Çocukların temel hakkı, sağlıklı beslenmek ve büyümektir.
Beslenme hakkı, herkesin yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir şekilde, ulaşma hakkını kapsar. Beslenme hakkı, uluslararası insan hakları belgelerine ilk kez 1924 yılındaki Çocuk Hakları Bildirgesi ile girmiş bulunuyor.
1959 tarihli Çocuk Hakları Bildirgesinin 4.maddesinde, sağlıklı büyüme için gerekli olan beslenme ile barınma, dinlenme ve oyun olanakları birlikte değerlendirilmiştir. 20 Kasım tarihi, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Anneler, babalar ve ülkeler; çocuklarının sağlıklı ve iyi şekilde beslenmesi ve yetişmesi için büyük çaba sarf ediyor.
Sağlıklı büyüme ve gelişme için en önemli faktör çocuğun beslenmesidir. Yeterli ve dengeli beslenme ile birçok hastalığın önüne geçilebilir.
Yeterli ve dengeli beslenen çocuk; normal, sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlar, okul başarısında artış gösterir, kronik hastalıklardan korunur.
Çocuklarda yetersiz ve düşük kaliteli beslenme, hızla gelişen beyin ve bilişsel işlevlerini bozabilir ve akademik başarılarını etkileyebilir. Çocukların akademik başarılarının ise onların gelecekteki sağlık ve sosyal sonuçları üzerine etkisi vardır. Bu nedenle, çocuklarda akademik başarıya etki eden besin tüketimi ve beslenme davranışlarının bilinmesi ve temini önemlidir.
Beslenmenin çocuğun davranış ve deneyimlerine olan dolaylı etkisi ise, büyüme, motor gelişim, sağlık ve fiziksel aktivitede kendini göstermektedir.
İyi Beslenme Hakkını sağlamak için toplum olarak bizlere düşen ise, anne karnında geçirdikleri dönemden başlayarak onları sağlıklı büyütme ve geliştirme sorumluluğunu taşımak, sağlık ve beslenme düzeylerinin geliştirilmesine birincil derecede önemli bir görev olarak bakmaktır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 21 Kasım 2018 - 15:23
Didem Güner Yazdı... Sağlıklı beslenme çocukların evrensel hakkıdır
Çocukların temel hakkı, sağlıklı beslenmek ve büyümektir
YAZARLAR
21 Kasım 2018 - 15:23
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir