Saymakla bitmeyecek lezzetlerden bazıları şöyle: “Ovmaç Çorbası, Melki Yemeği, Tumbi, Metez, Çırpma, Börülce Köftesi, Tuzlu Sardalya, İskorpit Çorbası, Patlıcan Kapama, Lüfer Pilavı.”
Ovmaç Çorbası
Çanakkale’nin yöresel lezzetlerinden biri olan Ovmaç Çorbası, özellikle Gökçeada’da oldukça sık şekilde hazırlanıyor. İçerisinde bulunan malzemeler ise oldukça basit. Kuru soğan, salça, sıvıyağ ve tuz un ve su ile terbiye edilerek pişiriliyor. İçerisindeki malzemelerin oldukça temel olmasının yanı sıra lezzetinin tadanları şaşırttığını dile getirmek mümkün. Hem lezzetli hem besleyici bir çorba olması sebebiyle ana yemeklerden önce yaygın olarak tercih ediliyor. Sunum esnasında genellikle üzerinde baharat ile eritilmiş yağ gezdiriyor.
Melki Yemeği
Görünümü ile dikkat çeken ve diğer ana yemeklerden oldukça farklı bir görüntüye sahip Melki Yemeği, ana malzemenin mantar olduğu bir yemek. Mantarın kavrulması ve ardından kızartılması ile hazırlanan bu yemek, mantarın ana malzeme olarak kullanıldığı bir yemek olması sebebiyle dikkat çekiyor. Sulu bir yemek olması sebebiyle oldukça doyurucu olan ve özellikle kış aylarında yaygın olarak tercih edilen Melki Yemeği’nin içerisine bazı yerlerde ette dahil ediliyor. Çanakkale yemekleri arasında bulunan ve özellikle düğün gibi toplu görüşmeler için yaygın olarak tercih edilen bu lezzet, çeşitli baharatlar ile mantarın eşsiz duyguyu bir arada görmenizi sağlıyor.
Tumbi
Görünüşüyle kurabiyeyi andıran ancak tuzlu bir kurabiye olarak ele alınabilecek Tumbi, Çanakkale’nin en sevilen atıştırmalıklardan biri. İnce bulgur, patlıcan ve maydanoz gibi malzemeler ile hazırlanan hamurun tencerede kavrulduktan sonra fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. İçerisinde besleyici besinler olduğu için uzun süre tok kalmaya yardımcı oluyor. Lezzetli bir atıştırmalık yan yana tercih yapmak isteyen ancak yüksek kalori almak istemeyen pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Bu lezzeti denemek için Çanakkale’de yer alan pastaneleri tercih edebilir ya da yöresel mutfaklarda pişen Tumbi’yi deneyebilirsiniz.
Metez
Çanakkale yöresinin en sevilen mantı çeşitlerinden biri olan Metez, Çanakkale ziyaretiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken bir lezzet! Bazı yörelerde peynir ya da patates ile hazırlanan çeşitlerini görmek mümkün olsa da Çanakkale mutfağında yapılan versiyonu kıyma ile hazırlanıyor. Mantı, Türkiye’nin her yerinde sevilen bir hamur işi olsa da Çanakkale’de yapılan versiyonunun çok daha yoğun bir ilgi gördüğünü dile getirmek yanlış olmaz. Yöresel yemekler hazırlayan dükkanlarda deneyimleyebileceğiniz bu lezzet genellikle yoğurt ve salçalı sos eşliğinde servis ediliyor. Fakat oldukça ağır bir lezzet olduğunu dolayısıyla akşam yemeği olarak tüketilebileceğini dile getirmek gerek.
Çırpma
Çanakkale, özellikle ıspanak gibi otların mutfağa sıklıkla dahil edildiği yemeklere sahip. İçerisinde deniz olan bir şehir olması ve bitki örtüsünün oldukça gelişmiş olması bu duruma sebep olan etkenlerin arasında geliyor. Durum böyle olduğundan bitkilerin yemekleri dahil edilmediğini düşünmek kesinlikle olmaz!
Ispanağın başrolü olduğu yemeklerden bir diğeri olan Çırpma; soğan, un ve su ile hazırlanan bir harca dahil edilerek pişiriliyor. Mücver adı verilen ve Türkiye’nin birçok yerinde oldukça sevilen yemeğe benzeyen çırpma kabak ile hazırlanan bir çeşide de sahip. Atıştırmalık olarak sunulan Çırpma, kızartılarak ya da fırında pişirilerek servis ediliyor. Hem yaz hem kış aylarında tercih edilebilecek Çırpma’nın fırında pişirilmiş hali ise yaz aylarının en sevilen ve en hafif yemeklerinden biri. Bu lezzet, genellikle yanında süzme yoğurt ile servis ediliyor.
Börülce Köftesi
Sebzeleri ve yeşillikleri birçok farklı şekilde kullanmasıyla dikkat çeken bir mutfağa sahip Çanakkale, Ege mutfağından esintilerde sunuyor. Çanakkale’nin en çok sevilen sebzelerinden birinin ise börülce olduğunu dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz.
Börülce ile yapılmış salataları deneyimlemiş olabilirsiniz. Ancak börülce ile yapılan köfte, tamamen Çanakkale’ye ait bir lezzet. Oldukça farklı ve yöresel bir lezzet olan Börülce Köftesi; börülcenin domates, soğan, un ve çeşitli baharatlar ile zenginleştirilmesi sonucunda hazırlanıyor. Fırında ya da yağda kızartılarak pişirilen hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olan bu köfte, hem öğlen hem akşam saatlerinde tüketiliyor. Genellikle maydanoz ve limon ile servis ediliyor.
Tuzlu Sardalya
Özellikle Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yapılan tuzlu sardalyanın Rumlardan kalma bir lezzet olduğu düşünülüyor. Gelibolu’da yaşayan Rumların 1800’lü yıllarda yaptıkları bu tarif, üstünden 200 yıl geçmesine rağmen Çanakkale’nin en sevilen lezzetlerinden biri olma özelliğini koruyor.
Tuzlu Sardalya hazırlanırken izlenen yol ve adımlar diğer balıklar hazırlanırken izlenen yol ve adımlardan farklı. Hazırlık için öncelikle sardalyalar yatırılıyor. Ardından birkaç gün tuzlu suda bekletilerek içinde bulunan yem ve kanın katılması sağlanıyor. Bu işlemlerin ardından ise bidonlar içerisinde tuzlanarak istif ediliyor ve yaklaşık 3-4 ay bekleme süresine tabi tutuluyor.
Kendine ait farklı adımlar ile hazırlanan bu lezzeti deneyimlemek istiyorsanız Çanakkale’de balıkçı restoranlarına uğrayabilirsiniz. Balık tüketimi konusunda zengin bir şehir olan Çanakkale’de birçok farklı balıkçı restoranı ile karşılaşmak mümkün. Bu sayede kendine ait farklı adımlara sahip Tuzlu Sardalya yiyiebilir ve yaşayacağınız bu deneyimin bir eşi benzeri olmadığını fark edebilirsiniz!
İskorpit Çorbası
Denizi ile öne çıkan Çanakkale’de deniz ürünlerinin yemeklerde sıklıkla kullanıldığını görmek mümkün. Özellikle İskorpit balığı ile yapılan çorba, akşam yemeklerinin vazgeçilmezi! Çorba içerisinde İskorpit balığının yanı sıra havuç ve domates gibi sebzeler de kullanılıyor. Kış aylarında yoğun bir ilgi gören İskorpit Çorbası, besleyici ve kısa süre içerisinde ısınmanızı sağlıyor. Hastalıklardan kurtulmak ve üşütmeye engel olmak için yapılan bu çorba içerisinde bulunan balık sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. İskorpit Çorbası’nı denemek istiyorsanız hem yaz hem de kış aylarında yöresel yemekler yapan işletmeleri tercih edebilirsiniz. Ancak ağır bir çorba olması sebebiyle özellikle kış aylarında ve akşam saatlerinde tercih edildiğini dile getirmek gerek.
Patlıcan Kapama
Her yörede farklı çeşit ve versiyonlarıyla karşılaşmanın mümkün olduğu bir yemek olan Patlıcan Kapama, Çanakkale mutfağında da önemli bir yere sahip. Patlıcanın içerisine yerleştirilen pilav ile servis edilen ve genellikle üst kısmına bir et yemeği konulan akşam, bölgenin en sevilen yemeklerinden biri. Çanakkale’nin yerel halkı bu yemeği özellikle misafirler için tercih ediyor. Sunum esnasında estetik olarak oldukça şık bir görüntü yaratan Patlıcan Kapama; közlenmiş domates, biber ve maydanoz ile servis ediliyor. Hem lezzetli hem doyurucu olmasıyla ilgi gören ve estetik bir görüntü yaratmak isteyenler tarafından tercih edilen bu yemek genellikle kış aylarında hazırlanıyor.
Lüfer Pilavı
Deniz ürünleri bakımından oldukça zengin bir şehir olduğu için balığın Çanakkale’de ana yemeklerde yaygın olarak kullanıldığını görmek mümkün. Lüfer balığının başrolü oynadığı bir ana yemek olan Lüfer Pilavı ise görüntüsü ile oldukça ilgi çekici. Lüfer balığının özel bir sos ile fırında ya da yağda kızartılması sonucu hazırlanarak farklı bir pilav ile eşlik edilmesi, Lüfer Pilavı’nın hazırlanmasını sağlıyor. Lüfer Pilavı hazırlanırken genellikle mantar gibi ekstra birçok farklı besin kullanılıyor. Bu sayede hem besleyici hem de sunum açısından zengin bir yemek haline geliyor. Lüfer Pilavı’nı Çanakkale’de meze hazırlayan meyhanelerde kolaylıkla bulabilirsiniz!
Pazı Dolması
Zeytinyağlı sarma ve dolma, Türkiye’nin birçok farklı mutfağında çeşitli versiyonları yapılan ve sarmalar içerisinde en sevilen çeşitlerden biri. Ancak Çanakkale’ye özgü bir yemek olan Pazı Dolması’nın da zeytinyağlı sarmayı aratmayacak kadar lezzetli bir tada sahip olduğunu mutlaka dile getirmek gerekiyor. Hem görünümü hem lezzetiyle görenleri adeta büyüleyen Pazı Dolması, isminden de anlaşılacağı üzere pazı yaprakları ile ince bir şekilde sarılarak hazırlanıyor. Genellikle ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan bu lezzeti yöresel yemekler yapan işletmelerde bulabilirsiniz. İç harcının tamamen farklı olduğu ve genellikle vişne ya da nar gibi lezzetler ile daha aromatik hale getirilen pazı dolması, Çanakkale’nin en sevilen yemeklerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Yağlı Biber Turşusu
Çanakkale’ye geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir diğer turşu ise kesinlikle Yağlı Biber Turşusu! Yemeklerin yanında oldukça sık şekilde sunulan ve yemeklerin çok daha lezzetli hale gelmesini sağlayan Yağlı Biber Turşusu’nun kendine ait farklı özellikleri bulunuyor. Özellikle et yemeklerinin yanında servis edilen bu turşu diğer turşular kadar uzun süre fermente edilmesi için bekletiliyor. Bu özelliği ile çabuk turşu olarak da adlandırıldığını dile getirmek mümkün. Yağlı Biber Turşusu’nu yapmak için yöresel yemekler yapan ya da turşu yapıp satarak geçimini sağlayan kişiler ile iletişim kurabilirsiniz. Oldukça sıcakkanlı bir halka sahip Çanakkaleliler, sizlere bu tip konularda bilgi vermek için istekli! Bunun yanı sıra dükkanlardan satın alabilir sevdiklerinize ya da evinize de götürebilirsiniz.
Patlıcan Turşusu
Çanakkale mutfağında turşu tüketimi oldukça yüksek seviyede. Günün her öğünü yemeklerin yanında turşu ikram edildiğini görmek mümkün. Durum böyle olduğunda yalnızca salatalık ya da havuç gibi temel turşu besinlerinin yanında patlıcan gibi farklı besinlerin de turşu haline getirildiğini görmek mümkün. Patlıcan Turşusu’nu başka yerlerde de deneyimleme şansı elde etmiş olabilirsiniz. Ancak Çanakkale usulü yapılan patlıcan turşusunda patlıcanlar kesilmiyor ve genellikle küçük boyutlardaki patlıcanlar kullanılıyor. Patlıcana ek olarak lahana ve kerevizin de turşu kavanozunun içerisine yerleştirildiği bu turşu tarif, ana yemeklerin en sevilen eşlikçilerinden biri olma özelliğini taşıyor! Patlıcan Turşusu, oldukça sevilen bir lezzet olduğu için dükkanlarda satın alıp evinize götürebileceğiniz versiyonları ile de bulunuyor.
Ispanak Çorbası
Sebze tüketimi konusunda oldukça zengin olan Çanakkale, sebzeleri birçok farklı şekilde kullanmayı da seven bir mutfağa sahip. Hem yaz hem de kış aylarının favorisi haline gelen çorbalardan biri diğeri ise Ispanak Çorbası. İçerisinde ıspanağın yanı sıra sarımsak ve sirkede bulunuyor. Özellikle herhangi bir hastalandığı takdirde tercih edilen ve kısa süre içerisinde iyileşmeye yardımcı olan bu çorbanın kesinlikle çok lezzetli olduğunu mutlaka dile getirmek gerekiyor.
