Seramiğiyle meşhur olan Çanakkale’de pek çok seramik sanatçısı ve atölyesi bulunuyor. Çanakkale Belediyesi’nden daha fazla destek bekleyen seramik sanatçıları, seramikçilerin yoğun olarak bulunduğu Fevzipaşa Mahallesinin girişindeki sokakların da tanıtılması gerektiğini düşünüyor.
Belediyenin kendilerine hiçbir desteği olmadığını ifade eden Casa Seramik’in sahibi Duygu Seda Görgün konuyla ilgili olarak; “Belediyenin bize hiç desteği yok. Bizi desteklemesi lazım. Bu konuda neler yapılabilir gerçekten bilmiyorum. Fevzipaşa’nın girişinde çok daha fazla seramikçi var. Bundan iki buçuk yıl önce ben de oradayım. O dönemde bazı çalışmalar oldu. Sanat Sokağı yapılacak dendi. Gelen turistin bu taraflara çekilmesi için neler yapılabilir, çok fazla oturduk konuştuk. Grup toplantıları yaptık. Ama hiçbir sonuç alınmadı. Pandemi de araya girince pek etkileşim olmadı. Ben tabii satış kaygısı güttüğüm için orada daha fazla üretime devam edemedim. Çarşıya yaklaştım. Belediyenin bizi ekonomik olarak destekleyebileceğini zannetmiyorum. Ama en azından, sanatsal alanda çalışan insanları bir yere toplayıp, onlara imkan yaratabilir. Aslında seramikçilerin çok fazla desteğe ihtiyacı var. Sürekli mezun olanlar var, insanlar bir şeyler yapmak istiyor, atölye açıyorlar. Çanakkale’de çok fazla atölye oldu. Bence hepsinin desteklenmesi lazım. Yer, konum olarak ve hatta maddi olarak da desteklenmeleri gerekiyor. Biliyorsunuz ki Çanakkale, seramik şehri. Bu şekilde de tanınıyor. Bu yüzden belediyenin en kısa zamanda bir şeyle yapması lazım.” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BÜYÜK ABİLİK YAPMALI”
Belediyenin seramik sanatçılarına daha fazla destek vermesi ve seramik sanatçılarının Çanakkale Seramik çatısı altında toplanması gerektiğini vurgulayan seramik sanatçısı Zeynep Jale Uçak ise, “Ben yaklaşık üç aydır buradayım. Yeni taşındım buraya. Fakat belediyeden pek fazla destek görmedim. Şöyle ki, bizim bu sokakta çöpler çok problem yaratıyor. Ruhsat konusunda çok evrak talep ediliyor, bürokrasinin biraz rahatlatılması lazım. Şahsen destek olarak bir şey görmedim. Bir de, bu bölgeyi birçok Çanakkaleli bilmiyor. Dışarıdan gelenler için tanıtımlar yapılabilir. İnformation bölümüne bu sokak eklenebilir. Belirli zamanlarda, mesela indirim günü etkinlikleri düzenlenebilir. Buraya bu şekilde insanlar çekilebilir. Bu sokağa ve seramikçilere sahip çıkılması gerekiyor. Herkes bir biriyle beraber bağımsız hareket ediyor. Dışarıdan bakan bir göz olarak söylüyorum, Seramik Müzesi, Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve İntepe, Çanakkale Seramik çatısı altında beraber hareket edebilir. Bir kere Çanakkale seramiğin, seramik sanatçılarının, emekçilerinin bir çatı altında toplanması gerekiyor. Bence Çanakkale’nin öncelikli olarak yapması gereken budur. Birçok ilden buraya gelen var biz de Çanakkale seramikçileri olarak diğer illere tanıtım için gitmeliyiz. Buraya gelenlerin yarısının haberi oluyor, yarısının olmuyor. Ama Çanakkale Seramik adına beraber hareket edilebilir. Seramikçiler Derneği bu konuda öncülük edebilir. Herkes bireysel üretiyor ama aynı çatı altında toplanıp, daha büyük adımlar atmak için bir şeyler yapılması lazım. Festivallere gidilebilir. Buna da belediye ön ayak olabilir. Belediye büyük abilik edebilir. Sahip çıkılmayı insan bekliyor açıkçası.” şeklinde konuştu.
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 18 Kasım 2021 - 16:09
Çanakkale seramikçileri destek bekliyor
Seramiğiyle meşhur olan Çanakkale’de pek çok seramik sanatçısı ve atölyesi bulunuyor
KÜLTÜR - SANAT
18 Kasım 2021 - 16:09
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir