğun. Özellikle sezonda, günbatımı izlenilen bölgelerde yer bulmak bile çok zor oluyor. Adada bu kültür o kadar gelişmiş ki merkezde yer alan birçok dükkânda ‘’Günbatımı tabakları’’ satılıyor.
Günbatımı elbette en çok çift olarak gelenlerin ilgisini çekiyor. Adanın batı ucunda yer alan Rüzgar Gülleri Polente Tepesi’nde sezon boyunca çok fazla evlilik teklifi, özel gün kutlaması gibi aktiviteler gerçekleştiriliyor. Adaya gelenlerin gözdesi haline gelen Polente’ye ulaşmak için ise minibüs, taksi ya da kiralık atvler kullanılmakta.
Geçen yıl yaşanan korkunç bir olay sonrası bir süreliğine kapatılan Polente, yeni sezonda açık olacak.