Meclis açılış konuşmasını, Meclis Başkanı Osman Okyay yaptı.
‘’Türkiye ekonomisi 15 çeyrek dönemdir aralıksız büyüyor’’
Okyay konuşmasında Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde, parasal sıkılaştırma tedbirlerine rağmen, hane halkı tüketimindeki artış sayesinde yüzde 5,7 oranında büyümeye uğradığını; ‘Bugün güncel gelişmelere ilişkin bazı değerlendirmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz haftalarda, bu yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin büyüme verileri açıklandı. Devam eden parasal sıkılaştırma tedbirlerine rağmen, yerel seçim öncesi hızlanan hane halkı tüketimi nedeniyle ilk çeyrekte büyüme yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerindeki bu rakam, Türkiye ekonomisinin 15 çeyrek dönemdir aralıksız büyüdüğünü gösteriyor. İlk çeyrek performansı bakımından en çok dikkat çeken sektör inşaat oldu. İnşaat sektörü, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü. Bu büyümede, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede hızlanan yeniden yapılaşma hareketinin büyük etkisi var. Bu büyümenin de etkisiyle geçen Ocak-Mart döneminde, inşaat yatırımlarında yüzde 9,6 ile 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme kaydedildi. Sanayiye baktığımızda büyüme oranının yüzde 4,9 olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız bu büyüme oranı gayet iyi. Fakat bundan da önemlisi, yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi.’ Sözleriyle ifade etti.
‘Türkiye’nin en büyük ticaret partneri Avrupa’
Okyay ayrıca küresel ve yerel ekonomik gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri hakkında ise; ‘ABD’deki güçlü büyümeye karşın Euro Bölgesi’nde büyüme açısından temkinli bir seyir var. Geçen yılın aksine, bu yıl herhangi bir Avrupa ülkesinde resesyon öngörülmüyor. Bu bölgedeki gelişmeler, Türkiye’nin en büyük ticaret partnerinin Avrupa olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşıyor. Küresel ekonomide faiz indirimi eğiliminin de başlaması bekleniyor. Bazı gelişmekte olan ekonomilerde faiz indirimi görüldü, gelişmiş ekonomilerde ise merkez bankalarının bu yılın ikinci yarısından sonra faiz indirimine başlayacağı tahmin ediliyor. Örneğin; Avrupa'da faiz indirimi, ABD'den daha erken başladı. Avrupa Merkez Bankası, 5 yıl sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Düşük faiz oranları, borçlanma maliyetlerini düşürdüğü ve dolayısıyla yatırım ve tüketimi teşvik ettiği için bu adım ekonomik büyüme için olumlu görülüyor. Diğer yandan dünyada bu yıl enflasyon daha az konuşuluyor, ancak Türkiye’de kronik sorun olmaya devam ediyor. Enflasyonu düşürmeye yönelik para ve maliye politikaları, orta ve alt gelir grubundaki kesim üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Enflasyon karşısında ücretli kesimin satın alma gücünde azalma sorunu göz önüne alındığında, gelecek dönemde gelir dağılımındaki bozulmayı önleyici tedbirlerin devreye alınması önem taşıyor. Reel kesim olarak da şu anda hem iç hem de dış talepte daralma ile karşı karşıyayız. Alınacak tedbirler doğrultusunda yılın ikinci yarısının daha rahat geçip geçmeyeceğini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.’ Açıklamalarına yer verdi.
‘Su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz’
Osman Okyay: ‘Kıymetli üyeler, bu yıl hem iklimsel hem de ekonomik açıdan çok sıcak bir yaz geçireceğimiz şimdiden anlaşılıyor. Havanın ısınmasıyla birlikte yine su kıtlığı ve kuraklık tehlikesi gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çanakkale’de ilk bahar döneminde yüzde 60’a varan yağış artışı nedeniyle geçen yılki kuraklık tehdidinin bu yıl tekrarlanmayacağı yönünde görüşler ağır basıyor. Ancak Türkiye, dünyada en çok su sıkıntısı çeken 32. ülke. Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı söz konusu. Bu nedenle hem vatandaş hem de sanayici olarak bu konuda tetikte ve çok özenli olmamız gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Özellikle sanayi tesislerimizde, kuraklıkla mücadeleye destek vermenin yanı sıra tasarruf ve maliyet optimizasyonunu sağlamak için tüketim miktarlarımızı titizlikle takip etmeli, su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz. Değerli Üyeler, önümüzdeki pazar günü, İslam aleminin en özel günlerinden Kurban Bayramı’nı kutlayacağız. Milletimizin en önemli ortak paydalarından biri olan bayramlar bize paylaşmayı, kardeşliği, dayanışmayı anlatır. Hayatımızda daha çok barışa, daha çok sevgiye, daha çok dayanışmaya yer vermemiz gerektiğini hatırlatır. Sizlere aileleriniz ve dostlarınızla birlikte sağlık, mutluluk ve huzur içinde geçecek bir bayram diliyorum. Kurban Bayramı’nın başta Filistin’deki kardeşlerimiz olmak üzere İslam alemine barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum. Kurban Bayramınız şimdiden mübarek olsun. Ayrıca dünyanın en özel duygularından biri olan babalığı yaşamış, yaşamaya aday tüm arkadaşlarımın, Babalar Günü’nü de içtenlikle kutluyorum. Çocuklarıyla birlikte uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Ahirete intikal etmiş babalarımıza Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyorum. Şimdi Meclis gündemimize geçiyorum izninizle…” dedi.
‘Enflasyonla mücadele ancak topyekûn olursa…’
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman ise 2024 yılında Türkiye'nin ekonomik gündeminde yüksek enflasyon, artan maliyetler ve faiz politikalarının yer almaya devam ettiğine değinerek. Merkez Bankası'nın dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmesine rağmen, enflasyon raporlarını sürekli revize ettiği ve faiz oranlarının Cumhurbaşkanı kararnameleri ile arttırıldığını belirtti. Ayrıca, üyelerin aidatlarını zamanında ödemesi gerektiği hatırlatılarak, gecikme faiziyle karşılaşmamaları için uyarıda bulundu ve ‘Kamuda tasarruf tedbirlerine kısmen de olsa uyulmaya başlandığını görüyoruz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında alınan kararları yerinde ve doğru alınmış kararlar olarak gördüğümüzü bir açıklama yaparak kamuoyu ile paylaştık. GESTAŞ’dan alınan huzur haklarının kaldırılmasının geç olsa da yerinde bir karar olduğunu ifade ettik. Enflasyonla mücadele ancak topyekûn olursa, iş dünyasının yükünü bir nebze de olsa kamu üstlenirse amacına ulaşacağına inanıyoruz.’ İfadelerine yer verdi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir: “Hepinizi saygı ile selamlıyorum. Bu kadar seçkin bir topluluk önünde Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir sunum yapma imkanını bize tanıdığınız için Sayın Başkanımıza ve bütün camiamıza teşekkür ediyoruım. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı 2015 yılında Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl dönümünde kurularak çok kısa bir zamanda büyük işler gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşları ile beraber büyük bir dünya olayını, Çanakkale Zaferini kazandırdığı bu toprakların her zaman koruyucusu ve kollayıcısı olacağız ve gelecek kuşaklara aktaracağız.” diyerek “Gelibolu Su Altı Parkı ve Çanakkale’de Dalış Turizmi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen sunumun ardından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir’e hediye takdimi edildi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Mayıs ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi maddesinde;
15 no’lu Komite Üyesi Onur Sabırlıoğlu: “Şehrimize gelen turistlerimiz gündüzleri havaların sıcaklığından dolayı genellikle denize girmeyi tercih ediyorlar. İzmir Efes bölgesindeki müzelerin gece de faaliyete geçtiğini öğrendim. Biz de Oda olarak Troya Müzemizin gece de ziyarete açık olmasını sağlayabiliriz. Diğer bir konu ise fiyat pahalılığı. Çanakkale Bodrum’dan daha pahalı. Bir Alaçatı, bir Bodrum değiliz ama Çanakkalemiz çok güzel yerlere geliyor. Birçok proje konuşuyoruz ve çok fazla turist çeken bir şehir olmaya başladık. Bu projeler varken yüksek fiyatlar yüzünden turistlerimizi kaçırmayalım.” dedi.
Meclis Toplantısı Haziran ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla sona erdi.
HABER MERKEZİ
Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi maddesinde;
15 no’lu Komite Üyesi Onur Sabırlıoğlu: “Şehrimize gelen turistlerimiz gündüzleri havaların sıcaklığından dolayı genellikle denize girmeyi tercih ediyorlar. İzmir Efes bölgesindeki müzelerin gece de faaliyete geçtiğini öğrendim. Biz de Oda olarak Troya Müzemizin gece de ziyarete açık olmasını sağlayabiliriz. Diğer bir konu ise fiyat pahalılığı. Çanakkale Bodrum’dan daha pahalı. Bir Alaçatı, bir Bodrum değiliz ama Çanakkalemiz çok güzel yerlere geliyor. Birçok proje konuşuyoruz ve çok fazla turist çeken bir şehir olmaya başladık. Bu projeler varken yüksek fiyatlar yüzünden turistlerimizi kaçırmayalım.” dedi.
Meclis Toplantısı Haziran ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla sona erdi.
HABER MERKEZİ