Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, projenin önemine değinerek, bu çalışmanın hem halk sağlığını koruma hem de yaban hayatındaki kuduz enfeksiyonunu önleme açısından kritik bir adım olduğunu vurguladı.
Projenin ilk aşaması, 2019-2022 yılları arasında Batı ve Orta Anadolu’da 225.000 km²’lik bir alanda havadan aşılama çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Bu yıl ise Bakanlık, 3.850.000 doz oral kuduz aşısı temin etti. 28-29 Kasım 2024 tarihinde başlayacak olan aşılama çalışmaları, Aralık ayı sonuna kadar devam edecek. Proje, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Bolu, Düzce, Çankırı, Ankara, Kütahya, Eskişehir, Afyon ve Uşak illerini kapsayacak ve bu illerde kapsamlı bir koruma seferberliği başlatılacak.
İl Müdürü Nazan Türkarslan, hem evcil hem de yabani hayvanların sağlığını koruma amacı taşıyan bu projenin, hastalığa duyarlı yabani hayvanların bağışıklık kazanmasını sağlayarak, evcil hayvanlarla yaban hayatı arasındaki enfeksiyon zincirini kırmayı hedeflediğini belirtti. Türkarslan, halk sağlığının korunmasına yönelik bu projeyle toplumda farkındalık yaratılmasının büyük önem taşıdığını, vatandaşların hayvan sağlığı konusunda duyarlılık kazanmasının projenin başarısı için kritik rol oynayacağını ifade etti.
Kuduzla mücadelede, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Türkarslan, özellikle kırsal alanlarda görülen "bait" yemleriyle temastan kaçınılması gerektiğini belirterek, projenin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için toplumun her kesiminin desteğinin önemine vurgu yaptı.
HABER MERKEZİ
GÜNCEL
Yayınlanma: 30 Kasım 2024 - 01:13
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü, kuduzla mücadele için aşı çalışmalarına başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığını kontrol altına almak amacıyla kapsamlı bir ulusal oral aşılama projesini hayata geçiriyor. Bu yıl Bakanlık bütçesiyle yürütülen "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi, yaban hayatındaki kuduz enfeksiyon zincirini kırmayı hedefliyor.
GÜNCEL
30 Kasım 2024 - 01:13