Etkinlikte 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Okyanuslar Günü’nün önemine dikkat çekildi.
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, TÜDAV Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı Muhammed Parlak, Çanakkale Savaşları’nda batan gemilerin kültürel ve biyolojik mirasının korunması gerekliliğini vurguladılar.
Çalıştayda, ÇOMÜ ve Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri ve uzman sualtı fotoğrafçıları, Çanakkale Savaşları'nda batan gemilerin yeni turizm destinasyonları olarak değerlendirilmesi ve deniz canlılarının barınakları olarak korunması üzerine sunumlar gerçekleştirdi.
Kültürel miras, biyoloji, tarih, turizm ve pazarlama uzmanlarının yanı sıra, bölge yönetimi ve sualtı fotoğrafçılığı konusunda yıllardır çalışan profesyoneller, ortak paydalarda buluşarak disiplinlerarası çalışmaların önemine dikkat çekti.
ÇOMÜ'nün "Disiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Anabilim Dalı" altında yeni açılan "Sualtı Kültürel Mirasını Koruma" yüksek lisans programı ile nitelikli uzmanlar yetiştirme yolunda önemli bir adım attığını belirtildi, Çanakkale'nin uluslararası tanınırlığına katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade ettiler.
Çalıştay, Dünya Okyanus Günü internet sayfasının dünya çapında yapılan etkinlikler takvimine de işlendi.
HABER MERKEZİ
BİLİM
Yayınlanma: 12 Haziran 2024 - 11:49
ÇOMÜ'den Dünya Okyanuslar Günü'nde çevrimiçi çalıştay
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iş birliğinde; 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü kapsamında “Çanakkale Savaşları Batıkları – Biyoçeşitliliği, Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” konulu çevrimiçi çalıştay gerçekleştirildi.
BİLİM
12 Haziran 2024 - 11:49
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir