Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından ‘Covid 19 günlükleri’ başlığıyla paylaşımda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Şener yaptığı paylaşımda şunları söyledi; “PCR ( sürüntü) testi ile toplumsal yada örneklem ile tarama uygun değildir. O anda ki sonucu gösterir. Tek test negatifliği ile hastayı taburcu etmediğimizi unutmayalım. Gereksiz güven sağlayıp korunma önlemlerini gevşetebilir...Hızlı antikor testleri de uyumsuz sonuçlar nedeniyle tarama için uygun görünmüyor- güvenilirlik düşük... ELISA ile Antikor testi daha güvenilir. Bağışık kişiyi tesbit etmek- hem plazma bağışçısı kazanımını arttıracak, hem de toplumsal bağışıklığın olduğu yer/ bölgede güvenli alan tesbitini kolaylaştıracaktır. Şöyleki antikor pozitif kişi virüsü alsa bile yayılıma katkısı olmayacak...antikor blokajı ile toplumsal koruma yapacaktır. Eğer sağlık personeli ise ön safta çalışmasına yönelik planlama yapılacaktır...diğer yandan da gelecek/ olası dalgalar için bir hasta tahmini ve hazırlık yapılacaktır...Virüsü yayma ihtimali olan hasta için hızlı antijen testine ihtiyacımız var...bunun ile kişiyi sınırda, hava alanında, okulda vb her yerde yakalayabilirsiniz...tüm ülkeler kendi virüs tipine özel bu tip testler için çalışıyor... Geliştiren de var; Belçika gibi…”
SAĞLIK
Yayınlanma: 16 Mayıs 2020 - 14:52
"Covid 19 günlükleri"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç
SAĞLIK
16 Mayıs 2020 - 14:52