II. Dünya Savaşı yıllarında askeri amaçlarla kullanılan Mekor Hayim Sinagogu, 1945 yılında cemaatine iade edilmiştir. Sinagog, 1964 yılında yapılan restorasyonla yenilenmiş, ancak kentteki Yahudi nüfusunun azalması nedeniyle on bir yıl sonra, düzenli ibadet yapılamayacak bir hale gelmiştir.
2003 yılında başlatılan onarım ve iç düzenleme çalışmalarının ardından, Mekor Hayim Sinagogu 29 Ekim 2005’te, İstanbul’dan ve yurt dışından gelen eski Çanakkale kökenlilerinin de katılımıyla düzenlenen bir dini törenle tekrar ibadete açılmıştır. Bugün, her yıl bir kez düzenlenen Cumartesi duası etkinliklerinde, çok sayıda Çanakkaleli Yahudi, hem bireysel özlemlerini gidermek hem de yaşamlarının en önemli sürecine dair bağlarını yeniden güçlendirmek amacıyla Mekor Hayim Sinagogu’nda bir araya gelmektedir.
Çanakkale'nin tarihi zenginlikleri arasında yer alan Yahudi Havrası olarak da bilinen bu sinagog, sadece dini bir mekan olmanın ötesinde, şehrin çok kültürlü geçmişine ışık tutan önemli bir simge haline gelmiştir.
HABER MERKEZİ
MEKAN
Yayınlanma: 30 Mart 2025 - 09:25
Çanakkale Mekor Hayim Sinagogu
Çanakkale’nin tarihi dokusunda önemli bir yer tutan Mekor Hayim Sinagogu, kentteki tek sinagog olarak kültürel ve dini bir mirası temsil etmektedir. Eski Havra Sokak olarak da bilinen Büyük Hamam Sokak’ta bulunan bu tarihi bina, ilk olarak bir köşk olarak inşa edilmiştir. Ancak zamanla işlevi değişmiş ve sinagoga dönüştürülmüştür.
MEKAN
30 Mart 2025 - 09:25
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir