Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan besin almadan günlerce yaşayabilir ancak günlerce susuz yaşam olanaksızdır.
Yaşam İçin Elzem Olan Suyun Vücuttaki Görevleri Nelerdir
* Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması,
* Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşması,
* Cildin dolgun, pürüzsüz ve genç kalmasını sağlaması,
* Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması,
* Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması,
* Vücut ısısının denetiminin sağlanması,
* Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
* Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur.
* Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.
İnsan vücudunun su içeriği yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişir. Sıvı gereksinimiyle ilgili özellikle dikkat edilmesi gereken dönem; yaşlılık, gebelik ve bebeklik-çocukluk dönemleridir. Su tüketimi hastalık durumu ve mevsime göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin; yaz ayları, özellikle gün içinde aktif olarak çalışan insanlar ve tabi uzun süre aç kalıp oruç tutanlar yoğun bir su kaybı nedeni olabilir.
Vücutta biriken toksinleri atmak ve vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile 300'er ml olmak üzere toplamda yaklaşık 2,5 lt su kaybedilmektedir. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur.
Suyun zayıflama üzerine olan etkisi göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Gerek midede yarattığı hacimden dolayı alınan besinlerde kısıtlama yapması, gerekse metabolizmayı çalıştırıp günlük harcanan enerjiyi artırması ve bir de sindirime olan katkısı ile su içmek eziyet olmamalı, aksine keyif vermelidir.
Günlük su alımı, vücudun su kaybı ile bir denge içinde olmalıdır. Sağlıklı bir kadının günde 10 bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi önerilmektedir. Kilo fazlası olan kişilerin bu miktardan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. İçilen çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik oldukları için asla suyu yerini tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. Bu nedenle bu gibi içecekler asla su yerine tüketilmemelidirler.
İdrar renginiz koyu sarı renkli ise yeterli miktarda su içmiyorsunuz demektir. İdrar renginiz koyu sarıdan açık ve şeffaf renge dönüştüğünde yeterli miktarda su tüketiyorsunuz demektir.
Özellikle ramazanda ihtiyacımız olan en önemli unsur iftar ve sahur arası tüketilecek sudur. Mutlaka en az 10-12 su bardağı suyu bu arada tüketmek gerekir.
Su içmek için susamayı beklemeyin…
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Ocak 2019 - 12:35
Didem Güner yazdı... Yudum Yudum Sağlık
Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür
YAZARLAR
10 Ocak 2019 - 12:35
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir