Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği ile SUEZ-ALTAŞ ortaklığı, katı atıkları entegre biçimde yönetmek üzere 29 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Böylelikle Çanakkale Merkez’de, Umurbey’de, Kepez’de, Çardak’ta ve Lapseki’de çöpler şirket tarafından toplanacak. Yeni dönemde yeni teknolojilerin kullanılacağı belirtilirken, proje kapsamında geri dönüşüm oranının yüzde 8'den yüzde 65'e çıkarılacağı ve depolanan atık oranı yüzde 92'den yüzde 35'e indirileceği ifade edildi.
Çanakkale Merkez, Kepez, Çardak, Umurbey ve Lapseki Belediyeleri’nden oluşan Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) devrim yaratacak bir karar aldı. Birlik, SUEZ-ALTAŞ ortaklığındaki şirket ile 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Yapılan anlaşma ile birlikte birliğe üye olan belediyelerin çöplerini şirket toplayacak. Konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı, dün saat 11.15’te Çanakkale Belediyesi meclis salonunda yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arlsan, SUEZ şirketi Genel Menajeri Metin Suadiyeli ve belediye temsilcileri katıldı.
Projenin uygulanmasıyla, Türkiye'deki sıfır atık hedefleriyle uygun olarak depolanan atık miktarının azaltılması ve depolama tesisinin uzun yıllar hizmet verebilmesi için hem kaynağında ayrı toplanan atıklardan hem de karışık çöpten ayrılan malzemelerden geri kazanım sağlanacağı ifade edildi. Şirket tarafından toplanan katı atıklardan ikincil hammadde, alternatif yakıt, depo gazından enerji ve kompost üretilecek ve elde edilen geliri ile projede yer alan belediyelerin finansmanına katkı sağlanacak. Proje kapsamında katı atıklardan elde edilmesi planlanan geri kazanım oranının yüzde 8'den yüzde 65'e çıkarılması hedefleniyor. Depolanan atık oranının (çöp) ise yüzde 92'den yüzde 35'e indirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında atık yönetimi entegre biçimde yürütülecek olup toplama, taşıma, ön işlem, geri kazanım ve bertaraf süreçlerinden, SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri şirketi sorumlu olacak. Proje yatırımları kapsamında, mekanik ayırma, alternatif yakıt-kompost tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, depolama sahasının iyileştirilmesi, depo gazı enerji tesisi, toplama araçları, getirme merkezleri ve konteynırlar bulunuyor. Mevcut hazırda bulunan Musaköy’de yer alan katı atık tesisinin içerisine yeni yapılacak bu sistemler ile depolama sahasının ömrünün 20 sene daha uzatılacağı belirtildi.
Teknolojik çöp kamyonları
Artık sokaklarda Çanakkale Belediyesi’ne ait çöp kamyonları yerine şirkete ait yeni çöp kamyonları görülecek. 17 adet yeni çöp kamyonu, önümüzdeki süreçte Çanakkale Merkez sokaklarının çöplerini toplayacak. Yerli yapım yeni çöp kamyonlarında; gps, kamera ve yeni birçok teknoloji mevcut.
ÇEVRE
Yayınlanma: 02 Temmuz 2019 - 16:59
Çanakkale'de yeni bir dönem…
Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği ile SUEZ-ALTAŞ ortaklığı, katı atıkları entegre biçimde yönetmek üzere 29 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı
ÇEVRE
02 Temmuz 2019 - 16:59