Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, chp İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, CHP Parti Meclisi Üyesi Armağan Erdoğan ve CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz katıldı.
Toplantıda, eğitim sistemi, mülakat ve sınav sistemleri, 4+4+4 eğitim modeli, köy enstitüleri, öğrenciler için barınma ve beslenme sorunları, öğretmen atamaları ve akademik eğitim gibi konular ele alındı. Sivil toplum kuruluşları ve öğretmenlerin sorularını yanıtlayan yetkililer, eğitim alanındaki mevcut sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar.
''Öğrenciler eğiimden uzaklaştı''
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, basın açıklamasında, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 940 bin 268 olan açık öğretim lise öğrenci sayısının bugün 2 milyon 9 bin 680'e yükseldiğini belirtti. Özçağdaş, açık öğretimin çocuklar için bir alternatif gibi sunulduğunu ve bunun sonucunda birçok çocuğun örgün eğitimden uzaklaştığını vurguladı. Ayrıca, bazı özel okullarda çocukların sistemde kayıtlı görünmesine rağmen okula gitmediklerini ifade ederek, bu durumu "hayalet öğrenci" olarak nitelendirdi ve bakanlığı uyardı.
''Çanakkalede okulların fiziki durumu, teknolojik altyapı gibi konularda ciddi desteğe ihtiyacı var''
Özçağdaş, Çanakkale'nin eğitim konusundaki eksikliklerine de dikkat çekti. Çanakkale'nin bazı illerimize göre daha iyi durumda olduğunu ancak okulların fiziki durumu, teknolojik altyapı gibi konularda ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunlarına da vurgu yaptı ve yerel yönetimlerin eğitim fırsatları, kurslar ve kreşler gibi konularda önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Özçağdaş, köy okullarının kapanması ve köyden kente zorunlu göçün eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirirken, tarikat ve cemaatlerin çocukları kendi yönlendirdikleri eğitim kurumlarına yönlendirmesi konusuna da değindi. Eğitimdeki eşitsizliklerin ve özel okul öğretmenlerinin düşük maaşlarının da altını çizdi.
Milli Eğitim Bakanı'na çağrıda bulunan Özçağdaş, ''köy okullarının kapatılması ve köyden kente zorunlu göçü köyler göç edemeyenlerinde çocuklarını bir takım tarikat ve cemaatlerin yuduna gitmelerine neden oluyor onlara verdikleri destekleri ile küçük küçük paralarla harçlıklarla o ailelerin çocuklarını oraya yönlendirmelerin sağlayan şey oluyor ne yaptığınızın farkındayız bunu türkiye komuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz bu bizim ana görevlerimizden biri ve her platformda ikidarla mcadele etmeye devam edeceğiz'' Özçağdaş Milli Eğitim Bakanına çağrı yaptı sayın Bakan orda olduğunuzu biliyorum ölü taklidi yapmayın bu ülkenin eğitim fakülteleri var ,bu ülkenin eğitim uzmanları var bizİ çağırmayın sayın Bakan chp ile müzakere etmek zorunda değilsiniz Türkiyenin tüm sendikalrına eğitim uzmanlarına ayırt etmeden çağırın Türkiyenin en temel meselesi öğretmen yetiştirme ve geliştime meselesidir eğitimin en temel sorunu budur dolayısı ile bu kurumlar ile anlaşın sizi bıktırana kadar her gün bu çağrıda bulunucam dedi''.Türkiye genelindeki eğitim uzmanlarını ve sendikaları çağırarak eğitim sorunlarını çözme çağrısında bulundu. Özçağdaş, öğretmenlerin sorunları ve ücretli öğretmenlerin maaş sorunları gibi konularda her platformda mücadele edeceklerini belirtti.
Toplantının ardından, CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz, eğitim buluşmalarının akşam saat 20.00'de Barbaros Mahallesi Barış Kafe'de devam edeceğini duyurdu.
CUMA ALi SAĞLAM
GÜNCEL
Yayınlanma: 14 Ağustos 2024 - 15:05
Güncelleme: 14 Ağustos 2024 - 15:24
CHP eğitim buluşmaları gerçekleşti
CHP'nin düzenlediği eğitim buluşmaları, eğitim sendikaları ve basın mensuplarının katılımıyla geniş çaplı bir kahvaltı programı olarak gerçekleştirildi.
GÜNCEL
14 Ağustos 2024 - 15:05
Güncelleme: 14 Ağustos 2024 - 15:24