Ispanak çorbası dört mevsim boyunca tercih ediliyor olsa da genellikle akşam saatlerinde tüketiliyor. Akşam yemeği sofralarının vazgeçilmez parçalarından biri olan ıspanak çorbası sirke ile hazırlanan bir lezzet olması sebebiyle gündüz saatlerinde ağır gelebilir. Ancak özellikle kış aylarında ve akşam saatlerinde tüketilen Ispanak Çorbası’nın eşsiz bir lezzet olduğunu dile getirmek gerekiyor!
Mafiş Tatlısı
Ceviz ve hamur ile hazırlanan ve şerbetli bir tatlı olan Mafiş Tatlısı, Çanakkale’nin en sevilen tatlı lezzetlerinden biri. Kızgın yağda kızartılarak hazırlanan hamurun içinin ceviz ile doldurulmasıyla sunulan bu tatlı, hem doyurucu hem lezzetli. Kızartmasının ardından şerbet ile buluşturarak sunuma hazır hale getirilen ve sofralarda yerini alan tatlı özellikle zengin akşam yemeklerinden sonra ikram ediliyor. Bunun yanı sıra pastanelerde kiloluk olarak satın almak da mümkün. Lezzetli bir seçenek olmasının yanı sıra tatlı ihtiyacını kısa süre içerisinde tamamen kesiyor olması sebebiyle de tüketildiğini dile getirmek gerekiyor. İçerisinde bulunan ceviz ise mutlaka taze olacak şekilde kullanılıyor ve bu durum lezzeti kesinlikle artırıyor!
Peynir Helvası
Trakya denildiğinde akla gelen ilk tatlılardan biri kuşkusuz ki peynir helvası. Bunun yanı sıra Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne gibi şehirlerde de peynir helvasının çok önemli bir rol oynadığını dile getirmek kesinlikle mümkün. Yapımında yalnızca altı malzeme kullanılan ancak diğer helvalar ile karşılaştırıldığında kesinlikle bambaşka bir lezzet haline gelen Peynir Helvası, turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Hem yerel halk hem turistler tarafından ilgi gören bir tatlı olan peynir helvasını paketlenmiş olarak satın alabilirsiniz. Bu sayede sevdiklerinize götürebilir ya da yaşadığınız bu lezzetli deneyime evinizde de devam edebilirsiniz! Peynir Helvası’nın bir tatlı olarak ele alındığını dile getirmek mümkün olsa da ana yemek kadar besleyici olduğunu ve uzun süre tok kalmanızı sağladığını da mutlaka dile getirmek gerekiyor.
Basma Helvası
Un, şeker ve cevizle hazırlanan basma helvası diğer hayvanlardan oldukça farklı. Helvayı bu denli farklı kılan en önemli özelliği lezzetini tamamlayan zeytinyağı! Soğuk olarak servis ediliyor olması ise hem yaz hem kış aylarının en sevilen tatlılarından biri haline gelmesini sağlıyor. Zeytinyağının aromatik lezzetini her tadımda alacağınız ve oldukça kısa süre içerisinde hazırlanması sebebiyle de dikkat çeken bu helvayı Çanakkale’nin farklı yerlerinde deneyimlemek mümkün. Bu denli yoğun bir ilgi gören ve en sevilen tatlılardan biri olan Basma Helvası’nı paketli olarak satın alabilir ve sevdiklerinize götürme şansı da yakalayabilirsiniz!
İncir Dolması
Çanakkale’nin yemeklerinden ve tatlılarından bahsederken herhangi bir meyvenin tatlılarda kullanılmadığını dile getirmek mümkün olmaz! Çanakkale’nin yerel halkı tarafından yoğun bir ilgi gören İncir Dolması, şeker ve dövülmüş cevizin incirlerin içerisinde yerleştirilmesiyle hazırlanan bir tatlı. Fırına verilen ve genellikle üstünde kaymak ya da kremşanti ile servis edilen incir dolması oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Çanakkale’ye özgü bir lezzet olduğu için Çanakkale’de yer alan yöresel mutfakların pek çoğunda deneyimleme şansı yakalayabilirsiniz. Tatlının fırınlanması, çok ağır bir tatlı olmasına engel olduğu için diyette olsanız dahi size uygun miktarda tüketebilirsiniz. İncir Dolması, genellikle akşam yemeklerinden sonra servis ediliyor olsa da yalnızca kahvenin yanında da tercih edilen bir tatlı olduğunu dile getirmek yanlış olmaz.
GİZEM AY
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Ekim 2023 - 15:15
Çanakkale'nin Meşhur Yemekleri
Zengin mutfak kültürüyle ve deniz ürünleriyle öne çıkan Çanakkale’de yöresel yemekler hem göze, hem damaklara hitap ediyor.
GÜNDEM
02 Ekim 2023 - 15:15