Sürekli olarak katkı maddeleri, pestisitler, ilaçlar, tatlandırıcı ve renklendiriciler, endüstriyel kimyasallar, kozmetik ürünler, deodorantlar, vücut kremleri, şampuan ve parfümler ve bakteriyel yan ürünler gibi çevre kirliliğine bağlı birçok toksik maddeye maruz kalıyoruz.
Bu yabancı maddeler ağızdan, deriyle veya solunum yoluyla vücudumuza girerler ve dokularda birikim yaparak direkt metabolizmamızı hasta ederler. Toksik maddeler yorgunluk, depresyon, denge problemleri, zayıf bir hafıza, saç ve tırnak güçsüzlüğü, kronik enfeksiyonlar, diyabet, alerji, sırt ve eklem ağrıları, doğurganlıkta azalma gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Detoksifikasyon basitçe yabancı ve toksik olan her maddenin idrar, dışkı veya ter yoluyla vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Detoksifikasyonun yüzde 75'i karaciğerde gerçekleşir. Ayrıca beyinde, akciğerde, deride ve böbreklerde de düşük düzeyde detoksifikasyon sağlanabilir.
Toksik maddeler suda ve yağda çözünmesine göre ikiye ayrılır; suda çözünen grup idrar ve safra yoluyla kolaylıkla vücuttan atılır. Yağda çözünenlerin vücuttan atılabilmesi için suda çözünür bileşiklere dönüştürülmesi gerekir.
Detoksifikasyon mekanizmalarının B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, dallı zincirli aminoasitler, flavonoidler, B5, C vitaminleri, magnezyum, sistein, glisin, taurin gibi aminoasitlere ihtiyaç vardır. Yetersiz beslenme, ilaca bağlı besin öğesi kaybı, alkolik karaciğer, yağlı karaciğer, siroz, bağırsak geçirgenliğinin artması, genetik varyasyonlar ve yaşlanma gibi çeşitli nedenlerle detoksifikasyon kapasitesi zayıflayabilir.
Detoksifikasyonda görev alan besinler,
*lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler.
* sarımsak ve soğan.
* Taze sebze suları (havuç, kereviz, kişniş, pancar, zencefil, maydanoz).
*Yumurta ve whey proteni.
*turunçgillerin kabuğu, kimyon ve dereotu.
*İdrar atımını artırıcı etkili kereviz.
*Ağır metallerin uzaklaştırılmasında süper etkili kişniş.
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Haziran 2022 - 10:00
Detoksifikasyon önemli…
Sürekli olarak katkı maddeleri, pestisitler, ilaçlar, tatlandırıcı ve renklendiriciler, endüstriyel kimyasallar, kozmetik ürünler, deodorantlar, vücut kremleri, şampuan ve parfümler ve bakteriyel yan
YAZARLAR
20 Haziran 2022 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir