New York Times, Carlotta Gall imzalı ve “Vaazlar ve Hakaretler: Erdoğan Türkiye’yi Nasıl Büyülüyor?” başlıklı değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi başarısına en çok katkıda bulunan unsurlardan birinin karizmatik hitabet tarzı olduğunu yazıyor. Yazıda “Erdoğan’ın çekiciliği; destekçilerinin ilham verici, karşıtlarınınsa ayrımcı olarak tanımladığı konuşma üslubundan ve medyada her an her yerdeki varlığından kaynaklanıyor. Bu açıdan bakıldığında Erdoğan’ın yükselişi, kendilerini uzun yıllardır dışlanmış hisseden kitlelere doğrudan hitap eden otokrat liderlerin küresel siyasette giderek güçlendiği döneme kusursuz şekilde uyum sağlıyor. Erdoğan’ın konuşma tarzının temel öğesi, destekçilerinin nefret etmekten büyük haz aldığı insanlara saldırmak. Erdoğan, seçmen tabanına bir baba, bir kardeş ya da bir komşu gibi hitap ederken sokak dilini ustaca kullanıyor.” İfadelerine yer veriliyor.
BÜLENT ÖZ’ÜN MUHTEŞEM KONUŞMASI
27 Temmuz Seramik Bayramı’nda Çan Belediye Başkanı Sayın Bülent Öz’ün yaptığı konuşmayı izlemenizi kesinlikle öneririm. Sosyal medya sayfalarında bulabilirsiniz. Bu konuda uzman bir kişi olarak söylüyorum ki 1-) Koç, Sabancı, Bodur vb. ekonomide sanayide lider insanların ardından yapılmış en güzel konuşmadır. 2-) Kale Grubu Yöneticilerinden Rektöre, Çanlılardan iş dünyasına herkesin takdirini bu konuşma fazlasıyla kazanmıştır. 3-) Seramik Bayramının bugüne kadar ki istisnasız en iyi konuşmalarında ilk 3’e girer. (Demirel vb. dahil) 4-) uzun uzun alkışlanan ve Sayın Öz’ün olumlu imajına katkı sunan bir konuşmadır. 5-)Bu konuşma duygulu, anlamlı, ders verici, motive edici, eşsiz bir konuşmadır. Kitaplaştırılmalıdır. Bülent Öz’ü tebrik ediyorum.
ATATÜRK VE HİTABET KİTABI YAKINDA ÇIKIYOR
Atatürk’ün halka konuşma yaparken çekilmiş kaç fotoğrafını bilirsiniz? Şöyle kürsüde kaç fotoğrafını hatırlarsınız? Peki nasıl konuşurdu? Değerli dostlar, Atatürk, konuşmalarıyla büyük kitleleri etkiledi. Belli ki hitabeti ve ikna teknikleri harika. Ama bunu nasıl yapıyordu? Hangi yöntemleri kullanıyordu? Atatürk nasıl konuşuyordu? İşte bu konuda hazırladığım kitabımı yakında sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.
KONUŞMALARI ÇOK UZATIYORUZ
Sevgili dostlar, yıllardır konuşmaları izlerim ve incelerim. Açıkçası en büyük hastalığımız uzun konuşmaktır. Özellikle yöneticilerimiz bu konuda çok hata yapıyor. Yıllardır birikmiş konuşma arzularını dışa vurur gibiler. Avrupa ülkelerinde böyle bir duruma rastlamadım. Aslında gündelik yaşama bireyler de benzer bir tutum içinde. Önerim şudur: fazla cümleleri atın, cümle içindeki fazla kelimeleri atın. Özü bulun. Atasözü gibi konuşun. Az lafla çok şey anlatın. Montaigne, denemeler kitabını bir yerinde şöyle diyor “Askere konuşun”
FOTONOGRAF NEDİR?
Bir ses kayıt cihazıdır. Ses kaydı için bilinen en eski cihazdır. Mucit Édouard-Léon Scott de Martinville, 1860 yılında fonotografı icat ettiğinde ve ilk ses kaydını aldığında bunu tekrar dinleyeceğini bilmiyordu. Yaklaşık 159 yıl önce icat edilen fonotograf şu anki ses kayıt cihazlarından oldukça farklıdır. Fonotograf bir silindir cisim içinde seslerin titreşmesi prensibine dayanıyordu. Ses dalgalarının bir gaz lambası isiyle karartılmış kağıda işlenerek oluşturduğu sesler ilk ses kaydını oluşturdu. Ancak Scott bu icadıyla kar edemediği için kitap satışına geri döndü.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Dünyanın ilk ses kaydının bir Fransız çocuk şarkısı ya da ninnisi olan “Au Clair de la lune” olduğunu, bu ninniyi seslendiren kişinin Léon Scott olduğunu ve seslerin çok korkutucu sesler olduğunu biliyor muydunuz?
BEĞENİLEN BİRİ OLMAK İSTER MİSİNİZ?
Harvard'lı bir psikiyatrist olan Helen Riess sizi anında daha beğenilir biri yapacak formül paylaştı: İlişkilerde, çalışma hayatında ve daha iyi bir lider olmak için şunlar yapılmalı.
- Göz teması konusunda uzmanlaşın
- Yüz ifadelerini samimi kullanın
- Duruşunuza dikkat edin.
- Karşınızdakinin duygu durumuna dikkat edin.
- Aktife bir şekilde ve empatik dinlemek
- Sigara ve alkol kullanılmaması
- Sesin doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla yapmadan kullanılması
- Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılması
- Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşulması
- Bol su içilmesi
- Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılması
- Mideden asit kaçağı olan (Reflü) hastalar için akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol alınmaması
- Mideyi dolduracak kadar yemek yenmemesi,
- Yemek yiyip hemen yatılmaması
- Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olması