Kemelköy Döllüktepe Mevkiinde bulunan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi açılış törenine; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇAKAB üyesi Belediye Başkanları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Av. Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Av. Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeleri, Muhtarlar, Suez, Veolia ve Altaş firmalarının yetkilileri, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Özleyiş Çetin, Çanakkale Belediyesi ilgili birim müdürleri ve personelleri ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bugün Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi lisansının alınması dolayısıyla düzenlenen törendeyiz. Daha önce çeşitli açılışlar yapmıştık bu alanda ama esas olarak bugün burada yasal olarak bir katı atık deponi alanı işletmemiz var.
Tarihin Çanakkale'ye bahşettiği güzellikler hepinizin malumu. Biz de bunların korunması, bozulmaması için mücadele ediyoruz. Şu an itibariyle Çanakkale Merkezde bütün altyapı yatırımları tamamlanmış durumda. Hiçbir eksiğimiz kalmadı. Bugün burada gördüğünüz Katı Atık Deponi Alanı, ayrıştırma tesisi ve düzenli depolama alanı, Çanakkale Merkezde ve Güzelyalı-Dardanos bölgesi için yapılan iki tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ve içme suyu arıtma tesisimiz de yenilendi. Şu an itibariyle Çanakkale'mizin çevresel yatırımlarında hiçbir eksiklik bulunmamakta.
Bizim mücadelemiz; bizden sonra gelecek nesillere daha düzenli bir doğa, bozulmamış bir doğa, kötü kullanılmamış bir doğa bırakmak. Elbette doğayı hepimiz kullanıyoruz ama onu tahrip etmekten, yok etmekten kaçınmamız lazım.
Bir Kazdağları-Kirazlı mücadelesi verdik, altın madeni mücadelesi verdik bütün Çanakkaleliler olarak ve buna bütün Türkiye de katıldı. On binler geldi buraya. Doğanın tahrip edilmemesi ve suyumuz olan Atikhisar Barajının kirlenmemesi adına bu mücadeleyi verdik. Biz kazandık ama kazanamayanlar bugün felaketlerle karşı karşıya kalıyorlar. Erzincan İliç'teki bu felakette -inşallah değildir ama- muhtemelen hayatını kaybeden 9 tane emekçimizi anmak istiyorum. Onlar maalesef oradaki düzensiz ve özensiz çalışmaların sonucunda, vahşice depolanan, siyanüre bulaşmış toprakların altında kaldılar. Biz Allah'tan buradaki felaketten kendimizi koruduk.
En son güneş enerjisinden de yararlanacağız, o yatırım da yapılacak. Metan gazından elektrik elde edilmesinden tutun, yakıt olarak kullanılan malzemenin üretilmesinden tutun, ayrıştırmadan, geri dönüşümün yapılması, karbon ayak izimizin azaltılması çalışmalarına kadar çok özenli ve düzenli bir tesis. Bu vesileyle ben bunun başlangıcında, yapımında büyük çaba sarf eden, beni yönlendiren ve yüreklendiren, ilk Belediye Başkanı olduğum dönemden yani 2002 yılından bu yana beni bu konuda teşvik eden çevre mühendisimiz ve Temizlik İşleri Müdürümüz Aysun Kavcar'a özellikle teşekkür ediyorum.
Biz bu tesisin örneklerini görmek için ülke ülke gezdik. Altaş firması yetkilileri de bizi yönlendirdi. Nasıl yapılıyor, sonuçları nedir diye gözlemledik. Ve biz Avrupa Birliği projesi için müracaat ettiğimizde Katı Atık Deponi Projesi için iki belediyeye katkı verilecekti. Çevre Bakanlığı bu kararı verirken iki belediyeyi seçti; biri Kuşadası Belediyesi ve biri de Çanakkale Belediyesi. Sebebi şu; Çanakkale Belediyesinin o günkü yapılanması, teknik ve mali altyapısı ve projeye istekliliğinin üst düzeyde olması. Bu çok önemli. Biz ısrar ettik, bu projeyi biz yapabiliriz diye. Daha sonra Avrupa Birliğinde Brüksel'e gittik. Orada projemizi sunduk. Bu projenin özelliği Avrupa Birliği bize, Çevre Bakanlığına hibe verecekti. Biz de müracaat etmiştik. Ve biz iki belediye olarak orada Avrupa Birliğinde sunum yaptık. Ve bu sunum karşılığında yüzde 71,5 hibe aldık. İhaleleri Avrupa Birliği İhale Birimi yaptı. Biz kontrolünü sağladık. Sonuç itibariyle burada gerçekten çağdaş anlamda bir deponi alanı elde etmiş olduk. Tabi projeye ilk Çanakkale Belediyesi olarak başlamıştık. Sonrasında o zamanlar belediye olan Kumkale Belediyesi, Erenköy Belediyesi (o da eskiden Belediyeydi), Kepez Belediyesi, Lapseki Belediyesi, Umurbey ve Çardak Belediyeleri ile bir birlik kuralım onların da sorununu çözelim dedik. Çünkü Avrupa Birliğinden önemli bir katkı alıyorduk. Daha sonra köyler ne olacak dedik? Bu sefer İl Özel İdareyi de işin içine katarak hep beraber bu birliği kurmuş olduk. O günden bugüne Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri ile beraber bu yatırımları adım adım yaptık. 20 yıldır bu birlikteliği sağlayan tüm Belediye Başkanlarına, Meclis Üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Onlarla bir düzen içerisinde bu yatırımı yapmış olduk. Çağdaş bir proje yapmak, Çanakkale gibi nüfusu kısıtlı bir ilde böyle yatırımları yapabilmiş olmaktan gurur duyuyorum. Bu benim görevimdi ama bunun gerçekleşmesi ayrı bir sevinç kaynağı” dedi.
ÇAKAB Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Kavcıer projeyle ilgili; ‘’Öncelikle ÇAKAB katı atık birliğini tanıtmakla başlayabilirim; 2004 yılında Bakanlar kurulu kararı ile kurulan katı atık birliğidir. Yaptığımız çalışmalarla birlikte 2004-2009 yılları arasında, Avrupa birliği programı kapsamında yatırımlarımızın karşılığını bugün almış bulunuyoruz. Bizler Çanakkale olarak sınırlarımız aştık. Gece gündüz çalışarak şehrimize bu projeyi kazandırdık.
Dünyada ve Ülkemizde son yıllarda ortaya çıkan katı atık kavramı, ortaya çıktı. Projemizin amacı gömmek ve yakmaktan ziyade, zorlu süreçlerden geçirerek bu atıklardan enerji üretimi sağlamaktır’’ dedi.
Veolia Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Metin Suadiyeli konuşmasında; ‘’1 Temmuz 2019 tarihinde başlayan projemizin bugün beşinci açılışını gerçekleştirmekteyiz. Son olarak, 2021 yılında Mekanik Katı Atık tesisimizin açılışını yapmıştık. 2020 yılı başlarında Sızıntı Suyu Arıtma Tesisimizi kurduk.
2021 yılı Şubat Ayında Depo Gazından Enerji Üretim Tesisimizin açılışnı yaptık. Yine 2021 Kasım Ayında ‘Türk Mevzuatına ve Katı Atık Programına uygun olan ‘’Mekanik Ayrıştırma Tesisimizin’’ açılışını gerçekleştirdik. Tesissimiz 5.000 metrekareye kurulmuş, modern bir yapıdadır.
Aldığımız lisanla birlikte, bizleri diğer tesislerden, vahşi depolama yöntemlerinden farklı bir noktadayız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından plaket takdim töreni gerçekleşirken, günün anısına sembol taşa künye çakıldı. Son olarak davetliler Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisini gezerek, çalışmalara ilişkin bilgiler aldı.
İLKİM ERGENE ÇALIK
GÜNCEL
Yayınlanma: 20 Şubat 2024 - 16:18
Güncelleme: 20 Şubat 2024 - 16:29
Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi açılış töreni gerçekleştirildi
Çanakkale ÇAKAB Katı Atık Yönetim Birliği tarafından Kemelköy Döllüktepe Mevkiinde Çanakkale Tüm Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi açılış töreni gerçekleştirildi.
GÜNCEL
20 Şubat 2024 - 16:18
Güncelleme: 20 Şubat 2024 - 16:29