Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi günlük 25 g. diyet lifi alınmasını öneriyor. Beslenmede yeterince diyet lifi bulundurmak irritabl bağırsak sendromu ve divertikül hastalıklarının olumsuzluklarını hafifletiyor, safra taşlarının oluşmasını engelliyor ve hemoroid gelişmesini önlüyor. Diyet lifleri farklı sorunlar için, farklı çeşitlerde kullanılıyor. Pektin jel yapısı nedeniyle bağırsaklarda dışkının hacim kazanarak zararlı bileşiklerin kolonu terk etmesini sağlar. Pektin; en fazla elma, ayva, portakal, çilek, kayısı, kiraz, yaban mersini, lahana, bezelye, kuru fasulye ve tam tahıllarda bulunur. Son araştırmalar pektinin prebiyotik etki göstererek bağırsaklardaki yararlı bakterileri beslediğini sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Pektinden zengin yiyecekleri düzenli tüketmenin kandaki LDL kolesterolü düşürdüğü de gösterilmiştir.
Eğer kronik olarak kabızlık probleminiz varsa kahvaltıda yiyeceğiniz yüksek lifli müsli ve kahvaltılık gevreklerinize elma veya ayva rendeleyerek, ara öğünlerde kayısı, çilek, portakal yiyerek ve salatalara taze lahana, bezelye, haşlanmış kuru fasulye ekleyerek bolca pektin alıp düzenli bir tuvalet alışkanlığına kavuşabilirsiniz.
Nişastaların vücutta sindirilmeyen çeşidine dirençli nişasta denir. Kuru fasulye, maş fasulyesi, yeşil mercimek, beluga (siyah) mercimeği, kuru börülce, kuru barbunya ve iç bakla bu besinlerdendir. Dirençli nişasta insülin direncini ortadan kaldırarak düzenli zayıflamayı sağlar.
Yapılan araştırmalar beta-glukanın düşmeyen kolesterol yüksekliklerinde bile yüzde 10 kadar azalma sağladığını göstermektedir. En fazla yulafta bulunduğu için yüksek lif içeren müsli, yulaf ezmesi en önemli doğal yiyecek kaynaklarıdır. Beta glukanın sebzelerden mantarda en yüksek miktarda bulunur. Haftanın dört günü kahvaltı veya ara öğünlerde az yağlı süt veya yoğurda yüksek lif içeren müsli veya yulaf ezmesi ekleyip tüketerek, salatalarınıza bolca taze mantar dilimi doğrayarak kolesterolün azalması sağlanabilir.
İnsan vücudunda erimeyen inülin diyet lifi en çok sarımsak, soğan, pırasa, kuşkonmaz, pancar gibi kök sebzelerde ve taze meyvelerden muzda bulunur. Sindirim sisteminin kalın bağırsak kısmında fermentasyona uğrayan inülin, sindirimi yavaşlatarak uzun süre doğal tokluğun oluşmasını sağlar.
Sağlıksız diyetlerle hızlı kilo verdikten sonra safra taşlarının oluşma ihtimali çok yüksektir. Safra taşına karşı beslenmede yapacağınız en iyi alışkanlık ligninden zengin yiyecekleri de tüketmek. Ligninin ayrıca kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi güçlendirici etkileri vardır. Keten tohumu, taze fasulye, taze bezelye, havuç ve Brezilya fıstığında fazlaca bulunan lignin kan kolesterol seviyelerini düşürmekte ve kolon kanserinden korumaktadır.
YAZARLAR
Yayınlanma: 24 Şubat 2022 - 10:00
Diyet lifleri bir mucize
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi günlük 25 g
YAZARLAR
24 Şubat 2022 - 10:00
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir