Aralıklı olarak güneşin sıcağını hissettiğimiz, arada bulutlu ve yağmurlu havalar gördüğümüz ve evde kaldığımız şu günlerde vücut enerjisini korumak ve hatta arttırabilmek önemli.
Mevsim değişimlerine ve içinde bulunduğumuz duruma bağlı olarak sürekli yorgun ve kendini depresif hissedenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Düşen enerjiyi yerine koymak için de birçok kişi kendilerini bir paket bisküvi, çikolata açarken bulmaktadır. Tüm geçiş sürecini böyle geçirmek ve de aynı zamanda yaza hazırlanarak kilo vermek imkansız…
Mevsim geçişleri için önerilerim:
Sizi mutlu eden yiyecekleri beslenmenize dahil edin. Bunların başında bitter çikolata, hindi, portakal, muz, ceviz, somon, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tarçın, zencefil, vanilya gelmektedir.Miktar önemli.
Vücudu arındıran çayları( hibiskus, beyaz çay vs) ve yemekleri tüketin.
Bunun için güne adaçayı veya açık çay ile başlamak, öğle yemeği öncesi beyaz çay, ikindi saatleri ılık kuşburnu, mate çayı, yatmadan önce papatya, ıhlamur gibi sakinleştirici çaylar içmek size iyi gelir. Öğünlerinizde çiğ mevsim sebzelerine yer vermeye, öğle veya akşam yemeklerinin birinde sebze çorbası tüketmeye gayret etmelisiniz.
Yorgun uyandığınız sabahlar maydanoz, dereotu ve ıspanak yapraklarını kefirle karıştırıp, dövülmüş çörekotu ilave ederek tüketin.
Gün için enerji çöküşlerini önlemenin en kolay yollarından biri de omega 3 kaynağı besinlerdir. Bu nedenle öğle yemeğinde doğru şekilde pişirilmiş balık, salata tüketimi enerjinizi yükseltir.
Akşamüzeri oluşabilecek tatlı krizleri için elinizin altında alternatifler bulundurun. Öğünler arasında acıktığınızda özellikle kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Kuru vişne de doğru bir alternatif. Özellikle karın açlığından çok duygusal açlığı olan, sürekli bir şeyler atıştırmak isteyen kişiler için antep fıstığı, kabak çekirdeği iyi bir el oyalayıcıdır.
Mevsim geçişlerinde sindirim sorunu ve gaz şikayetleri de artabilir, bunun için günlük meyve tüketiminizi ananas olarak tercih edebilirsiniz. Ananastaki Bromelain enzimi sindirimi kolaylaştırır, vücudun su tutmasını azaltır, iltihapları giderir.
Vakit bulabilirseniz doğa yürüyüşlerine çıkın. Ağır spor yapıyorsanız biraz tempoyu düşürün ya da bu süreçte ev ortamında ve geç saatlerde antrenman yapıyorsanız egzersiz türünü değiştirin.
Susuz kalmamaya dikkat edin. Sıvı eksiliği ve dolaşımın yavaşlaması, organların çalışma temposunu düşürmelerine neden olabilir. Bu nedenle sadece kendinizi susuz hissettiğinizde su içmeyin, her gün en az 8-10 bardak su tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
Sağlık ve ağız tadı ile kalın…
YAZARLAR
Yayınlanma: 28 Mayıs 2020 - 12:58
Covid süreci ve mevsim geçişlerinde enerjiniz düşmesin
Aralıklı olarak güneşin sıcağını hissettiğimiz, arada bulutlu ve yağmurlu havalar gördüğümüz ve evde kaldığımız şu günlerde vücut enerjisini korumak ve hatta arttırabilmek önemli
YAZARLAR
28 Mayıs 2020 - 12:58
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir