TÜBİTAK tarafından desteklenen çalıştaya, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda Aydın, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Doç. Dr. Hatice Türkten, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi Yüceer, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, OMÜ Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Yıldırım, Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, DSİ Yöneticileri, Tarım İlçe Müdürleri, teknik personel, Borsa Sektör Kurulu Üyeleri, üreticiler ve öğrenciler katıldı.
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan, açılış konuşmasında çeltik üretiminin Türkiye için önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ve bu sektörün sürdürülebilir kalkınması için iklim değişikliğinin etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından, Oturum Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan’ın moderatörlüğünde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ceyhan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi Yüceer, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı tarafından çeşitli sunumlar yapıldı. Katılımcılar sunumların ardından soru ve önerilerini paylaştı.
Çalıştayın sonunda, çeltik üretiminin sürdürülebilirliği için kuraklığa dayanıklı yeni çeltik çeşitlerinin geliştirilmesi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi, organik gübre kullanımının teşvik edilmesi ve üreticilere eğitim ve teknik destek sağlanması gibi öneriler kabul edildi. Ayrıca, çeltik yetiştiricilerinin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi ve çevre dostu tarımsal uygulamaların benimsenmesi gerektiği vurgulandı.
Sunumlar sonrasında, "Çeltik Yetiştiriciliği", "Çeltik ve Çevre Etkileşimi", "Çeltik Destekleme ve Politikaları" ve "Çeltik Ticareti ve Pazarlaması" konularında SWOT/TOWS Analizi Grup Çalışmaları yapıldı. Çalıştay, oturum raporlarının tartışılması ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.
HABER MERKEZİ
ÇEVRE
Yayınlanma: 26 Mayıs 2024 - 13:38
Çeltik Yetiştiriciliği ve Çevre Etkileşimi Çalıştayı
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Ticaret Borsası'nın iş birliğiyle düzenlenen "Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletmelere Etkisi" konulu çalıştay, 24 Mayıs 2024 tarihinde Çanakkale'de gerçekleştirildi.
ÇEVRE
26 Mayıs 2024 - 13:38