Diyabet… Hayatımızın gerçeği, bazen mirası bazen ise bilerek oynadığımız ladesi. Nedir diyabet, şu anda ülkemizdeki sıklığı, risk oranı nasıl? Diyabetle yaşam tarzında nelere dikkat edilmeli? 12-18 kasım haftasına özel anlamına bilgilenelim, tazelenelim ve farkında olalım.
Pankreastan salgılanan insülinin yetersizliği ve yokluğu sonucu kandaki şekerin yükselmesi, diyabet olarak adlandırılır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin ülkemizde görülme sıklığına her 11 kişiden 1 kişi diyabet olmaktadır şeklinde ifade edebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 yılında 415 milyon kişi diyabetliyken 2040 yılında 642 milyon kişi diyabetli olacaktır. Önlenebilir, tedavi edilebilir, koşulları iyileştirilebilir. Neler yapabiliyoruz bir bakalım?
Diyabet tedavisinde diyet, egzersiz, farmakolojik tedavi yaklaşımları mümkün. Diyet tedavisinde neler yapabiliyoruz?
Öncelikle amaç; kan şekeri regülasyonunu sağlamak (ideal aralıklarda tutmak). Tedavinin temelini de sağlıklı beslenme oluşturmaktadır. Bu ‘sağlıklı beslenme’nin içeriği nedir?
* Gün içerisinde almam gereken kalori nedir?
* Aldığım kalorinin içeriği nasıl olmalı?
* Beslenme örüntümdeki gıdalar kan şekerimi nasıl etkiler?
* İnsülin dozumu nasıl ayarlayabilirim?
* Alkol almam gerektiğinde insülin miktarımda değişikliğe gitmeli miyim?
* Egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında kan şekerim nasıl etkilenir ve beslenmem, ilaç ve insülin alımım nasıl/ ne kadar olmalı?
Yukarıdaki sorular ve benzerlerinin cevaplarını diyetisyeninizden alabilirsiniz. İstediğiniz, tüketmeniz gereken ve sakınmanız gereken gıdalar ile opsiyonlu, porsiyonlu bir liste düzenlenebilir. Genel bilgilendirme için birkaç not düşüp konuyu burada tatlı bağlayalım:
* Lifli beslenmeye çalışın.
* Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin.
* İşlenmiş ürünleri, basit şeker kullanılmış gıdaları tercih etmeyin.
* İdeal kilonuzda olmaya çalışın.
* Düzenli fiziksel aktiviteniz olsun.
* Öğün saatlerinize dikkat edin ve size belirtilen aralıklara riayet edin. (Kişiye ve yaklaşılan tedavi yöntemine göre değişir.)
Kısa ve genel yargılardan sonra bir ikazda bulunmak istiyorum. Halk arasında şekerden öldü diye pek duymazsınız ancak şekerin sebep olduğu komplikasyonlardan vefat eden bireyler mevcuttur. Görmezlikten gelmeyin, ertelemeyin, ihmal etmeyin.
YAZARLAR
Yayınlanma: 19 Kasım 2018 - 15:41
Didem Günder yazdı... Hatırlayalım, Önlem Alalım, Farkında Olalım
Diyabet… Hayatımızın gerçeği, bazen mirası bazen ise bilerek oynadığımız ladesi
YAZARLAR
19 Kasım 2018 - 15:41
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir