Çan Çevre Derneği konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, Cengiz Holding’in gerçekleştirdiği kesimlerin, bölgedeki tarım alanları ve köylere büyük zarar vereceğini ifade etti. Dernek, yıllık 5 milyon ton suyun altın madeni için kullanılacağının altını çizerek, bu durumun Üvezdere, Paşaköyü, Çomaklı ve diğer köylerin su kaynaklarını tehdit ettiğini vurguladı.
Yapılan açıklamada; "2019 yılından beri bölgemizde mücadele ettiğimiz Cengiz Holding, Kazdağları’nda hukuksuzca ağaç katliamına başladı. Bu zamana kadar çok direndik, köy köy gezdik, hesap sorduk, bağırdık, gaz yedik ve mücadeleyi bugüne kadar getirmeyi başardık. Uydurma ÇED raporları ile, yandaş bilirkişi dosyaları ile hazırlanan hukuksuz atraksiyonlarla başaramadıklarını devletin gücünü arkasına alarak başarmaya çalıştılar. Devlete gölet yaptırdılar, devletin araçlarını kullandılar, devletin arazisine, köylünün toprağına çöktüler, devletin kurumları ile iş tuttular, en sonunda bölgemizde gerçekleşen 86 bin yıllık kazılara sponsor olarak şirinlik yaptılar. Hunharca her kurumu bağladılar, köylüyü tutsak ettiler, köylere duraklarla, banklarla şirinlik ettiler. Bugün ise bir milyon ağacı kesecekler, suyumuzu gasp edecekler, bölgemizi talan edecekler!
Biz bugüne kadar çok direndik, direnmeye de devam edeceğiz ancak bugüne kadar ağzını açmayanlaradır lafımız. Bugüne kadar hiçbir eyleme gelmeyenlere, çevre mücadelesi verenleri yalnız bırakanlara, STK'lara siyasilere, yapılan açıklamaları bile beğenmeye korkanlara…
Cengiz Holding Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı. Bugün ağaç kesecek, yarın tesisi kuracak, altını işleyecek, suyunu alacak, çayını kurutacak!
Yıllık 5 milyon ton su altın madeni için kullanılacak. Bu Üvezdere’nin, Paşaköyü’n, Çomaklı'nın, Helvacı'nın, Etili’nin, Uzunalan’ın, Tepeköy’ün, Yuvalar’ın, Katrancı’nın suyunun çalınması demek. Bu Çan’ın, Biga'nın, Karabiga'nın, kuruması demek yani GRANİKOS'un kuruması demek.
Sen susarken, sen aman yoğurdum ekşimesin derken, sen sesini çıkaramazken, sen bölgeye istihdam olsun derken altıncı şirket senin içme suyunu bile elinden alacak. Susma, sessiz kalma, kulak ver çevrecilerin sesine, haykır bizimle birlikte.
Defol Defol Defol Cengiz.
Altıncı şirket Kazdağları’nı terk et. Cengiz Holding topraklarımızdan defol.
Eyy Cengiz Holding kulak ver bu sese. Senden de işbirlikçilerinden de, sana gaz verip vergi borcunu affeden ağababalarından da korkmuyoruz. Vız gelirsiniz tırıs gidersiniz!
Cengiz Holding çevreciler var olduğu sürece, Çan Çevre Derneği var olduğu sürece sen o madeni açamayacaksın! Sana madeni açtırmayacağız. Sana madeni açtırmayacağız. Sana madeni açtırmayacağız, sana hesap soracağız, sana söz seni o kestiğin ağaçların gölgesinde yargılanacaksınız." ifadeleri yer aldı.
HABER MERKEZİ
ÇEVRE
Yayınlanma: 01 Kasım 2024 - 13:52
Güncelleme: 01 Kasım 2024 - 14:04
"Cengiz Holding topraklarımızdan defol"
2019 yılından bu yana Cengiz Holding'in Kazdağları’ndaki ağaç kesimlerine karşı mücadele eden çevre savunucuları, son dönemde yaşanan gelişmeleri sert bir dille eleştirdi. Çan Çevre Derneği, bölgede gerçekleştirilen ağaç katliamına ve çevreye zarar veren projelere karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti.
ÇEVRE
01 Kasım 2024 - 13:52
Güncelleme: 01 Kasım 2024 - 14:04